Közélet koronavírus

Orbán elment a Korányiba, ahol a szemébe mondták, hogy a lélegeztetőgépekhez szakemberek is kellenek

Orbán Viktor miniszterelnök Facebook-oldalán hozták nyilvánosságra azt a videót, amelynek tanúsága szerint a miniszterelnök péntek reggel ellátogatott az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetbe.

A látogatás előzménye a Népszava csütörtöki cikke lehet: a lap értesülései szerint ugyanis a koronavírusos betegek kezelésére kijelölt Korányiban és a Szent Lászlóban annyi a súlyos beteg, hogy a „lélegeztető kapacitása betelt”. A lap birtokába került levél szerint a Korányiban már a szakemberek is fogytán, ezért a kórház arra kérte az ellátókat, mérjék fel a saját intézményükben, hogy hány olyan ápoló, segédápoló van, aki önként vállalna kirendelt munkavégzést az intézményükben. A Népszava úgy tudja, hogy 76 munkatársat várnak különböző pozíciókra.

Orbán Viktor a látogatásról készült videó szerint reggel fél 7 környékén érkezett meg a kórházba, ahová testhőmérséklet-mérés után lépett be. Az orvosi pihenőben egy egészségügyi dolgozóval beszélt, aki elmondta: nagyjából 40 koronavírusos beteget ápolnak, és 12 helyük van még. Orbán egyebek mellett arról kérdezte az orvost, hogy „lélegeztetőgép, az van elég?” A válasz pedig így hangzott:

Úgy tudom, azzal nem is volt probléma, inkább azzal van a baj, hogy kell hozzá technikus…

Ez pedig inkább egybevág a Népszava szakemberhiányról szóló információjával. Ezen a ponton Orbán Viktor a szakember szavába vágott, és közbevetette, nem az a kérdés, hogy mi volt, hanem „az a kérdés, hogy most van-e”. Az egészségügyi dolgozó pedig – vélhetően a lélegeztetőgépekre utalva – azt mondja, hogy igen, van. Hozzáteszi: arra számítanak, hogy a második hullámban többen megbetegedhetnek, mert az emberek nem tartják be annyira a szabályokat, és „a korlátozások sem elég szigorúak szerintünk”.

 

Kiemelt kép: Orbán Viktor Facebook-oldala

Ajánlott videó

Olvasói sztorik