Gazdaság

Szijjártó: csak MSZP-kormány nélkül csökkenhet az államadósság

A miniszterelnök szóvivője ugyanakkor mindenkire számít.

Akkor lesz 50 százalék alatt a GDP-arányos államadósság Magyarországon, ha sokáig nem lesz szocialista kormány. Ezt a miniszterelnök szóvivője mondta a Magyar Televízió reggeli műsorában.

Szijjártó Péter szerint óriási erőfeszítés kell, hogy ezt az adósságot ledolgozzuk, ehhez mindenkinek a munkájára szükség van, de a cél teljesíthető. Orbán Viktor első kormánya 1998 és 2002 között 58-ról 53 százalékra hozta le az államadósságot, innen 82 százalékra növelték a nyolc év alatt a szocialista kormányok – emlékeztetett a szóvivő.

Mások szerint azonban éppen az első Orbán-kormány idején 2000-2001-ben kezdődött az államadósság növekedése. ekkor indult el a később leállított kamattámogatás a lakásszektorban.

A bruttó nemzeti termékhez (GDP) viszonyított államadósság 2002 közepén egyébként valóban 53-54 százalék volt- miként azt a 2002-2010 közötti államadósság-növekedés okait vizsgáló parlamenti bizottság ülésén László Csaba elismerte.

Az egykori pénzügyminiszter azonban arra is felhívta a figyelmet, hogy a 2002-es kormányváltáskor Magyarország még nem volt tagja az EU-nak. Így az eredményszemléletű (ESA) államháztartási hiány nem tartalmazta az MFB és más állami, önkormányzati vállatok, például a MÁV, BKV, Malév, és a PPP-konstrukciók miatt keletkezett többletadósságot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik