Gazdaság

Gyorsjelentések – jó hírek Amerikából

Javában zajlik az amerikai gyorsjelentési szezon, melynek immár legmozgalmasabb hetéhez érkeztünk. A legnagyobb cégek a vártnál jobb eredményeket közöltek, ami a közelgő hazai szezon előtt különösen jó hír.

Az amerikai részvénypiac elég csapongó teljesítményt nyújtott az elmúlt időszakban. Aki ránéz a vezető indexek hullámvasutazására, az arra gondolhat, hogy túl sok tényező rángatja a piacot fel-le. Márpedig a gyorsjelentési szezon előtt sem volt már egyszerű kiigazodni a különböző befolyásoló tényezők jövőbeni alakulásán.

A befektetőket a gazdasági növekedés alakulása, az olajár emelkedése, a Fed kamatemelései és az infláció foglalkoztatta, miközben mindenki nagyon várta már a céges eredmények érkezését. Joggal lehetett abban bízni, hogy a vállalati hírek képesek lesznek visszatéríteni a befektetők figyelmét a fundamentumok irányába.

Bíztató kezdet

Ez a várakozás csak részben teljesült, mert ugyan valóban sok figyelem fordult a gyorsjelentésekre, de ezzel csupán egy újabb tényező lépett be a döntéshozatalba. A vállalati profitok mindenesetre pozitív meglepetésekkel szolgáltak, aminek láttán felsóhajthattak az emelkedésben bízó befektetők: végre nem olyan tényezővel találták magukat szemben, amelyet lehetséges kockázatként értékel a piac.







Többen jelentettek jobbat
A vezető amerikai részvények teljesítményét tükröző S&P 500 index által reprezentált vállalatok gyorsjelentéseinek idáig körülbelül felével találkozhattunk (260 vállalat) és a társaságok közel kétharmada (173 vállalat) a várakozásoknak megfelelő, 16 százaléka (41 vállalat) a konszenzust meghaladó, míg 17 százaléka (46 vállalat) csalódást keltő eredményekről számolt be.

Ezt azért fontos megjegyezni, mert az elmúlt hónapok leggyakoribb kérdése az volt, hogy „mennyivel fogja csökkenteni a gazdasági növekedést a magas olajár?”. Amikor pedig kedvező makrogazdasági adat érkezett,  akkor is csak „relief rally-t”, azaz megkönnyebbülés-vezérelt emelkedést láthattunk, majd a piac ismét apátiába esett.

A gyorsjelentési szezon kezdete előtt az elemzői várakozásokból számított konszenzus alapján arra lehetett számítani, hogy az S&P 500 cégei 10,1 százalékkal növelik negyedéves eredményüket a tavalyi hasonló időszak profitjaihoz képest. Ezzel szemben az eddigi jelentések összesítése alapján a vállalati eredmények 13,2 százalékkal bővültek.

Az eredmények bíztatóak, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy ez a hét elejéről származó adat, márpedig azóta az energetikai cégek is kiléptek a porondra és a várakozásokat meghaladó nyereségadatokat tettek közzé. Várhatóan tehát a gyorsjelentési szezon végén is kimondhatjuk majd, hogy a várakozásokat meghaladta a vállalatok teljesítménye, ami bizakodásra adhat okot az év hátralevő részére is.

A három legfontosabb

Az eddigi gyorsjelentések közül a legfontosabb a General Electric (GE), a Shell és az Intel beszámolója volt. A GE gyorsjelentéseit mindig jelentős figyelem övezi, mivel a vállalat a világ szinte minden országában jelen van elképesztően szerteágazó tevékenységével, ami magában foglalja az elektronikát, a pénzügyi szektort, a médiát és a vegyipart is. Akár tekinthetnénk kis túlzással a világ egyik gazdasági indikátorának is.







Még kéne egy jó adat
A vállalati gyorsjelentések ugyan kellemes meglepetést okoztak ez idáig, de továbbra is kérdés, hogy képesek lesznek-e kimozdítani a tőzsdét a jelenlegi bizonytalan állapotából. Persze sokat segítene, ha a csütörtökön megjelenő első negyedéves GDP-növedési adat jó lenne, mert akkor már tényleg túlsúlyba kerülnének a pozitív hatások.

A GE a várt 37 centtel szemben részvényenként 38 centes profitról számolt be, illetve – ami ennél is fontosabb – megemelte az idei évre vonatkozó egész éves várakozását 1,73-1,78 dollárról 1,78-1,83 dollárra. A GE meglehetősen optimista hangvételű jelentésében 11 üzletágából 10-ben kétszámjegyű növekedést prognosztizált erre az évre. A kakukktojás az energiaipar, amelyről azért nyilatkozott óvatosan, mert a tavalyi kiemelkedő eredmény után csak akkor lehetne jelentős mértékben növelni az árbevételt, ha nem romlana a külső környezet. Ám a második félévben csökkenő olajárakra lehet számítani.

Az Intel a technológiai ágazat igazi jelképe, és sokak számára a társaság eredménye az egész szektor egyik indikátora. A chipgyártó cég várakozásokat meghaladó eredménye mellett a társaság vezetőinek azon nyilatkozatai is felrázták a piacot, miszerint erősnek érzik a technológiai szektor dinamikáját és úgy gondolják: nincs nyoma annak, hogy ez a lendület az év hátralevő részében megtörhetne. Az Intel jó eredménye azért is fontos volt, mert egy héttel korábban a másik számítógépes nagyágyú, az IBM profit-figyelmeztetést tett közzé. A technológiai papírok ennek megfelelően túlteljesítették az ipari részvényeket.

A Shell csütörtökön reggel közzétett első negyedéves gyorsjelentése jelentősen meghaladja a várakozásokat. Az olajmultitól 4,5 milliárd dolláros profitot vártak, a Shell azonban 5,5 milliárdról számolt be. Ráadásul voltak olyan egyszeri tételek is, amelyek negatív irányban módosították a profitot, így egy extra 200 millió dolláros amortizációs költség. A Shell gyorsjelentése összhangban van azzal, amit tegnap a British Petroleum (BP) esetében is láthattunk: tovább robog az olajipar szekere. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik