Gazdaság

2060-ig felszaporítaná a magyart a kormány

Nagyon érzi a kormány, hogy öregszik és fogy a népünk, ezért az olimpiánál hosszabb távú projektbe vágnak Orbánék.

Nagy nemzeti demográfiai program várható – jelentette be Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón. Nagy célokat tűztek ki: egy 2060-ig szóló programot készítenek elő. Ösztönöznék a gyermekvállalást, csökkentenék a halálozásokat, erősítenék az oktatási rendszert, értékelnék az EU-n belüli magyar munkavállalást.

Nagy demográfiai beszámoló is készült Lázár szerint. Megtárgyaltak egy 8000 fiatal körében végzett felmérést és Palkovics László oktatási államtitkár beszámolóját. További egyeztetések és munka kellenek, ezért a gazdasági és stratégiai kabinetek tesznek majd javaslatokat. Ennek megfelelően gyermekvállalási és -nevelési kedvezmények is jöhetnek.

Ahhoz, hogy Magyarország mai területén 9,7 millió ember éljen, ambiciózus célokat kelljen elérni, 80 év fölé kéne a születéskor várható élettartamot tolni Lázár szerint. Állította, tavaly érzékelhető volt, hogy a gyermekvállalás felívelőben van, “ez jelentős elmozdulást a mélyponthoz képest”. Tavaly 126 ezren haltak meg, de 113-115 ezer embernél több embernek nem szabadna évente meghalnia a jövőben.

“Ambiciózus célkitűzései vannak kormánynak ezzel kapcsolatban”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik