Gazdaság

Kártyatrükkök kezdőknek és haladóknak

Rugalmas, szabadon felhasználható, népszerű gyorshitel, de azért van néhány szépséghibája is. A 10 éve indult Széchenyi-kártyáról kérdeztük a vállalkozókat.

Jó és kevésbé jó tapasztalatokat gyűjtöttünk olyan vállalkozóktól, akik már több éve használják a Széchenyi-kártya folyószámlahitelét. Van néhány tippünk azok számára is, akik még nem próbálták ezt a hitelformát: megmondjuk, milyen első ránézésre talán nem nyilvánvaló részletkérdéseket nem érdemes figyelmen kívül hagyni. Íme a tapasztalatok.

Két éve igényelt Széchenyi-kártya folyószámlahitelt a Varga-Márfy Kft. Higiéniai és ergonómiai termékek, szennyfogó szőnyegek forgalmazásával foglalkoznak többek között. Varga István cégvezető számára az volt a legvonzóbb, hogy rugalmas felhasználású a hitel és a kártyával bárhol lehet fizetni. Ha pedig likviditási problémák adódnak (vagyis nem érkeznek be időben a megrendelőktől a pénzek), akkor is rendelkezésre áll a hitelkeret, s például bért vagy járulékot is lehet utalni róla.

Mire ne használjuk?
A folyószámlahitelt nem ajánlatos beruházási célokra használni, mert a beruházások jellemzően nem térülnek meg egy év alatt. Így amikor lejár a hitel, bajba kerülhet a vállalkozó. A Széchenyi-kártyán belül van külön beruházási-, forgóeszköz-, önerő és megelőlegező hitel is (utóbbi kettő uniós pályázatokhoz), pont azért, hogy ezeket az igényeket is ki tudják szolgálni. Ezekről a KA-VOSZ honlapján talál bővebb információt.

Varga István 15 millió forintos folyószámlahitelt igényelt. Amikor döntött, az is a kártya mellett szólt, hogy csak a ténylegesen felhasznált összegre kell kamatot fizetnie a cégének. Az igénylési eljárást nem találta bonyolultnak, 3 hét alatt hozzájutott a kártyához. Egy alkatrészgyártással foglalkozó cég vezetője ezzel szemben arról számolt be, hogy egyáltalán nem volt olyan gyors a procedúra, mint ahogy hirdetik. A Széchenyi-kártya programot koordináló KA-VOSZ-szal elégedett volt: itt egy hetet vett igénybe az ügyintézés. A banknál viszont további négy hetes adminisztráció, újabb és újabb papírok bekérése következett. Ez már eléggé igénybe vette a türelmét.

Akik nehezebben kaphatják meg
Építőipari és szállítmányozással foglalkozó cégeknek Varga István tudomása szerint nem minden bank ad Széchenyi-kártyát. Korábban is volt hasonló tapasztalat. Amelyik vállalkozónak ez a főtevékenysége, annak tehát elutasítás esetén érdemes más banknál is érdeklődnie.

A Varga-Márfy Kft. számlavezető bankjánál nem forgalmazzák a Széchenyi-kártyát, ezért a cégvezető egy másik bankhoz fordult. Az ügyintézésnél neki így sem volt semmi problémája.

Ha nem a számlavezető banknál igényeljük
A Széchenyi-kártya folyószámlahitelnél előírás, hogy legalább az igényelt összeg hányszorosát kell, hogy elérje a számlaforgalom. 6-10 millió forint közötti hitelnél háromszoros, 11-25 millió közöttinél pedig ötszörös számlaforgalom a minimum. Ha pedig a cég nem a számlavezető bankjánál igényelte a hitelt, arra figyeljen, hogy az előírt forgalmat a kártyához tartozó számlán kell elérni. Ehhez tehát az kell, hogy legalább ennyi számlaforgalmat átirányítson ahhoz a bankhoz, ahol a Széchenyi-kártya folyószámlahitelt igényelte – tanácsolta Varga István. Ha erre nem figyel, büntetőkamatot fizettetnek (az ő bankjánál 1 százaléknyit).

Egy másik cégnek nem volt jó tapasztalata, amikor idegen banknál igényelt a kártyát (a számlavezető náluk sem forgalmazta ezt a terméket). A cégvezető arról számolt be, hogy az 5 milliós Széchenyi-kártya folyószámlahitel igényléséhez a valóságosnál nagyobb forgalmat kellett „behazudniuk” a kártyaforgalmazónál. Pénzügyi tanácsadójuk azt mondta, ha 5 milliót akarnak kapni, akkor muszáj legalább 15 milliós éves forgalmat beírniuk. De ugyanezt mondta a KA-VOSZ-os ügyintéző is. Így lettek kozmetikázva a számok.Azonban hiába, mert miután kiderült, hogy kevesebb a forgalmuk, a bank a hitel felét visszakövetelte. Emiatt hirtelen elég nehéz helyzetbe kerültek.

Egy kis trükk
Ha a cégvezető úgy látja, hogy nem lesz meg az előírt számlaforgalma, akkor segíthet ezen – tudtuk meg egy rutinos széchenyi-kártyástól. Tagi kölcsönként átutalhat a magánszámlájáról pár milliót (ha van), aztán visszautalhatja, és ezt többször is megteheti. Ettől nő a(z elvárt) számlaforgalom. A bank pedig nem vizsgálja, honnan származnak az utalások, csak az összegszerűséget nézik.

A kamatokról is érdeklődtünk. Varga István szerint a 12 százalék körüli kamat elfogadható. Hasonló véleményen volt két megkérdezett takarítócég is, akiknek már több mint öt éve van kártyájuk. Mindegyikük tízmilliót igényelt, mert ahhoz még nem kellett ingatlanfedezet. A vezetők szerint elviselhető, hogy a szinte mindig teljesen kihasznált tízmilliós folyószámlahitelre negyedévenként 200 ezer forint a kamat.  Az alkatrészgyártó cég vezetője viszont sokallja, hogy a 23 millió után negyedévente 500 ezer forint kamatot kell fizetnie.

Bankválasztásnál ezt is vegyük figyelembe

Az alkatrészgyártó cég vezetője megemlítette, hogy időközben körülnézett a bankoknál, s rájött: ha máshol igényelt volna kártyát, kevesebb kamatot kellene fizetnie. Ezért mondta, hogy célszerű a teljes kínálatot végigböngészni, mielőtt bankot választ egy cég.

Arra is érdemes rákérdezni, hogy a kártyaforgalmazónál mennyire rugalmas az e-banki szolgáltatás – javasolja Varga István. Saját cégénél legalábbis gyakran van arra szükség, hogy fél évre visszamenőleg vissza tudják nézni a forgalmat, és ez nem minden banknál lehetséges.

A Széchenyi folyószámlahitel-kártya egy évre igényelhető és egy évvel meghosszabbítható. Utána új igénylést kell beadni. Ha a vállalkozó időben hosszabbít (erre általában fel is hívják a figyelmet), akkor nem kell visszafizetnie a hitelt. Ha azonban kicsúszik a határidőből, akkor azonnal esedékessé válik az összeg. Ugyanez érvényes az 1+1 év utáni új igénylésre is.

Hosszabbítás
Bár egy hónapot mondanak, érdemes kicsit hamarabb, a lejárat előtt másfél hónappal elkezdeni a felkészülést az új igénylésre – mondta Varga István. Ide tartozik az is, hogy amikorra kell a nullás igazolás, semmiképpen ne legyen adótartozása a cégnek.

A megkérdezett takarítócégek kártya-megújítását a könyvelő készíti elő, akinek az a véleménye, hogy a megújítás nem különösebben nehézkes. 5-6 éve intézi. Megjegyezte viszont: ügyfeleinek nem tetszett, hogy a harmadik évtől minden évben kell 90 ezer forintos kártyadíjat igényelniük. Arról is beszámolt, hogy új kártyát mostanában a korábbinál nehezebben adnak a bankok.

Kik igényelhetik a Széchenyi-kártyát?
A Széchenyi-kártyát egyéni vállalkozás, egyéni cég, gazdasági társaság és szövetkezet igényelheti. Legalább egy lezárt vállalkozási év (365 nap) kell hozzá, 10 millió feletti hitelnél pedig kettő. Igénylési feltétel továbbá, hogy a vállalkozásnak ne legyen lejárt köztartozása, valamint hogy megfeleljen a Széchenyi Kártya Program Üzletszabályzatban meghatározott egyéb feltételeknek. A hitelkérelmet a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége, a területi kereskedelmi és iparkamarák, vagy a KA-VOSZ Zrt. irodáiban lehet benyújtani. Célszerű azonban első körben a bankot megkeresni.

Tíz év alatt már több mint 163 000 vállalkozónak lett kártyája és az igényelt összeg átlépte az 1000 milliárd forintot. Évente 18-20 ezer vállalkozás igényel Széchenyi-kártyát, 120-130 milliárd forint értékben. Átlagosan 73 százalékos a hitelkeretek kihasználtsága. Ez azt jelenti, hogy egymillió forintnyi hitelkeretből általában 730 ezret vesznek igénybe folyamatosan a vállalkozók. A válság alatt azonban 80 százalék fölé kúszott ez az arány. A kártyát 80 százalékban vidéken használják. Az állam ma a Széchenyi-kártya hitelek 80 százalékát biztosítja viszontgaranciával. A bedőlési arány 3,5-3,8 százalék volt korábban, a válságban viszont 5 százalék fölé is felkúszott. Hasonló típusú banki hiteleknél ez az arány elérheti a 8 százalékot is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik