Gazdaság

Internetes problémák

Az alábbiakban Bartal Ivánnak az internet jogi problémáit taglaló, Cenzúra, vagy valami más? (Figyelő, 2000/24. szám) című cikkében megjelentekkel kapcsolatban szeretnék néhány észrevételt tenni.

Először is, a Közlekedési, Hírközlési és Vízügyi Minisztérium (KHVM) honlapján nem az elektronikus aláírásról szóló törvény tervezete, hanem a törvény kereteit meghatározó kormányhatározat tervezete található.

Másodszor, a “.hu” alá történő domain regisztráció szabályainak “liberalizációjához” történő hasonlítás több okból is téves. A “liberalizáció” óta felszínre került – a domain nevekkel kapcsolatos – visszaélések és problémák jelzik az új szabályozás számos hibáját, hiányosságát és szakszerűtlenségét. Ezért reméljük, hogy nem “hasonló nagy lépést jelent” a jogszabály elfogadása, mint a “liberalizált” domain regisztráció.

Harmadszor, a jogszabály-tervezet egyik alapelve a technológia-független szabályozás, meghagyva a lehetőséget bármilyen technikai megoldás alkalmazására, de kétségtelen, hogy a tervezet a nyilvános kulcsú eljárást – mivel ez ma a legelterjedtebb világszerte – tekinti jellemzőnek.

S végül a közjegyzők, illetve a Hírközlési Főfelügyelet szerepével kapcsolatban megjelentek pontatlanok. A közjegyzők semmilyen monopol jogot nem kapnak a hitelesítés-szolgáltatási tevékenység folytatására. A közjegyzőkkel kapcsolatban, a cikkben leírtak teljesen tévesek, azok a tervezetben nem szerepelnek. A tervezet az aláírás-hitelesítést szabadon végezhető, piaci tevékenységként határozza meg, azon – elsősorban, de nem kizárólag – gazdasági társaságok által, akik a jogszabályi feltételeknek megfelelnek. A főfelügyelet feladata – részben fogyasztóvédelmi okokból -, hogy felügyelje, figyelemmel kísérje a hitelesítés-szolgáltatók tevékenységét, alapvetően műszaki megfelelésüket (például kötelező szabványok).

A javaslat jelenlegi változata hosszú és alapos közigazgatási, illetve szakmai előkészítést és egyeztetéseket követően alakult ki. A tervezet teljesen összhangban van a vonatkozó uniós irányelv követelményeivel, rendelkezéseivel.

SÁNDOR MÁTÉ

jogász, KHVM Informatikai Iroda

Ajánlott videó

Olvasói sztorik