Gazdaság

270 milliárd: az adriai jachtos Szijj László cégét alaposan kitömték megrendelésekkel

A Magyar Közút 2024-ig, tehát bőven a választások utánig biztosíthat munkát Szíjj László Duna Aszfaltjának.

A Hvg.hu a Magyar Közút útfelújításokkal kapcsolatos legutóbbi gigatenderét vizsgálta át. Az állami cég az ország 6 régiójában 393,699 milliárd forint összeértékben tervez költeni útfelújításokra. A munkákra régiónként külön-külön írtak ki egy-egy nagy közbeszerzést, a hatból négyen pedig a Duna Aszfalt is befutó lett.

  • Az Észak-Alföldi régió nyertesei: Duna Aszfalt Zrt., KE-VÍZ21 Zrt., Zemplénkő Kft., Strabag Kft. – 62,163 milliárd forint
  • A Dél-Alföldi régió nyertesei: Duna Aszfalt Zrt., Strabag Kft., Soltút Kft. – 62,163 milliárd forint
  • A Közép-Dunántúli, Közép-Magyarországi régió nyertesei: Duna Aszfalt Zrt., Colas Zrt., Soltút Kft. – 82,884 milliárd forint
  • A Nyugat-Dunántúli régió nyertesei: Duna Aszfalt Zrt., Strabag Kft., Colas Zrt. – 62,163 milliárd forint
  • Az Észak-Magyarországi régió nyertesei: Colas Zrt., Swietelsky Kft., HE-DO Kft. – 62,163 milliárd forint
  • A Dél-Dunántúli régió nyertesei: Strabag Kft., EuroAszfalt Kft., Soltút Kft. – 62,163 milliárd forint

A Duna Aszfalt által elnyert területeken a tenderek becsült értéke összesen 269,373 milliárd forint, a munkák pedig bőven a választások után érnek majd véget. A közbeszerzés által lefedett időszak ugyanis 2020–2024.

A Duna Aszfalt 2019-ben 24,3 milliárd forint nyereséget termelt, bevétele pedig megközelítette a 160 milliárd forintot.

A cég Simicska Lajos Közgépének kapitulálása óta az első számú favorit az állami közbeszerzéseken, ezért is volt kínos, amikor kiderült, hogy a külügyminiszter, Szijjártó Péter Szíjj László luxusjachtján töltött a családjával több napot. Az adriai hajókázás ugyanis korrupciós kérdéseket vethet fel. Polt Péter főügyész ugyanakkor elutasította az ezzel kapcsolatos feljelentést. Szerinte ugyanis mindez nem bűncselekmény.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik