Gazdaság

Fejenként kétmillió és eltűnik az államadósság

Az emberek segítségét kéri a kormány az államadósság csökkentéséhez.

Az ötlet nem a sajátjuk, egy győri katolikus plébános találta ki, hogy létre kellene hozni egy alapot, amelybe bárki befizethet. A kormány támogatásával hamarosan megnyitják a számlát, amelyre adókedvezmény fejében lehet majd adakozni – hangzott el a csütörtök esti RTL Híradóban.

Rédly Elemér plébános már nem csak az istentiszteleten szólítja meg az embereket. Az ő ötlete volt, hogy legyen egy olyan alap, amelybe bárki fizethet, ha szeretne hozzájárulni az államadósság csökkentéséhez. A plébános szerint az adósság közös teher, a csökkentése mindenki érdekét szolgálja. Szerinte “nem igazán magyar” az, aki nem képes a hazájáért áldozatot vállalni.

Az államadósság ma 21 ezer milliárd forint. Ez akkor tűnne el, ha minden magyar állampolgár, a csecsemőtől a legidősebbig, fejenként több mint 2 millió forintot fizetne az alapba. Egy intézet januári felmérése szerint csaknem minden második ember adakozna az államnak.

Az RTL kérdésére volt, aki azt mondta, hogy akkor sem adna, ha lenne keresete, volt aki kutyamenhelyre ad inkább, volt aki pedig nem az alapba, hanem személyesen, valakinek adna. Olyan is volt, aki azt mondta, épp elég a járulékokat, adót, rezsit, hiteltörlesztést fizetni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik