Gazdaság

Nagy üzlet lehet a felzárkózó térségekben

A fejlett gazdaságok növekedési kilátásainak gyengülésével mind vonzóbbak az intézményi befektetők számára a felzárkózó térségi piacok.

Az Economist Intelligence Unit (EIU) szerint a megkérdezett intézményi befektetők hajlandónak mutatkoztak az “óhatatlan” piaci viharok átvészelésére, ha ennek fejében részesülhetnek a felzárkózó piacok gyorsabb növekedésének előnyeiből.

Az EIU vizsgálatába bevont befektetési alapkezelők többsége azt mondta, hogy még szélsőséges piaci kilengések esetén is kész kitartani felzárkózó térségi befektetései mellett, mivel ha lassul is ennek az országcsoportnak a növekedése, akkor is jó ideig minden bizonnyal meg fogja haladni a fejlett gazdaságok növekedési ütemét.

Ezt a várakozást más nagy londoni házak előrejelzései is alátámasztják. Vannak olyan londoni prognózisok, amelyek például az euróövezetben a következő két teljes évre recessziót valószínűsítenek.

A City egyik legnagyobb pénzügyi elemzőcége, a Capital Economics befektetőknek összeállított legújabb helyzetértékelésében közölte: jövőre 1 százalékos, 2013-ban 2,5 százalékos átlagos euróövezeti GDP-visszaesést vár. A ház szerint ez összességében a 2008-2009-es pénzügyi válság idején tapasztalthoz hasonló mértékű teljesítménycsökkenést jelentene a valutauniós gazdaságban.

Ugyanakkor a közép-kelet-európai és az egykori szovjet térség gazdasági átalakulásának finanszírozására alakult londoni Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) legújabb prognózisa szerint a bank által támogatott 29 ország átlagos gazdasági növekedési üteme az idén 4,5 százalék lesz, és bár a pénzintézet szerint a térségi kilátások az euróövezeti válság miatt erősen romlanak, az EBRD 2012-ben még így is 3,2 százalékos átlagos GDP-pluszt vár tevékenységi országcsoportjában.

Az EIU szerdán ismertetett globális felmérése szerint az intézményi befektetők a kockázati összkép változását is érzékelik, és úgy tartják, hogy a fejlett térségi piacok kockázatosabbá váltak, miközben a felzárkózó gazdaságok kockázatai csökkennek.

Ennek megfelelően a vizsgálatba bevont befektetési alapok egyre inkább készek elfogadni a felzárkózó gazdaságok saját valutában kibocsátott adósságait, ami az EIU szerint “még egy évtizeddel ezelőtt is elképzelhetetlen lett volna”. Jelenleg azonban a felzárkózó térségi valutákban jegyzett kormánykötvények piacán a JP Morgan befektetési bankcsoport által vezetett, ilyen adósságokra szakosodott GBI-EM Global feltörekvő piaci kötvényindex alapján 812 milliárd dollárnak megfelelő kötvényállomány forog, miközben a dollárban denominált felzárkózó térségi szuverén kötvények EMBI indexében 436 milliárd dollárnyi adósság szerepel – áll az EIU szerdai elemzésében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik