Belföld

A Szájer-botrány a Fidesz-szavazóknál sem fér bele

A Fidesz-szavazók 40 százaléka számára az volt a legfelháborítóbb Szájer József brüsszeli szexbotrányában, hogy a párt alapítója, Orbán Viktor egyik legszorosabb politikai szövetségese életvitelével szembe ment mindazzal, amit pártja hirdetett a családról, a heteroszexualitásról és a kábítószer-használatról, ez derül ki a Publicus Intézet friss reprezentatív közvélemény-kutatásából, melyet a Népszava megbízásából készítettek.

A lap által publikált felmérés szerint az emberek 64 százaléka egyetértett azzal az állítással, hogy

a Szájer-ügy rávilágított arra, hogy a kormánypártok által hirdetett értékrend csak a szavazók meggyőzését szolgálja, valójában nem ezt tartják fontosnak, hanem a hatalom megtartását.

Ezt még a Fidesz-hívek 16 százaléka is így gondolja.

A kutatásból kiderül az is, hogy a Fidesz-szavazók 57 százaléka úgy véli, hogy „inkább elítélendő” az, amit Szájer József tett. 62 százalékuk szerint az, amit Szájer tett az „magánügy, mindenki úgy éli az életét, ahogy akarja”, de 35 százalékuk egyet értett azzal, hogy a történtek közügynek számítanak, „hiszen tettei ellentmondanak a pártja értékrendjének”.

Az ellenzéki szavazók jellemzően 80 százalék fölötti arányban értettek egyet az utóbbi válasszal, míg kevesebb mint tizedük tartotta magánügynek a botrányt.

Érdekesség, hogy a Fidesz szimpatizánsai azt tartják a legdühítőbbnek, hogy

a politikus életvitelével szembe ment mindazzal, amit pártja hirdetett a családról, a heteroszexualitásról és a kábítószer-használatról.

Ehhez képest csak 17 százalékukat háborította fel leginkább az, hogy drogot találtak nála – miközben az ellenzék körében 80 százalék fölötti ez az arány.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik