Szórakozás

Egy hét múlva végünk?!?!

Valóban eljön a világvége december 21-én vagy ez is csak újabb 21. századi marketingfogás?

Évek óta terjed a jóslat: 2012. december 21-én eljön a világvége. Akik hisznek ebben, azok a maják naptárával próbálnak érvelni a katasztrófa mellett. Valóban ezt jósolták az ősi birodalom tudósai és papjai?

A maja naptár alapja a húszas szám. Egy hónap (vinál) náluk húsz napból (kin) állt, egy év (tun) tizennyolc hónapból, vagyis ők 360 nappal számoltak. A folytatásban húsz tun egy katun, húsz katun egy baktun és így tovább. A rendszert követve 2012. december 21-e a maja naptárban így festene: 12. 19. 19. 17. 19., amit követne a 13.0.0.0.1. Gyakorlatilag annyi történik, mint mikor mi december 31-e után új naptárat teszünk fel a falra és kezdjük január elsejével. A maják sokkal nagyobb váltószámokat is beleépítettek a naptárukba, így valószínűtlennek látszik, hogy várták volna a világvégét. Ha még ma is élnének, akkor csak hajtanának egyet a naptárukon.

A katasztrófafilmek előszeretettel beszélnek 2012 decemberét illetően a világvégért felelős gigantikus napkitörésekről. A NASA szerint ennek az évnek sincsen különösebb kockázata. A Nap aktivitása ciklikus, és hozzávetőlegesen 11 évenként éri el a csúcsát. Ez valóban okozhat zavarokat a műholdak működésében és a távközlésben, mivel maguk a mérnökök is csak most tanulják, hogyan építhetnek ki olyan rendszereket, amelyek ellenállóbbak a napkitörésekkel szemben.

A történelem során nem az első eset, hogy világméretű katasztrófával riogatják az embereket. Csak Nostredamusnak volt már öt világvégéje, ismereteink szerint ebben a kérdésben eddig tévedett. Állítása szerint akkor lesz világvége, amikor húsvét Márk napjára, úrnapja pedig János napra esik. A jóslat alapján világvége volt 1666-ban, 1737-ben, 1886-ban, 1939-ben, 1943-ban is és 2038-ban és 2190-ben is várható Földet elpusztító katasztrófa.

Összegezve, a maják biztosan nem állították, hogy december 21-én eljön a világvége. A Nap sem viselkedik rendkívüli módon és meteorok sem akarnak becsapódni a Földbe. Az áltudományos tanok terjesztése azonban sokaknak jó üzlet: például a “világpusztulás túléléséhez szükséges eszközök” árusításából szép haszonra tesznek szert.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik