Ivándi-Szabó Balázs/24.hu
Nagyvilág

Belga ügyészség: az ereszcsatornán keresztül, vérző kézzel menekült Szájer, akinél drogot találtak

November 27-én pénteken este fél tíz körül értesítették a rendőrséget a szomszédok, akik zajokra panaszkodtak, illetve a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedések lehetséges megsértését gyanították egy lakásban a Rue des Pierres-en

– közölte a belga ügyészség a 24.hu megkeresésére. Azután fordultunk a hatósághoz, hogy kiderült, a brüsszeli rendőrség egy szexpartira csapott le péntek éjszaka Brüsszel belvárosában, és a belga lapok szerint az orgián egy azóta lemondott magyar EP-képviselő is részt vett.

A mandátumáról a hétvégén lemondó fideszes Szájer József később megerősítette, hogy jelen volt a „házibulin”, és azt írta, a rendőrségi igazoltatás után jelezte, hogy képviselő, a rendőrség az eljárást lefolytatta vele szemben, szóbeli figyelmeztetésben részesítette, majd hazavitte. Csakhogy az ügyészség ennél részletesebb beszámolót küldött lapunknak. E szerint az ingatlanban a rendőrség körülbelül húsz embert talált, mindegyikük személyazonosságát ellenőrizték. A jelenlévők közül ketten (a közleményében a D. O. és P. B. monogrammal feltüntetett, 1977-ben és 1987-ben született személyek) diplomáciai mentességre hivatkoztak.

Egy járókelő ugyanakkor azt jelentette a rendőrségnek, hogy látott egy férfit, aki az ereszcsatornán keresztül menekült. Az ügyészség közleménye szerint a férfi keze véres volt, mint írták, lehetséges, hogy menekülés közben megsérült.

A férfi táskájában kábítószereket találtak, a rendőrség kérésére pedig nem tudott felmutatni semmilyen dokumentumot az azonosításához. A férfit a rendőrök lakhelyére kísérték, ahol már azonosítani tudta magát az útlevelével. Az ügyészség közleményében Sarah Durant ügyészhelyettes, szóvivő közölte: a férfi monogramja S. J., és 1961-ben született. Azaz minden bizonnyal az 59 éves Szájer Józsefről, a magyar alaptörvény egyik kidolgozójáról van szó.

Szájer a közleményében is írt a drogokról, kissé homályosan úgy fogalmazott: „Kábítószert nem fogyasztottam, a rendőrségnek helyben felajánlottam, hogy készüljön hivatalos teszt, de ezt nem tették. A rendőrség szerint extasy tablettát találtak. Az nem az enyém, arról hogy ki és miképp helyezte el nincs tudomásom. A rendőrségnek erről nyilatkozatot tettem.”

A rendőrségi jelentésben a kijárási korlátozások megszegésével vádolnak minden jelenlévőt, az ügyészségi közleményben S. J.-ként feltüntetett Szájert pedig a kábítószerekre vonatkozó jogszabályok megsértésével is gyanúsítják. Az eljárás folyamatban van, az ügyészség jelezte, hogy büntetőeljárást csak azt követően indíthatnak, hogy a hatóságok felfüggesztik az érintettek mentelmi jogát.

Az alaptörvény atyja

Szájer József, az EP Fidesz-frakciójának vezetője vasárnap mondott le mandátumáról, akkor így indokolt: „Döntésem egy hosszabb ideje tartó gondolkodás végére tesz pontot. A lemondás nincs összefüggésben az európai színtéren most zajló, minden eddiginél ádázabb küzdelem tartalmával. A mostani vitában egyetértek a magyar kormány álláspontjával, azt támogatom.” Akkori közleményében a péntek este történtekre nem utalt, hanem úgy fogalmazott, egy ideje a napi politikai küzdelemben való részvétel egyre nagyobb lelki megterhelést jelent neki. Kedden viszont már azt írta: lemondásával levonta a politikai és személyes következtetéseket az esetből, és megköveti családját, kollégáit és választóit. „Kérem őket, hogy botlásomat a harmincéves kitartó és elkötelezett munka fényében értékeljék” – tette hozzá.

A jogász végzettségű Szájer József több mint harminc éve a Fidesz meghatározó politikusa, a párt alapító tagja, majd választmányi elnöke, 1990-től országgyűlési képviselője, 1994 és 2002 között parlamenti frakcióvezetője, 2002-től két éven át az Országgyűlés alelnöke. 2004, azaz Magyarország uniós csatlakozása óta volt EP-képviselő, az előző ciklusban az Európai Néppárt frakciójának alelnöke. 2011-ben az Alkotmányszövegező Bizottság elnöke volt, akkor azzal büszkélkedett, hogy az ő iPadjén készül az új alaptörvény. Felesége, Handó Tünde 2012 és 2019 között az Országos Bírósági Hivatal elnöke volt, 2020 januárja óta alkotmánybíró.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.