Gazdaság

Egy csésze kávé

A mobil-távközlési piacon egyre inkább a minôség kerül a középpontba – mondja Klaus Rasmussen, a Pannon GSM új vezérigazgatója.

Olyan pillanatban vette át a második magyar mobiltelefon-társaság irányítását, amikor a piac lassan elérte a telítettség állapotát. Mire számít, mi következik?

Egy csésze kávé 1

– Tény, hogy az az idôszak lassan Magyarországon is lezárul, amikor az elôfizetôk milliói özönlöttek a mobiltársaságokhoz. Eddig az volt az elsôdleges kérdés, mekkora szeletet tudunk kihasítani a folyamatosan növekvô tortából. Most már nem dagad tovább a sütemény, így az válik egyre fontosabb szemponttá, hogy megvédjük a saját szeletünket, vagyis igyekezzünk távol tartani versenytársainkat a tányérunktól, miközben néhány morzsát talán el tudunk csenni az övékérôl.
– Ez impresszív kép, de mégiscsak egy allegorikus hasonlat. Hogyan konkretizálódik ez a Pannon GSM stratégiájában?
– Elégedettek vagyunk a megszerzett, erôs második helyünkkel, tehát elsôsorban ennek megôrzésére koncentrálunk. Ennek érdekében növelnünk kell a fogyasztói elégedettséget és azon keresztül a hűséget. Ehhez elengedhetetlen a szolgáltatás minôségének folyamatos ellenôrzése és javítása. Természetesen a másik oldalon arra is figyelmet fordítunk, hogy hol vannak a versenytársaink gyenge pontjai és azokon támadni fogunk…
– Lát ilyeneket?
– Egyfelôl még kevés idôt töltöttem itt ahhoz, hogy a konkurenseinket alaposan analizálhassam. Másfelôl nem tartanám szerencsésnek, ha az újságon keresztül tájékoztatnám ôket arról, mire kell vigyázniuk.
– Rasmussen úr, mint tudja, ezt az interjút az Egy csésze kávé állandó rovatcím alatt közöljük. Vagyis nemcsak a szigorúan vett tevékenységrôl beszélgetünk, hanem egyéb fontos aktualitásokról, így például arról, hogy elhárultak az akadályok Magyarország uniós tagsága elôl. Mint EU-polgár, mit gondol a bôvítésrôl?
– Ha a lapjuk e részét a kávéról nevezték el, akkor Ön diszkvalifikálta magát, mert teát iszik… De komolyra fordítva a szót: az ír népszavazás, valamint a brüsszeli csúcs után úgy tűnik, valóban hamarosan, 2004-ben kibôvülhet az unió olyan országokkal, amelyek korábban a keleti blokkhoz tartoztak. Nekem mint dán állampolgárnak örömet jelent, hogy a dokumentumokat decemberben Koppenhágában írhatják alá Anders Fogh Rasmussen vezetésével a tagországok és a csatlakozni kívánó tagjelöltek, s a dán elnökség idôszaka a keleti bôvítés folyamatát lezáró félévként kerül be a történelemkönyvekbe.
– Apropó, rokona, vagy csak névrokona a dán miniszterelnöknek?
– A koppenhágai telefonkönyv fele Rasmussen; csupán névrokonságról van tehát szó. A Pannon GSM házi címlistáit tanulmányozva azt mondhatnám, hogy nevem dániai elterjedtsége megfelel itt a Kovácsnak vagy a Kissnek.
– Visszatérve még egy kérdés erejéig az EU-bôvítéshez: jelent ez valami változást a Pannon GSM, illetve tulajdonosa, a Telenor számára?
– Ez nagyon fogós kérdés, mert nehezen tudnám megmondani, hogy mekkora változást is hoz majd Magyarország EU-tagsága az itt működô vállalatoknak. Személy szerint azt várom, hogy a csatlakozás után bizonyos, a mi tevékenységünket is érintô szabályozások kedvezôen alakulnak. Az az érzésem, hogy az unióban a távközlési piacon hatékonyabban lépnek fel a monopóliumok ellen, mint most Magyarországon. E téren például kedvezô lesz a Pannon GSM számára az ország tagsága.
– És az ügyfelek számára nem jelent semmit, például a barangolás esetében?
– Nem hiszem, hogy a roaming-tarifáknál szerepet játszana az EU-tagság. Ettôl függetlenül is dolgoznak a szolgáltatók azon, hogy magasabb minôséget nyújthassanak versenyképesebb áron. A roaming-árának csökkenése inkább azzal van összefüggésben, mennyit utaznak egyes szolgáltatók ügyfelei: ha a magyarok sokat utaznak, akkor olcsóbban fognak külföldön telefonálni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik