Gazdaság

Magyarország már nincs a legkockázatosabbak között

Jóval olcsóbb lett a magyar államadósság finanszírozása.

Görögország továbbra is a világ legkockázatosabb adós országa, megelőzve Venezuelát. A CMA DataVision első negyedévi kimutatása szerint a legkockázatosabb tízes csoportban még két euróövezeti tagállam, Portugália és Írország szerepel.

Magyarország a törlesztéskockázat ütemesen javuló megítélése miatt kikerült az élmezőnyből. Az egyik legnagyobb londoni adósságpiaci adatszolgáltató csoport előző összesítésében Magyarország még a tíz legmagasabb törlesztési kockázatú államadós listáján szerepelt.

Magyarországról a CMA új összesítésben kiemeli, hogy a magyar CDS-árazások javultak a legtöbbet a közép-kelet-európai térségben az idei első negyedévben. December vége és március vége között 124 bázisponttal csökkent a magyar szuverén törlesztéskockázatra köthető biztosítási tranzakciók díjszabása – áll a CMA új elemzésében. Magyarország így 254 bázispontos CDS-díjszabással fejezte be az idei első negyedévet.

A magyar törlesztéskockázat piaci biztosítási ügyleteinek árazása a második negyedév indulása óta is jelentősen tovább csökkent: a CMA jelenleg 230-235 bázispont között mozgó magyar CDS-árazásokat mér a londoni piacon.

Ez azt jelenti, hogy a magyar szuverén törlesztési leállás kockázatára biztosítási tranzakciókat kínáló piaci szereplők 230-235 ezer euró körüli éves díjat kérnek középárfolyamon a befektetőktől minden 10 millió euró magyar államadósság után. Az idei első negyedév elején ez az összeg 390 ezer euró felett is járt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik