Élet-Stílus

Összeomlott a brit anya, amikor elkobozták tőle a beteg kislányának vett orvosi marihuánát

Elkobozták egy brit anyától az orvosi marihuánát tartalmazó gyógyszereit, amiket Hollandiában vásárolt, majd a Southend reptéren keresztül akart bevinni az Egyesült Királyságba – írja a BBC.

Emma Appleby kislánya, a 9 éves Teagan az epilepszia egy ritka fajtájában szenved, ami miatt kisebb-nagyobb rohamok százait éli át minden nap, és minden éjszaka. Az anyának meggyőződése, hogy a THC, vagyis a marihuána hatóanyaga segíthetne a kislányán.

Teagant öt évvel ezelőtt diagnosztizálták Lennox-Gastaut szindrómával. Azóta, szinte az összes létező gyógymóddal megpróbálták kezelni, de semmi sem segített rajta. Az orvosi marihuána hatékony eszköz lehet a betegség kezelésére, Emma ezért mindenképp szerette volna kipróbálni a kislányán.

Bár 2018 óta a brit orvosok felírhatnak a betegeiknek gyógyászati célú kábítószert, Applebynek senki sem volt hajlandó kiadni a receptet. Az orvosok hivatkoztak, hogy nincs rá elegendő bizonyíték, hogy a szer hatásos és biztonságos.

Az Aylesham-ben élő Emma úgy döntött, a saját kezébe veszi az ügyet. A helyi patikában gyűjtést rendeztek a beteg kislánya számára. A pénzből Emma és Teagan Hollandiába repültek, ahol egy gyógyszertárban, 4600 fontért (1,7 millió forintért), három hónapra elegendő kannabiszolaj-kapszulát vettek. Csakhogy a gyógyszert, orvosi igazolás nélkül nem vihették be az Egyesült Királyságba, a reptéren mindet elkobozták tőlük. Emma azt mondja, úgy érzi magát, mint akit kibeleztek.

Egy kormányzati szóvivő azt nyilatkozta, hogy a határőrök a kötelességüket teljesítették, nem volt más választásuk, mint a gyógyszerek elkobzása. Megígérte ugyanakkor, hogy a jövőben különböző iránymutatásokkal igyekeznek majd arra bátorítani a brit orvosokat az orvosi marihuána felírására.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik