Nagyvilág

Adriai luxusjachton fotózták le Szijjártót, miközben Facebook-oldala szerint irodában egyeztetett a fehérorosz helyzetről

Szijjártó Péter külügyminiszter hétfőn Facebook-oldalán egy dolgozószobában telefonálós képpel illusztrálva írt arról, hogy „minden túlzás nélkül égnek a vonalak miniszterelnöki és külügyminiszteri szinten is a minszki fejlemények kapcsán”. „Ma reggel a három balti külügyminiszterrel, Edgars Rinkēvičs lett, Urmas Reinsalu észt és Linas Linkevicius litván kollégával beszéltünk, majd egyeztettem Miniszterelnök úrral, aki Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel tárgyalt telefonon” – tette hozzá. (Előbbi megbeszélés eredménye eredménye az lett, hogy Szijjártó napokig tartó maszatolás után közölte: Magyarország „a lengyel álláspontot támogatja”, noha a Reuters előzőleg arról írt, a magyar kormány volt a leginkább elutasító a Fehéroroszországgal szembeni szankciók ügyében az elcsalt elnökválasztás után.)

A magyar külügyminiszter vasárnap egy tárgyalóteremben készült képet posztolt, ekkor azt írta: „Az európai politikai közvéleményt továbbra is a minszki helyzet foglalkoztatja. Ma telefonon beszéltem is erről Josep Borrellel, az Európai Unió külügyi főképviselőjével és Heiko Maas német külügyminiszter-kollégával”.

Az Átlátszó ugyanezen a napon, augusztus 16-án vasárnap a Lady Mrd-en, a Szíjj László tiszakécskei nagyvállalkozó által birtokolt máltai offshore cég tulajdonában lévő luxusjachton látta és fotózta le a minisztert az Adrián,

Horvátországban, Biograd Na Morutól 25 kilométerre délre, a Kornati-szigetek alatt, a szárazföldtől 15 kilométerre.

A lap feltételezése szerint Szijjártó ekkor már jó néhány napja a luxujachton pihent családjával. A Lady Mrd augusztus 8. és 11. között Sibenik kikötőjében volt, innen 12-én a spliti öbölbe ment, majd a repülőtér alatti öbölben várakozott. Szintén ezen a napon délelőtt 10 óra körül az OE-LEM jelű magángép megérkezett Splitbe. Ezt az osztrák bejegyzésű luxusrepülőgépet korábban Orbán Viktor miniszterelnök is használta Garancsi István jóvoltából, amikor egy Vidi-meccsre repült Bulgáriába, és utazott vele Mészáros Lőrinc is a bizalmasaival.

Itt a nyár, Mészáros Lőrinc kedvelt magánrepülője megint utasokat vitt az adriai luxusjachtra
A 17 milliárdot érő magángép és a Lady Mrd fedélzetén is elkezdődött a szezon.

Az Átlátszó fotósával való találkozás meglepte Szijjártót, öt-tíz percbe telt, mire a legénység két tagja egy jetskivel indult el megtudni, ki és miért fotózza a hajót és az utasokat. Negyed óra múlva a hajón kikapcsolták a tengeri navigációs berendezést, így eltűnt a térképről, és azóta sem követhető az útvonala. Mielőtt kikapcsolták a nyomkövető rendszert, a hajó utolsó ismert úti célja Zlarin kikötője volt.

Kiemelt kép: Ivándi Szabó Balázs/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik