Nagyvilág

Uniós figyelmeztetést kaptunk

Az EU figyelmeztetést küldött öt uniós államnak, köztük Magyarországnak.

Az Európai Unió korai figyelmeztetést küldött öt tagországnak – köztük Magyarországnak -, amelyek jövőre a költségvetési szabályok megsértését kockáztatják – közölte a Németországban tartózkodó uniós pénzügyi biztos.

Olli Rehn, aki a német munkaadók szövetségének (BDA) fórumán vesz részt Berlinben, újságírók előtt Belgiumot, Lengyelországot, Magyarországot, Ciprust és Máltát nevezte meg, kijelentve, hogy megfelelő intézkedéseket vár ezektől az országoktól.

Rehn az Európai Bizottság őszi gazdasági előrejelzésének ismertetésekor, november 10-én már közölte: az öt tagállamtól további tájékoztatást fog kérni arról, hogy milyen intézkedésekkel tervezik tovább csökkenti a deficitet a következő időszakban.

A pénzügyi biztos múlt csütörtökön Brüsszelben megemlítette: egyelőre nem lát lehetőséget arra, hogy a bizottság javasolja a Magyarországgal szemben még 2004-ben indított túlzottdeficit-eljárás megszüntetését. Rehn úgy fogalmazott, az idei többlet és a jövőre várható 3 százalék alatti deficit ellenére a bizottság nem látja egyértelműnek az alacsony hiány fenntarthatóságát hosszabb távon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik