Olvasóink jelezték, hogy alig lehet hozzájutni magyar eperhez. De miért nem lehet kapni, hiszen még csak június eleje van? Igaz, hogy a nagy meleg miatt már letermett az idén a hazai?
A „miért nem lehet kapni” kérdésre a válasz borzasztóan egyszerű: másfél-két héttel hamarabb indult a szamócaszezon, mint máskor – mondta a 24.hu kérdésére a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnöke, Apáti Ferenc.
- A hazai szamócaszezon általában április elején, ötödike körül kezdődik, ekkor még fűtött, melegházi szamócával – idén ez március 25-e körül indult.
- A szabadföldi szamócaszon (amikor sok van belőle), általában május közepétől június közepéig tart – ám az idén már ez is elindult április végén, május elején, és mivel szokatlanul korai volt a kitavaszodás, így június közepe helyett június elején befejeződött, vagyis mostanra már nagyrészt lecsengett.
Mint kiderült, a szezon vége felé (az utolsó harmadban) már csak szabadföldi szamócát szednek, az pedig nagyon érzékeny az esőre, amiből mostanság meglehetősen sok volt. Az eső elvitte a szezon végét, ezért nemigen van már a boltokban magyar szamóca – magyarázta Apáti Ferenc. Helyette van valamennyi román és nagyobb mennyiségben lengyel import. A lengyelek mindig 2–3 héttel mögöttünk járnak, mert északabbra vannak, hűvösebb arrafelé az idő.
Az áruházláncoktól kapott válaszok kissé árnyalták azt a képet, amit a FruitVeb elnöke felvázolt. Bár a kedvezőtlen időjárást mindenki emlegette, de – mint megtudtuk – nem mindenhol fogyott el a magyar eper, sőt, van ahol a jövőben is fogják tudni kínálni. Több lánc is hangsúlyozta, hogy előnyben részesítik a magyar epret.
Van, ahol kapható még magyar eper, és lesz később is
A Spar például azt írta a 24.hu megkeresésére, hogy a magyar eper beszerzésénél most átmeneti fennakadást tapasztalnak, amely az esős időre vezethető vissza. Az eső és a rendkívüli hőség jelentős kárt képes tenni az eperben, ami így sajnos eladhatatlanná válik. Abban bíznak azonban, hogy az időjárás optimálissá válásával – földrajzi területtől függően – újra lesz magyar eper. Preferálják, hogy elsősorban az legyen a kínálatukban. Szerintük tehát
Az Auchan tapasztalatai szerint a hazai szabadföldi és a legtöbb fóliás eper valóban letermett – ők is megemlítették, hogy az idei szezon előbb indult és előbb is lett vége, illetve a korai szokatlan meleg és a sok esőzés is negatívan hatott a termésre. Viszont azt is írták, hogy náluk a 32–33. hétig lesz veresi magyar eper, illetve egy másik partnerrel is kapcsolatban állnak, aki szeptemberig termel magyar fóliás epret. Körülbelül egy hónapon belül már az ő termékeik is elérhetők lesznek áruházaikban – biztosítottak.
A franchise rendszerben működő CBA-kban nem teljesen látnak rá valamennyi üzletük árukínálatára, de hangsúlyozták: igyekeznek élen járni a magyar termékek árusításában. Sajtósuk, Fodor Attila a beszerzőikre hivatkozva szintén azt írta, hogy a szokatlanul meleg idő miatt minden gyümölcs a megszokotthoz képest jóval korábban érik, leérik, és nem kivétel ez alól az eper sem. Hozzátette, sajnos magyar forrásból származó eper megfelelő minőségben és mennyiségben már nem igazán elérhető a piacon, a hálózatuk így kénytelen jellemzően importból származó eperrel biztosítani a kínálatot.
A Pennynél várhatóan 2–3 hét múlva újra elérhető lesz a magyar eper, azonban az időjárási tényezők és a piac mérete miatt csak kisebb mennyiségben. Pozitívumnak tartják, hogy jelenlegi információik alapján szeptember végéig/október elejéig megtalálható lesz a hazai eper az üzleteik polcain. Tapasztalatuk alapján a magyar eper jó minőségű, ugyanakkor a változó időjárási tényezők miatt a hazai termelők csak kisebb mennyiséget képesek biztosítani. Idén ők is azt tapasztalták, hogy korábban indult a hazai eperszezon, így sokkal gyorsabban fogy a korai epertermés a boltok polcairól. Ráadásul a hirtelen jött meleg, valamint a nagy csapadékmennyiség is nagy károkat okozott a termésben. A piaci igényeknek megfelelően, valamint a megnövekedett kereslet miatt úgy döntöttek ezért, hogy a hazai áru előtérbe helyezése mellett spanyol és görög epret is tartanak a kínálatukban – utóbbiak származási helyét pedig a csomagoláson is feltüntetik.
Az Aldi is elkötelezett abban, hogy zöldséget és gyümölcsöt magyarországi forrásból szerezzen be. Ők is úgy látják, hogy az idei hazai gyümölcsszezon – az átlagosnál melegebb tavasznak köszönhetően – a korábbi évekhez képest előbb kezdődött. Arra számítanak, hogy az időjárás alakulása miatt nemcsak az eper, hanem várhatóan több más gyümölcs, így a dinnye és a csonthéjasok is az átlagosnál korábban lesznek elérhetők hazai forrásból. A vállalat polcain már májusban megtalálhatták a fogyasztók a hazai termelőktől érkező epret, először 250 grammos, majd 400 grammos kiszerelésben. Az utóbbi napok szélsőséges időjárási körülményei és a jelentős csapadék nem kedvezett a magyar epertermelőknek, ezért jelenleg nincs a piacon olyan beszállító, aki képes lenne magyar termékkel kiszolgálni az Aldi 176 hazai üzletét – tudtuk meg. A vállalat azonban szintén bízik abban, hogy az időjárás kedvezőre válásával már június közepén ismét magyar forrásból tudja beszerezni ezt a kedvelt gyümölcsöt.
És a folyton érő eper?
Apáti Ferenctől kérdeztük azt is, hogy a folyton érő magyar eper nem tölthetné-e be valamennyire a kínálati űrt. Elmondása alapján ez több okból sem várható. Egyrészt nagyon kevés folyton érő epret termesztenek Magyarországon – mindjárt arra is kitérünk, miért. A folyton érő eper egyébként nem azt jelenti, hogy szó szerint folyamatosan érik, hanem azt, hogy – mint a többi szamócának – a folyton érőnek is van tavaszi, kora nyári érése, aztán következik a nyári virágzás, majd a nyár végi, ősz eleji érés. A második virágzás június–júliusra esik, amikor nálunk 30–35 Celsius fokos kánikula van, ez pedig Apáti Ferenc szerint nem tesz jót a virágoknak – ilyen melegben a virág egyszerűen nem tud megtermékenyülni, nagyon rossz a „kötődése”, így nemigen lesz belőle gyümölcs. Emiatt nálunk nem gazdaságos foglalkozni vele – ezért is van belőle kevés.
Más éghajlati környezetben (tőlünk északabbra) a folyton termő szamóca is jól terem, de a hazai klímán nem. Igaz, ott van még az a lehetőség is, hogy a nagy melegtől védett, klimatizált, a nap egy részében sötétített, árnyékolt körülmények között termesszék a folyton érő szamócát, csakhogy a klimatizált termelés borzasztóan költséges. Ráadásul egy olyan időszakban kellene tudni eladni magasabb áron a speciális körülmények között, költségesen termesztett szamócát, amikor minden szezongyümölcs nagy mennyiségben elérhető (kajszibarack, őszibarack, cseresznye, szilva, körte, alma, dinnye), és ha elég nagy a kínálat, akkor az idénygyümölcsök mérsékelt árával nem tud versenyezni a drágábban termelt szamóca.
Ki venne nyáron 3–4 ezer forintért szamócát, amikor egy kiló őszibarackot lehet venni mondjuk 800–1000 forintért, dinnyét pedig kilónként 100–200 forintért? Tavasszal könnyebb eladni drágábban a szamócát, amikor még nem elérhetők a nyári gyümölcsök – tette hozzá Apáti Ferenc.