Belföld

Kirúgták az Index főszerkesztőjét

„Az Index.hu Zrt igazgatósága mérlegelte az elmúlt időszak eseményeit, és az igazgatóság elnöke a mai napon kezdeményezte Dull Szabolcs főszerkesztő munkaviszonyának rendes felmondással történő megszüntetését” – ezt Bodolai László, az igazgatóság elnöke írja közleményében.

A főszerkesztő pozíciója egyelőre betöltetlen marad, az igazgatóság később nevez ki valakit.

„Bodolai László az Index munkatársaihoz eljuttatott tájékoztató levelében kiemelte, hogy az index politikai függetlensége nem volt és most sincs veszélyben, jelenleg egy belső aggódás által generált bizonytalanság gazdasági hatása  a legnagyobb veszély, ami a lapra leselkedik” – áll a közleményben.

“Az utóbbi napok megmutatták, hogy a főszerkesztőnek nem volt módja a piaci helyzetet kedvezőtlenül befolyásoló  belső folyamatokat megállítani vagy kontrollálni,  ezért döntöttem a menesztéséről” – indokolta döntését Bodolai

Bodolai további intézkedésként a korábban megüresedett vezérigazgatói posztra Szombathy Pál igazgatósági tagot kérte fel, valamint szintén a mai nappal bekerült a társaság igazgatóságába Sztankóczy András, jogász, újságíró is. Azért történt utóbbi, mert az igazgatóságból múlt héten távozott a stratégiai partner , az Indamédia két vezetője.

Bodolai „felkérte az igazgatóság tagjait, hogy azonnali hatállyal tekintsék át a társaság  jelenlegi helyzetét, és a lehető leggyorsabb módon tegyenek javaslatot az igazgatóság számára a szükséges reorganizációs lépések megtételére.”

Dull reakciója

Nem véletlenül érezte az Index szerkesztősége veszélyben magát, és nem véletlenül döntöttem úgy, hogy átállítom a szabadságunkat jelző barométert. Mindvégig az Index szerkesztőségének érdekeit tartottam szem előtt, ahogy ez főszerkesztőként kötelességem is volt. Az elmúlt hetek eseményei még jobban meggyőztek arról, hogy Magyarországnak szüksége van egy olyan lapra, ahol nem lopakodó külső erők határoznak arról, mi kerüljön az újságba és kik csinálják azt az újságot. Ahol az egyetlen cél az olvasók tájékoztatása. Ahol nincs felső, kiismerhetetlen politikai vagy gazdasági akarat. Ahol szabadon, függetlenül lehet dolgozni

írta a döntés után Dull Szabolcs, ami az Indexen olvasható.

A szerkesztőség videója

A döntés bejelentése után a szerkesztőség tagjai egy videóban mesélik el, hogy nekik mit jelent az Index.

A Válasz Online az Indexhez távozó kollégájukról

„Mi, a Válasz Online szerkesztőségének tagjai néhány órával ezelőtt értesültünk arról, hogy Sztankóczy András kollégánk távozik tőlünk és az Index.hu Zrt. igazgatóságának tagja lesz. Döntését tiszteletben tartjuk, lépése azonban lapunk életét és jövőjét semmilyen módon nem befolyásolja. Csapatunk – előfizetőinknek köszönhetően – továbbra is saját útját járja: propaganda- és bulvármentes lapot készítünk” – olvasható a Válasz Online-on.

Egy hónappal ezelőtt indult a megbolygatás

Az Index megbolygatása egy hónappal ezelőtt indult. Az Index vezetésével olyan átalakítási tervet közöltek június közepén, amelynek nyomán a szerkesztőség egy részét külsős cégekbe szerveznék ki. A terv ugyan elhalt egy idő után, de a szerkesztőség az Index függetlenségét jelző mérőt a Veszélyben intervallumba tekerte.

Aztán pár napra rá lemondott a vezérigazgató, Pusztay András. Őt nem sokra rá Bodolai jó ismerőse, Ződi Zsolt váltotta, aki egy hétre rá lemondott. Közben a főszerkesztőt, Dull Szabolcsot kirakták az igazgatóságból.

Két hete a főszerkesztő leváltását szorgalmazta Erdélyi Zsolt, az Indexhez a hirdetésértékesítésen keresztül kapcsolódó IndaMedia Csoport tanácsadója. A portál hirdetési felületeit, magyarán a bevételeit intéző cég, az Indamédia felét Vaszily Miklós vette meg idén, ő a TV2 elnöke is egyben.

Kiemelt kép: Marjai János/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik