Élet-Stílus

Egy kutató szerint elszámoltuk: vasárnap érkezik a maja naptárban jósolt világvége

Az apokalipszist sokan sokszor jósolták meg, de eddig még nem következett be. Nyolc évvel ezelőtt sokan a maják ősi, több évezredet magába foglaló naptárának lejáratától várták a végítélet eljövetelét. Hiába. Egy kutató most azt mondja, nem jóslat volt helytelen, csak mindenki elszámolta magát.

A közösségi portálok és az online fórumok nyolc évvel ezelőtt azzal voltak tele, hogy 2012. december 21-én jön a világvége, akkor jár le ugyanis a dél-amerikai őslakos Maják naptára. A legtöbben egy hatalmas, az összes elektromos eszközt tönkre vágó napkitöréstől várták a végítélet bekövetkezést, de nem lett igazuk. Egy kutató szerint azonban nem a naptár tévedett, hanem mi számoltunk rosszul.

Paolo Tagaloguin, Fullbright-ösztöndíjas tudós egy azóta törölt Twitter-bejegyzésében azt írta, a Julián-naptár szerint idén van 2012, vagyis a maják naptárának utolsó napja még előttünk van – írja a LadBible című brit bulvárlap.

Tagaloguin szerint, Nagy Britanniában a Gergely-naptár 1752-es bevezetése óta 11 nappal rövidebbek az évek, vagyis az azóta eltelt 268 év alatt 2948 nappal számoltak kevesebbet. Ha ezeket is hozzáadjuk a 2012. december 21.-i dátumhoz, kiderül, hogy a maják naptára valójában 2020. június 21-én ér véget.

Ahogyan azonban arra már 2012-ben is sokan rámutattak, semmi sem utal arra, hogy a maják a világvégét várták volna a naptáruk utolsó napjára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik