Belföld

Hétmillióra is lecsökkenhet Magyarország népessége 45 év múlva

Egyre gyorsul a népességfogyás, már csak Bulgáriában rosszabb a helyzet.

A Népességtudományi Kutatóintézet elemzése szerint 2060-ra a jelenleginél kétmillióan, a pesszimista becslés szerint hárommillióan kevesebben élnek majd Magyarországon. A tanulmányról a Magyar Nemzet számolt be.

A Központi Statisztikai Hivatal Népesedési helyzetkép című kiadványa szerint hazánkban az uniós átlagnál valamivel alacsonyabb az eltartottak aránya, de ez nem a kedvező születésszámmal, hanem a magas halandósággal, a várható alacsony élettartammal magyarázható. A 28 EU-tagállam közül nálunk a második legmagasabb a népességfogyás ezer lakosra vetített aránya.

2060-ban még akkor is kilencmillió alá csökkenne Magyarország népessége, ha jelentősen sikerülne növelni a termékenységet, és a következő években számottevő bevándorlási nyereséget könyvelhetnénk el.

Míg az 1980-as években átlagosan 16 200 fővel csökkent évente a magyarok lélekszáma, az ezredforduló utáni évtizedben 35 800-ra nőtt az éves népességcsökkenés, 2010 óta pedig átlagosan 38 800-ra emelkedett. A tavalyi az átlagosnál is rosszabb év volt, 40 ezerrel több halálozás volt, mint születés.

1990-ben még a népesség egyötöde volt gyermekkorú hazánkban, ez mára 15 százalék alá csökkent, az időskorúak aránya viszont 13-ról 18 százalékra emelkedett.

Nálunk nagyobb mértékű természetes népességfogyás csak Bulgáriában van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik