Gazdaság

ERŐSÖDŐ DOLLÁR – Mindenki veszi

admin
admin

1997. 02. 19. 00:00

A szédületes tempóban erősödő dollár lendületét a hét vezető ipari és pénzügyi hatalom találkozója utáni nyilatkozatok sem törték meg. A hét elején a dollár márka-árfolyama átlépte az 1,7-es lélektani határt, és meg sem állt 1,71-ig.

A Heteket képviselő jegybankelnökök, pénzügyminiszterek egyetértettek abban: a dollár árfolyama a kontinentális európai valutákkal és elsősorban a német márkával szemben olyan árfolyamot ért el, ami már reálisan tükrözi az európai és amerikai gazdaságok teljesítőképességét, és ezentúl a szélsőséges árfolyam-ingadozásokat nem tartják kívánatosnak.

A nemzetközi devizapiacok azonban nem így vélekedtek. A múlt heti berlini G-7-es csúcs után 1,6850-1,6880 között stabilizálódott dollár-márka keresztárfolyam keddre már a bűvös 1,7-es határt is áttörte. A befektetők továbbra is rendületlenül dollárt vásárolnak, és megszabadulnak gyengélkedő európai valutáiktól. E magatartásukat az újra és újra előtérbe kerülő amerikai kamatemelési várakozások is csak erősítik. Az elmúlt héten a harmincéves amerikai államkötvények hozama látványosan emelkedett, ami azt mutatja, hogy a piac a dollárkamat 25-30 pontos emelését várja a Fed március végi, de legkésőbb júniusi nyíltpiaci ülésétől.

Ráadásul a világ másik két kulcsvalutájának, a jennek és a márkának a fundamentuma, a japán és a német gazdaság továbbra is gyengélkedik, így ott a kamatszint még egy jó ideig nem emelkedik. Németországban például a rekordnak számító 11 százalék fölé szökött fel a munkanélküliségi ráta. Nem csoda hát, ha a Bundesbank csupán szavakban interveniál a nemzeti valuta védelmében, hiszen a gyenge márka legalább a német exportot fellendítheti. Korábban ugyan a Bundesbank részéről az 1,65-ös dollár-márka keresztet is “egyensúlyinak” tartották, de a piaccal haladva a német jegybankelnök számára a múlt héten már az 1,70-es tartomány sem tűnt elfogadhatatlannak. Mint ahogy az amerikai gazdaságnak sem, ahol a növekedés töretlen, az értéktőzsde rekordokat dönt, és az erős zöldhasú egyelőre az exportőröket sem zavarja. Nem úgy a japánokat, akik rendszeresen tiltakoznak az erős dollár ellen. A mostani emelkedő trenddel szemben azonban egyelőre a G-7-es csúcs résztvevői sem léptek fel jegybanki intervenciókkal, és a piac megítélése szerint egy ilyen intervenciósorozat sikere most egyébként is kérdéses lenne.

E hét érdekes fejleménye, hogy elmaradt a devizapiaci szereplők által korábban az 1,65-1,66-os dollár-márka keresztárfolyam környékére várt nagyobb korrekció. Ehelyett a dollár röpke két nap alatt 1,68-ról egészen 1,71-ig szárnyalt a márkával szemben, majd 1,70 felett stabilizálódott. Pedig sokan utaztak az átmeneti visszaesésre, nem utolsósorban azért, hogy olcsón bevásárolva még egyszer felszállhassanak a robogó dollárvonatra.

A fokozódó dollárlázból szemlátomást a magyar befektetők sem akarnak kimaradni. Jól érzékelhető ez a Budapesti Árutőzse (BÁT) határidős devizapiacán, ahol az európai és a japán valutákra a bankok vételi árfolyamain vagy ezek alatt születnek üzletek, míg a dollárra a hitelintézetek eladási árfolyamain. A gyakorlatban ez annyit jelent, hogy a bankoknak a magán- és intézményi befektetők határidőre márkát, svájci frankot és más európai devizákat adnak el, ugyanakkor ennél valamivel magasabb forintkamattartamok mellett dollárt vásárolnak tőlük. Azok a szerencsés spekulánsok, akik az elmúlt időszakban határidőre dollárt vásároltak, szép profitot zsebelhettek be. Január eleje óta például, amikor a dollár-márka keresztárfolyam még 1,55 alatt volt, a márciusi lejáratú dollár árfolyama több mint 11 forintot emelkedett. Azaz: a jó irányba nyitó befektetők a határidős pozíciók nyitásához szükséges alapletétre számítva másfél hónap alatt több mint 300 százalékos nyereséget értek el. A közeljövő esélyeit latolgatva a szakértők továbbra sem javasolják, hogy a trenddel szembefordulva bárki dollárt adjon el határidőre.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

JERUSALEM, ISRAEL - DECEMBER 11:  Protesters burn a poster of U.S. President Donald Trump in front of the Damascus Gate at the entrance to the Old City on December 11, 2017 in Jerusalem, Israel. In an already divided city, U.S. President Donald Trump pushed relations in the city to breaking point after making the announcement to recognize Jerusalem as Israel's capital.  (Photo by Chris McGrath/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.