Gazdaság

Népszava: Az MVM mérlegei is cáfolhatják a narancssárga rezsiboxos megtakarítást

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Írtunk róla, aligha lehet valós, hogy tényleg annyit (olyan sokat) takaríthatnak meg a lakossági felhasználók gázból és áramból a rezsicsökkentés miatt, amennyit az MVM ír a narancssárga rezsiboxban a számlákon. A rezsiboksz tartalmát meghatározó jogszabály ugyanis – mint kiderült –csak „világpiaci” ár alkalmazását írja elő a számlát kiállító MVM-nek. Azt viszont nem rögzíti, mikori világpiaci árat kéne használni. Így mint a Népszava rámutatott, miközben a józan ész ilyenkor azt diktálja, hogy egy adott hónapra vonatkozó fizetendőket egyazon, vagy egy nagyon közeli időszak világpiaci árával vessék össze, az MVM nem titkolja, hogy a maga részéről a rezsicsökkentett tarifákat változatlanul a közel két évvel ezelőtti piaci csúcsárakhoz viszonyítja. Így aztán jó kövér összegek szerepelhetnek a számlákon, felmagasztalva a rezsicsökkentés intézményét.

A lap most új szemszögből közelítette a kérdést, a 2023-as mérlegbeszámoló felől. Megállapították, hogy az állami cég, illetve a GVH által hangoztatott beállításnak, mintha a lakossági gázért és áramért az MVM még mindig a 2022. augusztusi csúcsárat fizetné, a csoport minap leadott mérlegei szintén ellent mondani látszanak. Arra jutottak ugyanis, hogy

  • az MVM gázkiadásai feleződtek, a mennyiség viszont nagyjából szinten maradt, vagyis a tarifa is a felére eshetett.

De az biztos szerintük, hogy nem maradt fillérre a 2022-es szinten. Arra is kitrétek, hogy az MVM csoportszintű jelentése kifejezetten utal az „egységárak csökkenésére”.

Áramügyben az ellentmondás, ha lehet, még szembe ötlőbb szerintük. Érveik:

  • A négy jelentésből kiderül, hogy a lakossági áram nagy részét az állami cégcsoport MVM Partnert nevű áramnagykereskedőjének értékesítő, szintén saját tulajdonú MVM Paksi Atomerőmű árameladási ára a 2022-es kWh-nként 12,7 forintról tavaly 14 forintra nőtt.
  • Az MVM szöveges mellékletéből ezen túlmenően nem csak az derül ki, hogy a lakossági áram 70 százalékát saját atomerőművüktől veszik, hanem hogy a fennmaradó 30 százalékot – az MVM rezsiboksz-ügyi magyarázatának tételesen ellent mondóan – tőzsdei árszinten számolják el. A tőzsde pedig 2023-ben bruttó 82, idén pedig eddig körülbelül, bruttó 64 forint körül járt. Mindez, úgyszintén, meglehetős távol áll az MVM által változatlanul figyelembe vett, 268,9 forinttól.
Kapcsolódó
Rezsibox: az áramszámlákon még több fogyasztót tévesztenek meg, mint a gázszámlákon
Mintegy 4,5 millió fogyasztót „tájékoztatnak” arról, hogy mennyit spóroltak 2022-höz képest, noha az akkori rekord árszint hamar a múlté lett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik