Belföld koronavírus

„Anyám lelkileg összetört” – így megy a kórházak kiürítése

A koronavírus-járvány miatt a kórházi ágyak 60 százalékát fel kell szabadítani. Sok olvasónk megírta, milyen nehéz helyzetbe kerültek beteg hozzátartozóik és ők is emiatt.

Sokaknál azzal telt a húsvét, hogy kétségbeesve próbálták kitalálni, hogyan tudnák megoldani folyamatos ápolásra szoruló hozzátartozójuk ellátását, ugyanis nagypéntek óta egyre többeket hívtak fel egészségügyi intézményekből azzal, hogy a kórházak kiürítése miatt csak keddig maradhatnak az osztályon a betegek.

A folyamatos ápolásra szoruló betegeket is hazaküldik a járvány miatt
A Jahn Ferenc Kórház krónikus belgyógyászati osztályáról nagypénteken kaptak telefont a betegek hozzátartozói, hogy keddig haza kell vinniük javarészt idős, súlyos állapotban lévő rokonaikat.

Olvasóink sokasága számolt be arról, hogy országszerte olyan, főleg idős embernek kellett elhagyniuk a kórházakat, akik szakszerű rehabilitációt, felügyeletet, és akár 24 órás ápolást igényelnek.

Az intézkedés oka, hogy Kásler Miklós utasítására a fekvőbetegeket fogadó gyógyító intézményekben a közfinanszírozott ágyak 60 százalékát alkalmassá kell tenni a koronavírussal fertőzöttek ellátására. Az országos tiszti főorvos is megerősítette, hogy a kiürítésnek meg kell történnie, noha Müller Cecília szerdán azt mondta, senki nem kerülhet haza úgy, hogy később emiatt egészségkárosodásnak nézne elébe.

Az intézkedés végrehajtása nem kérésként, hanem parancsként érkezett: ezt mutatja, hogy az Emmit vezető miniszter kirúgta Cserháti Pétert, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet igazgatóját, aki miniszteri biztos is volt az Orbán-kormányban, mert Kásler szerint nem szabadított fel elegendő ágyat az amputált betegekkel, agy- és gerincvelősérültekkel foglalkozó intézményben. Magyarán a kirúgott igazgató az intézet betegeit védte, a kórház dolgozói pedig nyílt levélben tudatták, hogy a kért ágymennyiséget végül sikerült felszabadítaniuk, de már hiába.

Nem csak az a kérdés, hogy lehet-e otthon ápolni

Felháborító, hogy magatehetetlen, szakember segítségére szoruló embereket is kitesznek az ellátásból

– írta Erika, náluk édesanyja 90 éves, 24 órás felügyeletre szoruló élettársának kell elhagynia a kórházat.

A demens, idős férfi képtelen magát ellátni, Erika szintén idős, 77 éves, vállprotézises, bottal járó édesanyja pedig képtelen neki segíteni ebben. A férfit ezért is helyezték el napi 3000 forintért a Máltai Szeretetszolgálat váci részlegébe, ahol fél évig maradhatott volna, mielőtt idősotthonba kerül. A minisztériumi utasítás miatt most neki is haza kell mennie, bár azt nem tudják Erikáék, hogyan oldhatnák meg az ápolását.

Anyám lelkileg összetört, hiszen egy demens ember kiszámíthatatlan, pelenkázni kell, amit mozgáskorlátozottsága miatt nem tudja, hogyan fog elvégezni. Nem szakember

–  írta Erika, aki szerint „embertelen intézkedésre” adott utasítást a kormány.

Másoknak is az a kifogásuk, hogy a fűnyíróelv-szerűen alkalmazott intézkedés előtt nem mérték fel, hová küldenek haza a betegeket. Lehet ugyan, hogy valakiről úgy mérik fel az orvosok, hogy otthon is ápolható, azonban vannak, akiknek a közelben vagy egyáltalán nincs olyan hozzátartozójuk, aki képes lenne elvégezni ezt a feladatot.

Nagynéném 77 éves, idős magatehetetlen, demens beteg, akinek két hét ezelőtt volt végtagamputációja. Sajnos az altatás a meglévő demenciát a legrosszabbra fordította, teljesen öntudatlan, és mivel már most amputált magatehetetlen. 24 órás ápolást, etetést, pelenkázást igényel

– mesélte Kristina, aki a tengerentúlon él, így képtelen segíteni nagynénjén, akinek a szikszói kórházból kell távoznia.

Az idős asszonynak nincs gyereke, és bár két testvére él, ők ugyancsak idősek és komoly egészségügyi problémákkal küzdenek, nem tudnak a testvérükről gondoskodni.

Éva Sopronból írt, neki a helyi kórház krónikus belgyógyászati osztályáról küldték el az édesanyját.

Majd 6 hónap után, számomra tisztázatlan körülmények között leesett az ágyról és eltört a combja, megoperálták. Katéteres, pelenkás, és elkapta az összes kórházi fertőzést. Gondozó segítség nincs

– írta felhívásunkra, hozzátéve, hogy bár a városban laknak, de a családban kialakult nehézségek, így például fizetéskiesés miatt nem tudják, mihez kezdjenek.

Ezeket az embereket idősotthonokban sem fogadják, főleg nem most

„Édesanyánk 3 éve karácsonykor stroke-ot kapott. Egy évig otthon volt, egyedül élt már majdnem 20 éve. Állapota az év vége felé rosszabbodni kezdett, ezért kórházba, ápolási osztályra került, mivel idősotthonban nem volt hely. A terv az volt, hogy ha lesz hely, átkerül otthonba, de egy hónap után nagyot romlott az állapota, demens tüneteket is kezdett mutatni, valószínűleg egy újabb stroke miatt. Így az otthon már nem jöhet szóba, demens betegekkel nem foglalkoznak a környéken” – írta Attila, ami választ adhat arra, hogy az inkább ápolásra, mintsem folyamatos orvosi beavatkozásra ítélt idős emberek miért kórházakban, jellemzően ápolási osztályokon vannak, és miért nem otthonokban.

Mivel az idősotthonokban amúgy is hosszú a várólista, most pedig létszámstop is van a járvány miatt, ezért sem megoldás, hogy a kórházakból ezekbe próbálnak elhelyezni valakit. Kórházakból most végképp nem vesznek át senkit, mert kiemelt fertőzésveszéllyel lehet számolni az egészségügyi intézményekben, a Pesti úti idősotthon esete pedig megmutatta, mivel jár, ha egy otthonba betör a járvány (a fővárosi intézményben a fertőzöttek száma 212-re, az elhunytaké 13-ra nőtt).

A testvéremmel több száz kilométerre lakunk, mindketten dolgozunk. Az ápolás teljes embert kívánna, speciális tudással, és eszközökkel. Egy ennyi ideje fekvőbeteg speciális matracon fekszik a felfekvések miatt. Társasházban nem lehet demens, időnként hangoskodó beteget ápolni. Teljesen kétségbe vagyunk esve, és ez gondolom nagyon nem egyedi eset

– fejezte be a történetet Attila Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből.

Egy 74 éves nőt március végén szállított egy budapesti kórházba a mentő, miután agyvérzést kapott.

Tíz napig kómában volt, most már a szemét tudja mozgatni, de teljesen lebénult

– írta barátnője, Ilona.

„A neurológián fekszik, lebénulva, gépekkel életben tartva, mesterségesen táplálva. Most közölték, hogy haza kell vinni a családjának” – írta keddi levelében Ilona. Elmesélte azt is, hogy a nőt a fiának kellene ellátni, aki felszolgáló, fogalma sincs az ápolásról. „Napi 24 órás gondozásra szorul, csak csövön lehet etetni, pépessel, tisztába kell tenni, és fürdetni. Van egy lánya is, aki mellrákos, ő is küzd az életéért, de vidéken lakik, és a két unokája is” – folytatta, hozzátéve, hogy a család sem ápolót nem tud fizetni, az otthonok pedig jelenleg nem fogadják az idős asszonyt.

Ilyen meggondolatlanul hozott döntést még nem is hallottam, nyugodtan kérhetne a törvényhozó eutanaziát is ezekre a szerencsétlen emberekre, így megoldódnának a gondok, mert ez így épp ésszel fel nem fogható őrültség

– mondta el Ilona a véleményét.

A pszichiátriai osztályok sem kivételek

Szintén nehéz helyzeteket teremt, hogy a pszichiátriai osztályokat is kiürítik, ahol sokszor ön- és közveszélyes embereket ápolnak, akiknek nemcsak az ellátását nem tudják megoldani családtagok, hanem az is előfordul, hogy félnek tőlük.

Mi befogadjuk a házunkba. De fogalmam nincs hogy fogja elfogadni, hogy nem ihat szeszes italt? Szót fog-e nekünk fogadni?

– tette fel kérdéseit olvasónk, akihez az izsófalvi pszichiátriáról érkezik haza az öccse.

A férfi tavaly szeptember a miskolci „Tiszai pályaudvaron ittas állapotban lépcsőn legurult, beverte a fejét és több más sérülése is keletkezett. Innentől kezdve folyamatosan zavartan viselkedett” – számolt be Ibolya.

A zárt osztályon őt kezelő főorvosnő elmondta, hogy italos életmódja miatt több agysejtje elhalt, amit visszahozni már nem tudnak, ilyen zavart marad, és később még rosszabb lehet!

– mesélte, hozzátéve, hogy abban a szenvedélybetegeket fogadó otthonban is zárlat van, ahová el tudták volna helyezni az öccsét.

Ibolya arról is beszámolt, hogy testvére azért is került már zárt osztályra, mert szétverte egy kórházi vizsgáló berendezését. Egyszer pedig, amikor hazakerült, tüzet okozott a lakásában, amire szerencsére felébredt, így el tudta oltani. Öccse korábban azzal fenyegette az élettársát, hogy elvágja a torkát álmában, ezért Ibolya attól fél, hogy velük szemben is agresszív lehet.

Ágnes a férje miatt került nehéz helyzetbe, akit bipoláris depresszió, illetve öngyilkos gondolatok miatt kezeltek.

Most hogy hazaküldték, egész nap bezárkózva fekszik, inzulinos cukorbeteg is, és a gyógyszereit nem szedi itthon rendesen. Sajnos én nem tudok rá hatni, mert olyankor agresszív. Ők is tudták hogy még kezelésre szorulna, de ki kellett az egész osztályt üríteniük

– írta zalaegerszegi olvasónk, aki szintén nem tudja, mihez fog kezdeni. A kórházban azt mondták neki, tehetetlenek, végre kellett hajtaniuk a minisztériumi utasítást.

Orvosokat is kérdeztünk arról, mit szólnak a kórházak kiürítéséhez. Azt mondták, hogy mivel koronavírusos betegek elenyésző része kerül kórházba, ezért nem értik, miért kellett rohamtempóban országosan 36 ezer ágyat a járványhelyzet miatt felszabadítaniuk az intézményeknek. Az intézkedésekből kitűnik, hogy a kormány 100 ezres koronavírusos betegtömegre készül, azt viszont mintha kihagyná a számításból, hogy más betegek is vannak.

Értelmetlen átszervezés: a kórházak kiürülnek, a betegek otthon maradnak
A koronavírusos betegek elenyésző része kerül kórházba, ezért sem értik az általunk megkérdezett orvosok, miért kellett rohamtempóban 36 ezer ágyat felszabadítaniuk az intézményeknek.

Kiemelt kép: Komka Péter /MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik