Gazdaság

Van még tartalék

Történelmi csúcson forog az Egis, de továbbra is lehet fantázia a papírban.

Több mint 100 százalékkal emelkedett a második számú gyógyszergyár, az Egis árfolyama az elmúlt egy év alatt, a napokban pedig újabb történelmi csúcsra jutott a részvény. Jogos kérdés, hogy a kitűnő teljesítmény után maradt-e még tartalék a papírban? A társaság legutóbbi eredményszámai és az ezt követő elemzői értékelések alapján úgy tűnik, igen. Sőt, egy addicionális tényező, a devizaárfolyamok kedvező elmozdulása is a társaság profitját látszik erősíteni.

A július és szeptember közötti negyedévben működési szinten 17 százalékkal múlta felül a várakozásokat a társaság eredménye. Az Egis értékesítése a kulcspiacokon kedvezően alakult, a profitabilitási mutatók egyes költségtényezők megugrása ellenére is négy éve nem látott szintre emelkedtek, döntően a termékszerkezet javulásának jóvoltából. A menedzsment szerint a főbb piacokon a kedvező kilátások 2006-ban is fennmaradnak.

A kitűnő eredménynek köszönhetően az elemzők sorra pozitív értékeléseket jelentettek meg a cégről az utóbbi két hétben. A londoni székhelyű UBS 25 ezer forintos árfolyam elérését valószínűsíti, miközben jelenleg 21,5 ezer forinton forog a részvény. Az ugyancsak londoni Citibank 23 ezer forintos kurzust tart reálisnak, míg a K&H Equities 24 ezer 40 forintos árfolyam-várakozást tett közzé.

A kedvező profittrend mellett még két tényező érdemel kiemelt figyelmet az Egis esetében. Az egyik a szektortársakhoz viszonyított árazás, ezen a területen ugyanis jelentős lemaradás mutatkozik. A régió két meghatározó gyógyszerrészvényéhez – a Richterhez és a cseh Zentivához – viszonyítva 24, illetve 35 százalékos diszkonttal forog az Egis papírja a 2006-os eredményelőrejelzések alapján. A Zentiva esetében egy közelmúltban végrehajtott romániai akvizíció váltott ki lelkesedést befektetői körökben, szakértők azonban arra figyelmeztetnek, hogy ez a jövőben csalódásba fordulhat. A kialakult árviszonyok mindenesetre nem teljes mértékben indokolhatóak, így a hármasból jelenleg legolcsóbbnak számító Egis a közeljövőben a portfólióátrendezések kedvezményezettje lehet.

Szerencsésen érinti az Egist a devizaárfolyamok elmúlt hónapokban tapasztalt elmozdulása is: a dollár erősödik az euróval szemben, a forint pedig gyengül. Mindkét változás pozitívan érinti a magyar gyógyszercég profitját, hiszen nő exportjának nyereségtartalma. A fentiek alapján most az nem is igazán kérdés, hogy a részvény elér-e új árfolyamcsúcsokat, inkább csak az, mindez milyen idősávban történik. Egyelőre minden tényező a további drágulás irányába mutat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik