Gazdaság

Együttélési útmutató

Nagyon nehezen tanulunk meg együtt élni a kockázattal, pedig ez ugyanolyan velejárója a modern üzleti világnak, mint a profit.

Kilencven vállalkozásnál összesen 150 jelentős pénzügyi megrázkódtatást okozó esetet talált egy amerikai felmérés, amely 200 pénzügyi szolgáltatót vizsgált egy hatéves, 1997-től 2002-ig tartó periódusban. A kutatók, Kevin S. Buehler és Gunnar Pritsch a McKinseyQuarterly 2003/4-es számában publikált felmérésük során megrázkódtatásnak tekintették azt, ha több mint 50 százalékkal csökkent a profit, vagy több mint 20 százalékkal romlott a piachoz képest a részvényesek hozama, vagy a cég hitelminősítése legalább két fokozattal romlott. Azt is kimutatták, hogy a vállalati vezérigazgatók saját értékelésük alapján 36 százalékban nem teljesen értik saját cégük fő üzleti kockázatait, 24 százalékuk szerint a kockázatok kezelése nem volt hatékony, és 19 százalékuk elégedetlen volt a kockázatkezelésben elért előrehaladásukkal.


Együttélési útmutató 1

HOZAMSZEMPONT. Az üzletben tehát a kockázat vállalása, vagy nem vállalása nem döntési alternatíva. A kérdés inkább az, milyen rizikót vállaljunk. Hatékony piacokon kialakul a különböző kockázatokhoz tartozó ár, ebben a rendszerben a nagyobb kockázatot a piac nagyobb hozamokkal ismeri el. A racionális döntést hozó vállalatvezetés a piaci árakhoz igazodik, a piaci mérce alapján értékeli a döntésével vállalandó kockázatot és a várható hozamot (lásd példánkat). Az egyén, saját szubjektív értékelése, kockázatviselő hajlandósága alapján teljesen eltérő döntéseket is hozhat, hiszen éppen az egyes szereplők szubjektív értékelése alakítja ki az „árakat”, a nagyobb kockázathoz tartozó nagyobb hozamot. A döntéshozók tökéletes informáltsága, az összes elérhető információ korrekt feldolgozása mellett is létezik kockázat: a jövő, a belső és a külső körülmények változékonysága döntésünk eredményét is változékonnyá, kockázatossá teszi. A köznapi kockázatértelmezésben ugyanakkor van egy torzulás: a döntéshozó lehet bizonytalan, döntését hozhatja hiányos információ, vagy az információk hibás értékelése alapján. Ezt – ellentétben a közvélekedéssel – nem lehet üzleti kockázatnak tekinteni.


Együttélési útmutató 2

RESZEGI LÁSZLÓ, vállalati pénzügyi tanácsadó


Az üzleti világban naponta hozunk döntéseket, amikor vállaljuk, vagy éppen mérsékeljük a kockázatot. Kötünk egy biztosítási szerződést, ami a legegyszerűbb kockázatkezelési mód. Már a biztosítási szerződés is rámutat a kockázat sajátosságára: a szerződés a negatív események következményeit mérsékli (szünteti meg). Ennek díja van, a rizikó mérséklése a várható hozamot is csökkenti, hiszen vállalunk egy fix költséget, amelynek ellenértéke tőlünk függetlenül, esetlegesen bekövetkező negatív esemény hatásának megszün­te­tése.

Az is igaz viszont, hogy nem lehet minden külső negatív hatást kiküszöbölni. A környezeti tényezők képviselik az egyik kockázati forráscsoportot. A vállalkozás politikai, makrogazdasági környezete a vállalkozás oldaláról olyan kockázatokat hordoz, amelyeket nehéz mérsékelni. Erre alkalmas lehet a kiszámítható, stabil gazdaságpolitika, vagy a gazdálkodás alapvető intézményrendszere, annak jogi szabályozási és szervezeti kialakítása. A kiszámítható árfolyam-politika nyilvánvalóan csökkenti a vállalkozások kockázatát.


Példa a kockázatra


Ezer egységnyi befektetéssel van két döntési lehetősé-günk, s mindkét döntésünk eredmé-nye – a várható hozam – 100. Az első alternatívában két lehetséges kimenet van: 50 százalék valószínűséggel a hozam 200, és 50 százalék a valószí-nűsége annak is, hogy a hozam nulla (a várható hozam 100 = 0,5×200 + 0,5×0). A második döntési alternatíva lehetséges következ-ménye a következő: 50 százalék a valószínűsége annak, hogy a hozam 700, illetve mínusz 500. (A várható hozam 100 = 0,5×700 + 0,5x(-500)). A példában az ugyanazon várható hozamok mellett azért kell az első lehetőséget válasz-tani, mert annak a kockázata alacso-nyabb. A kockázat közgazdasági tartalmát tekintve a várható hozamok változékonyságát (szórását) jelenti. Azonos várható hozamok mellett a kisebb kockázatú alternatívát kell választani. Sokkal nehezebben megvá-laszolható kérdés az, hogy eltérő hozamok (például 101, 102 és így tovább) esetében mikor kell a második, kockázatosabb alter-natívát választani.

Egy jól működő, a tisztességtelen magatartást, az összejátszást kizáró közbeszerzési rendszer úgyszintén, s ugyanilyen hatása van a jól működő versenytörvénynek is. A vállalkozásbarát politika befolyásolja a „kockázat árát” is, hiszen a bizonytalan környezeti feltételrendszer önmagában is növeli az elvárt hozamokat. Így fordulhat elő az, hogy az egyébként ugyanazon iparágban, ugyanazon teljesítményt produkáló, egyforma méretű vállalat értéke két országban eltérhet egymástól.

A nagy üzleti kudarcok okai gyakran inkább a kockázatok fel nem ismeréséből, az elégtelen információ alapján hozott döntésekből származnak. Gondoljunk bele, tudunk-e eleget üzleti partnereinkről, beszállítóinkról, vevőinkről, versenytársainkról. Csődbe megy egy vállalkozás, bennragad jelentős követelésünk: megtettünk-e mindent a megelőzés érdekében, reagáltunk-e időben az első jelekre, fizetési csúszásokra, időben megnéztük-e pénzügyi kimutatásait, limitáltuk-e kinnlevőségeinket vele szemben. Elég információnk van-e arról, hogy
beszállítónk milyen pozícióban van, kritikus alapanyagok esetében van-e alternatív beszállítónk? Erős függőségünk nem indokolná-e hosszabb távú, kölcsönös biztosítékokkal alátámasztott szerződés megkötését? Ugyanez a kérdés jelentős vevőnkkel kapcsolatban is felmerül: a stabil vevő­kapcsolat miatt nem kellene-e legalább éves forgalmi bónusszal megerősített áruszállítási szerződést kötnünk? Ismerjük-e iparági versenytársainkat: stratégiájukat, pénzügyi helyzetüket, lehetőségeiket? Például mérlegeltük-e az árverseny elindulásának a lehetőségét? A gazdálkodási környezet e tényezőinél az üzleti kockázat és a vezetői, döntési megalapozottság (hiánya) már nehezen szétválasztható, de hajózni – dönteni – kell! Naponta kell döntést hozni, s a tapasztalatok azt mutatják, hogy nemcsak a kockázatok felmérése, értékelése, de a döntések megalapozottsága, információs háttere is sokszor hiányos, ami az amúgy is változékony várható eredmény szélsőséges kilengéseiben, rossz esetben nagy csődökben jelenik meg.

BELSŐ TÉNYEZŐK. Az üzleti élet szereplői sokszor a kockázatokat kizárólag külső tényezőkkel – a politikai, a makrogazdasági vagy az iparági helyzettel, esetleg a versenytárs magatartásával – azonosítják, arra vezetik vissza. Pedig a kockázatnak belső tényezők is lehetnek okozói. Például a vállalkozások belső működési jellemzői között, a rövidebb távon nem befolyásolható magasabb fix költség – egyébként változatlan feltételek mellett – nagyobb kockázatot hordoz, mintha az alacsonyabb fix költség magasabb változó költséggel párosul. A működés belső tényezői között is vannak olyanok, amelyek esetében nehéz szétválasztani a működésben lévő „beépített” kockázatot a döntéshozó rossz döntésétől, például a rossz munkaszervezéstől, a rosszabb anyaghasznosítást okozó szabásmintától, terítékrajztól és hasonlóktól.

Mind a működési kockázatok, mind a kevéssé hatékony megoldások vállalatspecifikusak, egyebek mellett az iparágtól, a technológiától, a szervezettől, a vállalati kultúrától, a humán tényezőktől függenek, ezért minden vállalatnak meg kell ismernie és értenie saját üzletének kritikus kockázati tényezőit. Ki kell alakítani saját eljárását, kockázatkezelését ahhoz, hogy hosz-
szú távú versenyképességét meg tudja őrizni.


Megugró energiaárak, az orosz gázszállítás bizonytalanságai, forintárfolyam-változás, költségvetési hiány – csak néhány azon kockázati tényezők közül, amelyekkel a magyar cégeknek az utóbbi időben szembe kellett nézniük. Összességében azonban ennél jóval többre kell odafigyelniük: kockázatot rejt nemcsak a makrogazdaság állapota, de az iparági sajátosságok és a vállalati belső működés is. Másfelől, a kockázatvállalás természetes velejárója az üzletnek; e nélkül nincs vállalkozás. Vállalatgazdasági mellékletünk a kockázatkezelést több oldalról, a téma neves szakértőinek segítségével elemzi – egy külföldi példa, a brit Financial Times hasonló tematikájú összeállításának mintájára.                                                A szerk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik