Nagyvilág

Belga ügyészség: az ereszcsatornán keresztül, vérző kézzel menekült Szájer, akinél drogot találtak

Ivándi-Szabó Balázs/24.hu
Ivándi-Szabó Balázs/24.hu

November 27-én pénteken este fél tíz körül értesítették a rendőrséget a szomszédok, akik zajokra panaszkodtak, illetve a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedések lehetséges megsértését gyanították egy lakásban a Rue des Pierres-en

– közölte a belga ügyészség a 24.hu megkeresésére. Azután fordultunk a hatósághoz, hogy kiderült, a brüsszeli rendőrség egy szexpartira csapott le péntek éjszaka Brüsszel belvárosában, és a belga lapok szerint az orgián egy azóta lemondott magyar EP-képviselő is részt vett.

A mandátumáról a hétvégén lemondó fideszes Szájer József később megerősítette, hogy jelen volt a „házibulin”, és azt írta, a rendőrségi igazoltatás után jelezte, hogy képviselő, a rendőrség az eljárást lefolytatta vele szemben, szóbeli figyelmeztetésben részesítette, majd hazavitte. Csakhogy az ügyészség ennél részletesebb beszámolót küldött lapunknak. E szerint az ingatlanban a rendőrség körülbelül húsz embert talált, mindegyikük személyazonosságát ellenőrizték. A jelenlévők közül ketten (a közleményében a D. O. és P. B. monogrammal feltüntetett, 1977-ben és 1987-ben született személyek) diplomáciai mentességre hivatkoztak.

Egy járókelő ugyanakkor azt jelentette a rendőrségnek, hogy látott egy férfit, aki az ereszcsatornán keresztül menekült. Az ügyészség közleménye szerint a férfi keze véres volt, mint írták, lehetséges, hogy menekülés közben megsérült.

A férfi táskájában kábítószereket találtak, a rendőrség kérésére pedig nem tudott felmutatni semmilyen dokumentumot az azonosításához. A férfit a rendőrök lakhelyére kísérték, ahol már azonosítani tudta magát az útlevelével. Az ügyészség közleményében Sarah Durant ügyészhelyettes, szóvivő közölte: a férfi monogramja S. J., és 1961-ben született. Azaz minden bizonnyal az 59 éves Szájer Józsefről, a magyar alaptörvény egyik kidolgozójáról van szó.

Szájer a közleményében is írt a drogokról, kissé homályosan úgy fogalmazott: „Kábítószert nem fogyasztottam, a rendőrségnek helyben felajánlottam, hogy készüljön hivatalos teszt, de ezt nem tették. A rendőrség szerint extasy tablettát találtak. Az nem az enyém, arról hogy ki és miképp helyezte el nincs tudomásom. A rendőrségnek erről nyilatkozatot tettem.”

A rendőrségi jelentésben a kijárási korlátozások megszegésével vádolnak minden jelenlévőt, az ügyészségi közleményben S. J.-ként feltüntetett Szájert pedig a kábítószerekre vonatkozó jogszabályok megsértésével is gyanúsítják. Az eljárás folyamatban van, az ügyészség jelezte, hogy büntetőeljárást csak azt követően indíthatnak, hogy a hatóságok felfüggesztik az érintettek mentelmi jogát.

Az alaptörvény atyja

Szájer József, az EP Fidesz-frakciójának vezetője vasárnap mondott le mandátumáról, akkor így indokolt: „Döntésem egy hosszabb ideje tartó gondolkodás végére tesz pontot. A lemondás nincs összefüggésben az európai színtéren most zajló, minden eddiginél ádázabb küzdelem tartalmával. A mostani vitában egyetértek a magyar kormány álláspontjával, azt támogatom.” Akkori közleményében a péntek este történtekre nem utalt, hanem úgy fogalmazott, egy ideje a napi politikai küzdelemben való részvétel egyre nagyobb lelki megterhelést jelent neki. Kedden viszont már azt írta: lemondásával levonta a politikai és személyes következtetéseket az esetből, és megköveti családját, kollégáit és választóit. „Kérem őket, hogy botlásomat a harmincéves kitartó és elkötelezett munka fényében értékeljék” – tette hozzá.

A jogász végzettségű Szájer József több mint harminc éve a Fidesz meghatározó politikusa, a párt alapító tagja, majd választmányi elnöke, 1990-től országgyűlési képviselője, 1994 és 2002 között parlamenti frakcióvezetője, 2002-től két éven át az Országgyűlés alelnöke. 2004, azaz Magyarország uniós csatlakozása óta volt EP-képviselő, az előző ciklusban az Európai Néppárt frakciójának alelnöke. 2011-ben az Alkotmányszövegező Bizottság elnöke volt, akkor azzal büszkélkedett, hogy az ő iPadjén készül az új alaptörvény. Felesége, Handó Tünde 2012 és 2019 között az Országos Bírósági Hivatal elnöke volt, 2020 januárja óta alkotmánybíró.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik