Gazdaság

Orgia, krumpli, lázadás? Szavazzon, melyik volt 2020 legnagyobb botránya!

24.hu
24.hu
Megterhelő év áll Magyarország mögött: a koronavírus több mint kilencezer magyar életét követelte, az egészségügy lassan elért a teljesítőképessége határáig, jelentős színészeinktől, művészeinktől, sportolóinktól kellett örökre elbúcsúznunk. Az idei év legnagyobb traumája kétségkívül a koronavírus-járvány volt, emellett azonban számos ügy borzolta a kedélyeket. Nem telt el úgy hónap, hogy ne történt volna valami igazán bicskanyitogató, szomorú vagy érthetetlen dolog a közélet és a gazdaság területén. Szubjektív válogatásunkban minden hónaphoz egy-egy botrányt kapcsoltunk, Önt pedig arra kérjük, hogy a cikkünk végén lévő szavazáson adja le voksát arra, amelyiket a legdurvábbnak találta!

Január: Titok, miért jártak a kormánygépek adóparadicsomokban és nyaralóhelyeken

Vajon miért jártak a honvédség repülői Dubajban, a Kanári-szigeketeken, Las Vegasban, Panamában vagy Máltán? Benkő Tibor honvédelmi miniszter szerint ez „honvédelmi és nemzetbiztonsági érdekből” 30 évig nem nyilvános információ. Pedig elég érdekes lenne, ha tudnánk, hiszen nem klasszikus katonai gépekről van szó, hanem szürkére festett civil járművekről, egyebek mellett két Dassault Falcon 7X típusú business jetről. A gépek repülési adatait a ADS-B Exchange önkéntesei gyűjtötték össze, az utakról az Átlátszó számolt be, a minisztert pedig Harangozó Tamás képviselő faggatta hiába.

Február: Érd visszakérne valamit a Mészároséknál elköltött milliárdokból

Nyílt levélben szólította meg Mészáros Lőrinc felcsúti milliárdost Csőzik László, Érd polgármestere. A Mészáros család érdi megbízásairól korábban többször is írtunk, a polgármester szerint a munkák összértéke csaknem 35 milliárd forint volt. Csőzik szerint az előző önkormányzati ciklusból a város komoly pénzügyi problémákat örökölt, ezért kellett például visszavonni a helyi kézilabdacsapat százmilliós támogatását. A polgármester arra kérte Mészáros Lőrincet, hogy forgassa vissza a helyben elköltött magyar adóforintokból származó haszon egy részét, például a kézilabdacsapat szponzorálásával.

Egy kis adalék, hogy mennyit is költött Érd Mészároséknál:

Kapcsolódó
A gyerekek után a Mészáros házaspár is Érden gazdagodik
A család már 23,4 milliárd forintnyi megbízás részese, csak Érden.

Március: Fellázadtak a Vígszínház színészei Eszenyi Enikő ellen

A Vígszínházban „toxikus légkör” alakult ki, mindennapos az abúzus, a beteges légkört pedig nagyrészt az igazgatónő, Eszenyi Enikő viselkedése váltja ki – állította a 24.hu-nak Fenyvesi Lili rendező, miután Eszenyi Enikő februárban bejelentette, hogy ismét megpályázza az igazgatói széket. Mások is megerősítették, hogy a nyilvános megalázás bevett eszköz volt Eszenyi részéről, ami elviselhetetlen légkört alakított ki. A színházi világot megrázó botrány gyorsan dagadt, tíz nap után Eszenyi bejelentette, hogy visszavonja pályázatát.

Április: Kórházkiürítés, bármi áron

A koronavírus-járvány első hulláma idején – amikor a megbetegedések száma még a közelében nem volt az őszinek – Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere elrendelte, hogy a kórházi kapacitások 60 százalékát szabadítsák fel. Ez a fűnyíróelv miatt azt jelentette, hogy rengeteg beteget hazaküldtek, köztük állandó ápolásra szorulókat vagy akár haldoklókat is, gyakran megoldhatatlan feladat elé állítva a hozzátartozókat. A pontos számok csak utólag derültek ki: közel 20 ezer ágyat szabadítottak fel, köztük 11 ezer krónikus beteget küldtek haza, mint később kiderült, lényegében feleslegesen. Áprilisban olvasóink, illetve hozzátartozók mondták el, milyen kegyetlen volt belülről a kórházak kiűrítése és milyen lehetetlen helyzetbe kerültek az ápolásra kényszerített családok:

Kapcsolódó
„Anyám lelkileg összetört” – így megy a kórházak kiürítése
A koronavírus-járvány miatt a kórházi ágyak 60 százalékát fel kell szabadítani. Sok olvasónk számolt be arról, milyen nehéz helyzetbe kerültek beteg hozzátartozóik és ők is emiatt.

Május: Vádemelés az ország egyik leggazdagabb embere ellen

Vesztegetés miatt kért börtönbüntetést az ügyészség Bige Lászlóra, a milliárdos műtrágyakirályra, akinek cégei ellen már 2018 óta több látványos akciót indítottak a hatóságok. Bige a cége ellen indított hadjárat mögött Csányi Sándort, az OTP Bank vezérét sejtette, akivel régóta rossz viszonyban vannak. A vállalkozó elleni eljárások nem értek véget a májusi vádemeléssel, decemberben újra őrizetbe vették és meggyanúsították hűtlen kezeléssel, hamis magánokirat felhasználásával, illetve vesztegetés elfogadásával.

Június: Több százmilliós autólopás a Wallisnál

Két tucat, nagyértékű autót vitt el az egyik legnagyobb, a hatodik leggazdagabb magyar, Veres Tibor érdekeltségébe tartozó autókereskedő telephelyéről  a cég egyik alkalmazottja. Illetve lehet, hogy nem is vitte el a járműveket, hanem eladta gyanútlan érdeklődőknek, de a felek verziói eltérnek arról, hol és kinek fizettek a vevők. Az biztos, hogy a leltárból hiányzott 25 autó – nagyjából 250 millió forint értékben –, ami állítólag egy darabig nem is tűnt fel senkinek. Egy embert letartóztattak, a vevők pedig bosszankodhatnak, mert a megvásárolt kocsikat a rendőrség lefoglalta.

Itt az ügy folytatásáról olvashat:

Kapcsolódó
Wallis-ügy: vezetők és újabb munkatársak is feltűnnek a több száz milliós botrányban
Dokumentumok alapján próbáljuk rekonstruálni, mi történt a Wallisnál, amelynél közel 300 millió forint értékben elkövetett sikkasztás gyanújával nyomoz a rendőrség. Két tucat drága autó sorsa a tét.

Július: Volt egyszer egy Index

Egy ideje már szivárogtak a hírek, hogy az ország egyik legnagyobb online újságja körül nincs rendben valami, külső erők próbálnak beleszólni a szerkesztőség életébe, de július 22-én be is következett, amitől sokan tartottak: a kiadó cég igazgatósága elbocsátotta Dull Szabolcs főszerkesztőt. A következő napokban lényegében az egész szerkesztőség felállt, július 24-én pedig több ezren tüntettek a Várban az Index és a sajtószabadság mellett. A szerkesztőség nagyobb része azóta új lapot indított, Dull utódját és az őt elbocsátó cégvezetést azóta szintén elküldték, a lap pedig most már kendőzetlenül kormányközeli tulajdonba került.

Augusztus: Luxusjachton kapták lencsevégre Szijjártó Pétert

A Szíjj László kormányközeli milliárdos építési vállalkozó által birtokolt luxushajó fedélzetén fotózta le Szijjártó Péter külügyminisztert augusztus 16-án az Átlátszó. Érdekesség, hogy a miniszter saját Facebook-oldalán aznap arról posztolt, hogy milyen nagy munkában van, a csatolt képen pedig egy dolgozószobában telefonált. Bár Szíjj cége sokmilliárdos állami megrendelésekkel nőtt nagyra – és azóta is elnyert egy hatalmas közutas szerződést –, Szijjártó kikérte magának az összeférhetetlenséget feszegető kérdéseket, a jachtozást családi vakációnak és magánügynek minősítette. A Legfőbb Ügyészség elutasította az ügyben tett feljelentéseket.

Az adriai eset kipattanása után telefonon kerestük meg Szíjj Lászlót, aki egy mondattal kommentálta kérdésünket:

Kapcsolódó
Szíjj László luxusjachtja olyan, mint a NER szakszervezeti üdülője
A tiszakécskei vállalkozó néhány év alatt lett Magyarország egyik leggazdagabb embere, története elválaszthatatlan Mészáros Lőrincétől. És a jelek szerint vagyonán is osztoznia kell a NER-elittel.

Szeptember: Lélegeztetőgép van, már csak szakember kellene

A koronavírus-járvány második hulláma előtt Orbán Viktor még szívesen látogatott kórházakba, ezekről pedig videókat tett közzé Facebook-oldalán. Szeptember közepén az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetbe toppant be kora reggel és nekiszegezte a kérdést a fáradt orvosnak: „lélegeztetőgép, az van elég?” A válasz úgy hangzott volna, hogy „azzal nem is volt probléma, inkább azzal van a baj, hogy kell hozzá technikus…” – de a kormányfő már nem engedte befejezni a mondatot. Lélegeztetőgépből egyébként alaposan bevásárolt a kormány: elképesztő mennyiségben és áron sikerült beszerezni, nagy része azóta is raktárban várja a sorsát.

Október: A krumpli, mint politikai fegyver

Október 11-én időközi választást rendeztek a Borsod megyei 6. választókerületben, amelyet a Fidesz jelöltje nyert meg a jobbikos Bíró Lászlóval szemben. A vereséget a Jobbik azzal magyarázta, hogy a kormánypártok krumpliosztással vásárolták meg a szavazatokat. Ezt igyekezett sulykolni Jakab Péter pártelnök is, aki a parlamentben lóbált egy zsák krumplit, majd megpróbálta átadni Orbán Viktornak – ebben azonban fideszes képviselők megakadályozták. Az akcióért Kövér László házelnök rekordösszegű, 4,4 millió forintos büntetést szabott ki Jakabra.

Kapcsolódó
Rekordbüntetés a Parlamentben: 4,4 millióra szankcionálták Jakab Pétert a krumplizsákos akciója miatt
Kövér László hozta meg a döntést: a Jobbik-elnök két havi bérét veszi el így.

November: Éjfél előtt egy perccel érkezett a törvénymódosítás

November 10-én, 23:59-kor nyújtotta be Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes azt a törvénymódosító javaslatot, amely több helyen is átírta a választási törvényt, egyetlen, közös listára kényszerítve az ellenzéki pártokat. Ugyanezen a napon nyújtották be az alaptörvény kilencedik módosítását, amellyel egyrészt a kormány tovább vívja a „gender” elleni háborúját, másrészt viszont a lehető legszűkebbre szabta a közpénz fogalmát, meggátolva például a közalapítványok gazdálkodásának nyilvános ellenőrzését. A módosításokat a parlament a decemberi utolsó ülésnapon el is fogadta.

Kapcsolódó
100 milliárd forintot kapott a Mathias Corvinus Collegium
A pénzt a gazdaságvédelmi alapból csoportosította át a kormány.

December: Képviselő a brüsszeli ereszcsatornán

Szájer József veterán EP-képviselő és Fidesz-alapító november 29-én jelentette be váratlanul a lemondását, „lelki terhekre” hivatkozva. Csak két nappal később, egy belga lap híréből derült ki, hogy mi volt a valódi ok: lemondása előtt, péntek éjjel a brüsszeli rendőrség egy szexpartira csapott le – a koronavírus-járvány idején bevezetett korlátozások megszegése miatt –, amelyen huszonöten vettek részt, „főleg férfiak”, köztük egy európai parlamenti képviselő is. Szájer hamarosan elismerte, hogy „jelen volt” azon a bizonyos „házibulin”. A brüsszeli ügyészség szerint Szájer az ereszcsatornán próbált menekülni a rendőrök elől, hátizsákjában pedig drogot találtak. Orbán Viktor később lényegében elhatárolódott volt bajtársától, az alaptörvény szerzőjétől.

Kapcsolódó
„Szájer Józsi mostanáig sebezhetetlen volt”
Portré a bukott politikusról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik