Élet-Stílus

Mérgező nárciszok kerültek az újhagymák közé, a brit szupermarket bocsánatkérésre kényszerült

Az „Egyen jól” tábla alá kihelyezett kósza dísznövények olyan mérgező anyagokat tartalmaznak, melyek hasi fájdalmat, hányingert és hányást okozhatnak az emberi szervezetbe kerülve.

A Marks and Spencer bocsánatot kért, miután az „Egyen jól” felirat alatt összegyűjtött szezonális termékek – egészen pontosan újhagymák – közé potenciálisan mérgező nárciszokat helyeztek el az egyik nagy-britanniai üzletükben.

A virágcsokrok, amelyek még nem virágoztak ki, és így könnyen összetéveszthetők a zöldséggel, károsak lehetnek, ha lenyelik őket – írja a történetről beszámoló Daily Mirror.

A nárciszokban található likorin nevű alkaloid emberi fogyasztásra alkalmatlan. Ha valaki megeszi gyomorgörcsöt, hasmenést és hányást okozhat. A hibát kiszúró kertészeti szakértő pedig arra is figyelmeztetett, hogy a mikroszkopikus kristályok jelenléte miatt egy virágot megharapni olyan, mintha „egy doboz apró tűt nyelnénk le”.

James Wong, a BBC tudományos műsoraiban rendszeresen szereplő botanikus a képet látva a Twitteren ment neki a szupermarketláncnak.

A mindenit, anyukám küldte ezt nekem. A nárciszok a növényi eredetű mérgezések leggyakoribb okozói, mivel az emberek összetévesztik a hagymáikat (és a levágott virágbimbóikat is) a hagymafélék családjába tartozó növényekkel.

– írta a március elsején posztolt bejegyzésében, amelyben azt tanácsolta a szupermarketláncnak, hogy javítsanak az üzleteikben dolgozók képzésén.

Egy másik képpel pedig arra is rávilágított, például a világ szinte minden részén fogyasztott fokhagyma is mennyire hasonlít a virágzás előtt álló nárciszra, ha nincs leszedve a száráról.

A Marks and Spencer így reagált a közösségi médiában elterjedő képpel megörökített bakira:

„A vásárlók biztonsága a legfontosabb számunkra, és a brit nárciszok egyértelműen fel vannak címkézve, a csomagoláson figyelmeztetéssel, hogy fogyasztásuk nem biztonságos. Ez egy valódi hiba volt az egyik üzletünkben, ezért most elővigyázatosságból emlékeztetjük az összes üzletünket, hogy győződjenek meg arról, hogy a virágok megfelelően vannak-e kitéve” – fogalmazott a közlemény, melyben a cég elnézést kért az okozott kellemetlenségekért.

Közben a Metro beszámolója szerint egyre gyakrabban fordul elő, hogy a nárciszok – emberi fogyasztásra alkalmas hagymákra emlékeztető – hagymáit vagy bimbóit elfogyasztó emberek mérgezést kapnak, mivel a dísznövény ezen részeiben jóval több a likorin, mint a többiben.

Másnap azonban Wong újabb fotót kapott az édesanyjától. A képen a szezonális csemegék tábla alatt tulipánok láthatóak, amin szintén kiakadt.

A Daily Mail felidézi, hogy Bristol kínai lakosságát még 2012-ben kellett arra figyelmeztetni, hogy tartózkodjanak a nárciszok szárának és a leveleinek a fogyasztásától, miután tíz ember súlyos hányással került kórházba emiatt. A brit Egészségvédelmi Ügynökség ezt követően azt javasolta a szupermarketeknek, hogy az angol mellett kantoni és mandarin nyelven is figyelmeztessék a veszélyre a vásárlókat a nárciszok címkéin, mivel a növény könnyen összetéveszthető a kínai konyhában használt metélőhagymával.

De volt olyan szakértő is, aki egyenesen azt javasolta, hogy egyáltalán ne rakják a nárciszokat az ételek közelébe.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik