Gazdaság

Miért lehet bukni a kötvényekkel?

MESSZI LEJÁRAT. Jelenleg egy 10-15 éves államkötvény közel 7 százalékos hozamot kínál a befektetőknek. Gyakori kérdés, hogy ha valaki ekkora hozammal vesz egy ilyen állampapírt, miként lehet mégis veszíteni rajta. A megoldás kulcsa az, hogy a 7 százalék a kötvények esetében a lejáratig számított éves hozamot jelenti.

ÁRFOLYAMKOCKÁZAT. A befektető akkor realizál ekkora hozamot, ha a lejáratig megtartja papírját, és a kamatfizetéseket is sikerül ilyen átlaghozammal újrabefektetnie. Ha ezzel ellentétben a kötvény vásárlója egy év múlva úgy dönt, hogy megválik a papírtól, de a hozamszint akkor éppen fél százalékponttal feljebb van, akkor a 7 százaléknál lényegesen kisebb hozamot realizál. Ennek oka, hogy a kifizetett kamathoz hozzájut ugyan, de magán a kötvényen árfolyamveszteséget szenved el.

A RÖVID BIZTOSABB. Ha tehát rövid időtávra kívánunk megtakarítani (3-12 hó), célszerű olyan diszkontkincstárjegyet vagy rövid futamidejű kötvényt választani, amelynek eredeti, illetve maradék futamideje megegyezik megtakarítási szándékunk időtávjával. Ellenkező esetben eredeti szándékainkon kívül eső kockázatokat is vállalunk. Minél hosszabb lejáratú kötvényt választunk, annál nagyobb lesz a hozamingadozáshoz kapcsolódó árfolyam-ingadozás. Összességében tehát nem szabad csak a kínált hozamok alapján dönteni, a futamidő a befektetés szempontjából legalább olyan fontos.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik