Belföld

A kormány éjfél előtt egy perccel benyújtotta a választási törvény módosítását, amitől nehezebb lesz a pártoknak listát állítani

23:59-kor nyújtotta be Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes azt a törvénymódosító javaslatot, amely több helyen is átírná a választási törvényt. A legfontosabb módosítás az, amely jóval nehezebbé teszi a pártoknak a listaállítást. A szövegben ez szerepel:

Pártlistát az a párt állíthat, amely – legalább kilenc megyében és a fővárosban – legalább ötven egyéni választókerületben önállóan jelöltet állított.

Korábban csak 27 egyéni választókerületben kellett jelölteket indítani az országos lista állításához. Így jóval nehezebb lesz – kettőnél több – külön listát állítani az ellenzéki pártoknak, ha állami támogatáshoz is szeretnének jutni, de közben egy körzetben csak egyetlen jelöltet állítanának a Fidesszel szemben.

A támogatásokról ez szerepel a szövegben:

Az országgyűlési képviselők általános választásán minden pártlistát állító párt a központi költségvetésből az 5. § szerinti összeg (az összes mandátum és ötmillió forintnak a szorzata – a szerk.)

 

  • 30%-ával megegyező összegű támogatásra jogosult, ha legalább ötven,
  • 45%-ával megegyező összegű támogatásra jogosult, ha legalább nyolcvan,
  • 60%-ával megegyező összegű támogatásra jogosult, ha minden

 

egyéni választókerületben jelöltet állított.

Eddig 15 százaléknyi támogatás járt azoknak a listát állító pártoknak, amelyek legalább 27, de maximum 54 körzetben állítottak jelöltet.

Az indoklás szerint a szigorításra azért van szükség, hogy a valós támogatottság nélküli törpepártok ne állíthassanak országos listát a támogatásokért.

Szerepel még a szövegben az is, hogy az önkormányzati választáson nem indulhat el megyei listán az, aki polgármesterjelöltként is elindul.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik