UPC
Gazdaság

Górcső alatt a UPC idegen nyelvű szolgáltatásai

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság vizsgálatot indított, mert a UPC mintegy tizenkét tv-csatornát kivett az analóg kábeltelevíziós csomagból, és azok csak digitális módon elérhetőek.

Az NFH-hoz, egyebek között a német nyelvű adások kapcsán több panasz is érkezett az ügyben, így a hatóság jelenleg hatókörvizsgálat folytat amiatt, hogy fennáll-e az egyoldalú szerződésmódosítás ténye – jegyezte meg Kathy Attila, a hatóság szóvivője.

Az Európai Népcsoportok Föderalisztikus Uniója (FUEV) német munkacsoportjának elnöke, Brenner Koloman a hét során egy közleményben arra figyelmeztetett, hogy “több régióban – így Budapest környékén és Nyugat-Magyarországon – megoldatlan a német nyelvű adások vétele, különös tekintettel a szinte monopolhelyzetet élvező UPC és T-Home körzeteiben”.

A FUEV elnöke arra hivatkozott, hogy az Európa Tanács nyelvi chartája által Magyarország kötelezte magát arra, hogy az anyaország közszolgálati műsorait, így az osztrák ORF és a német ARD, ZDF műsorait hozzáférhetővé tegye azokon a településeken, ahol jelentős számban él német kisebbség.

Szűcs László, a UPC kommunikációs igazgatója elmondta: az analóg csomagokból valóban eltűntek az általános profilú külföldi, idegen nyelvű tévéadások. Ám digitális csatornákon február óta mindenhol elérhetőek, míg korábban az analóg kapacitás nem tette lehetővé ezek országos sugárzását – tette hozzá.

Az igazgató cáfolta, hogy a német nyelvű televíziós sugárzás az ország több pontján megoldatlan. Mint mondta, egy külön előfizethető digitális kiscsomagban 300 forintos áron bárhol elérhetőek a FUEV által említett csatornák. Szűcs László szerint a digitális szolgáltatás megrendelése nem jelent komolyabb fogyasztói többletterhet a kábeles csatornához képest, a cég az átálláshoz dekódert biztosít.

Márton György, az NHH szóvivője elmondta: a hatóság úgy találta, a UPC a hírközlési szabályokban és saját általános szerződési feltételeiben foglaltak szerint járt el. A UPC a csatornakiosztás összetételének és a programcsomagok árának változásáról a hatóságot és az érintett előfizetőket időben értesítette, így az NHH nem talált szabálytalanságot.

Sem az NHH, sem az NFH illetékese nem tud arról, hogy a T-Home idegen nyelvű televíziós szolgáltatásai kapcsán bárki panaszt tett volna. A Magyar Telekom Nyrt. annyit közölt az MTI-vel, hogy a budapesti analóg hálózaton főként magyar nyelvű csatornák kerülnek elosztásra, míg a digitális rendszeren az RTL adása érhető el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik