Élet-Stílus koronavírus

Az orális szex növeli a torokrák kockázatát

Minél több a partner, annál nagyobb az esély.

Az elmúlt években meredeken emelkedtek torokrákos megbetegedések, főleg a humán papillomavírus (HPV) miatt – írja a The Conversation.

A HPV szexuális úton terjed, ez számít a legnagyobb kockázati tényezőnek a szájgarati daganatok esetében. Minél több a szexuális partnerek száma, annál nagyobb a betegség kockázata, akik például már legalább hat emberrel folytattak orális szexet, 8,5-szer nagyobb eséllyel kaphatják el a torokrákot, mint akik még nem csináltak ilyet.

Hisham Mehanna, a birminghami egyetem rák- és genomikai tudományok intézetének professzora azt mondta, a többségnek sikerül legyőznie a fertőzést, de néhány embernél szaporodásnak indul a vírus, beépül a DNS-be és rákos daganatok kialakulásához vezet.

Így a HPV elleni oltás nem csak a méhnyakrák, de a torokrák ellen is hatásos lehet.

Minél több embert oltanak be egy adott közösségben, annál kisebb a veszély, viszont ha valaki olyannal létesít szexuális kapcsolatot, aki nincs beoltva, még nyájimmunitás sem garantál számára védettséget.

Ebből a szempontból a koronavírus-járvány alatt súlyosabb lett a helyzet, mivel a lezárások miatt sok esetben nem tudták beadni az oltásokat az iskolákba, emellett pedig erősödött az oltásellenesség is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik