Gazdaság

Titkolt konjunktúra

AZ MNB HÉTFŐI REPOKAMAT-CSÖKKENTÉSE meglepte a piaci szereplők nagy részét. Mindössze három hét telt el ugyanis a legutóbbi, 0,25 százalékos repokamat-mérséklés óta, és a jegybank most újra ugyanennyivel csökkentette a kamatlábat. Az indok: továbbra is nagymennyiségű fölös pénz kering a gazdaságban, amit a kereskedelmi bankok az MNB-nél helyeznek el, annak pedig kamatot kell fizetnie a betétek után. De a Nemzeti Banknál alighanem ismerik már a júliusi infláció mértékét is, amely a hírek szerint kisebb lesz a júniusi 0,9 százaléknál.

A LAKOSSÁGI MEGTAKARÍTÁSOK MÉG NŐTTEK ugyan az első fél évben, de ha a forintkamatok tovább csökkennek, a megtakarítások devizába vándorolhatnak át. A KSH adatai szerint az első fél évben a forint-megtakarítások 217 millió forinttal, azaz kétszer annyival növekedtek, mint a tavalyi azonos időszakban. A deviza-megtakarítások forintban mérve 13,7 milliárd forinttal haladták meg a tavaly első félévit, devizában mérve, a forintleértékelést és a keresztárfolyam-változást figyelembe véve viszont a devizamennyiség csökkent.

A HÚSZEZER PÁLYAKEZDŐ MUNKANÉLKÜLINEK, akiket az utóbbi egy hónapban regisztráltak, aligha van olyan gondja, hogy hova fektesse be a pénzét. Megjelenésükkel júliusban 10,6-ről 10,8 százalékra növekedett a munkanélküliségi ráta. Júliusban 72,1 ezer fő került be a munkanélküli-nyilvántartásba, miközben 59,6 ezer főnek megszűnt a regisztrált munkanélküli státusza. Egy, a közelmúltban készült felmérés szerint az utóbbiak 60 százalékának továbbra sincs munkája.

AZ ÉRTÉKTŐZSDÉN ÚJBÓL EMELKEDŐ FORGALOM sem hozza lázba a munkanélkülieket – annál inkább a befektetőket. A múlt hét első felében jelentősen eső forgalom és látványosan csökkenő árfolyamok láttán a résztvevők már éppen egy hosszabb besszre készültek. Az e hét hétfőjén regisztrált, több mint egymilliárd forintos forgalom azonban a legszebb napokat idézte, méghozzá emelkedő árfolyamok mellett. Ezt csak tovább fokozhatja a TVK-részvények nagy várakozással kísért, keddi bevezetése.

NEM ÉRVÉNYESÜLTEK A KONJUNKTURÁLIS HATÁSOK júliusban a magyar gazdaság egészében – derül ki a Magyar Logisztikai Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) által számított beszerzési menedzser indexből (BMI), amely júliusra 48,5 százalékot mutat. A BMI hónapok óta most először került 50 százalék alá. (Az 50 százalék feletti érték fellendülést, az alatta lévő recessziót jelez.)

AZ OLIMPIA ZÁRÓÜNNEPSÉGE után máris megvonták az esemény üzleti mérlegét. A NOB elnöke kritikával illette a teljesen magánalapon szervezett, elüzletiesedett játékokat, és azt a következtetést vonta le, hogy a következő olimpia megrendezésébe a házigazda államot is be kell vonni. Ha a nézők, a sok reklám miatt, nem is jártak jól, néhány nagy cég jól meghízott erszénnyel távozhatott. A Coca-Cola 200, az IBM 80, az NBC 40 millió dollár tiszta hasznot vágott zsebre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik