Élet-Stílus

Esténként szeret jókat enni, de jól is akar aludni? Ha okosan teszi, mindkettő sikerülhet!

Este jól aludni és jókat enni – ezt a kettőt bizony nem mindig tudjuk összehangolni! Ám ha kicsit jobban odafigyelnünk arra, hogy mit eszünk és mit iszunk lefekvés előtt, akkor menni fog.

Minden testi működéshez – így az emésztéshez, de az alvás közbeni regenerálódáshoz is – energiára van szükség. Az energiát biztosíthatjuk táplálékkal, de akár saját „raktárkészletünkből”, a testzsírunkból is. Mivel – ideális esetben – éjszaka nem eszünk, olyankor a raktárkészletből, vagyis a zsírunkból mobilizáljuk a szükséges energiát. Ám ha este későn még jól belakmározunk, és utána nyomban ágyba bújunk, akkor a nyugalomban lévő izomzatunknak, és az amúgy is takarékon működő szervezetünknek alacsony az energiaszükséglete, így a bevitt kalóriákkal csak a zsírpárnáinkat hizlaljuk.

Mennyit kell egy embernek aludnia, hogy kipihent legyen?
Elmondjuk, mennyire igaz a nyolcórás alvás mítosza.

Az emberek nagy részének hét és kilenc óra közötti alvásidőtartamra van szüksége ahhoz, hogy másnap pihenten ébredjen. Annak érdekében, hogy ezt be is tudjuk tartani, nem árt jobban odafigyelni az esti étkezésünkre.

Mikor együnk?

Érdemes a nagyobb vacsorákat jóval lefekvés ellőttre időzíteni, és legfeljebb csak néhány könnyű falatot enni, mielőtt lefekszünk.

Mitől könnyebb aludni?

Vannak olyan ételek, amik segítik az alvást. A pulykahús és a meleg tej triptofánt, egy alapvető aminosavat tartalmaz, amiből a szervezetünk melatonint tud létrehozni, a méz pedig elaltatja az éberségünket.

A mandula kifejezetten hasznos lehet elalvás előtt. Egyrészt egészséges étel, másrészt melatonint, a test alváshormonját is tartalmazza. Eddig kevés kísérletet végeztek a mandula alvásra gyakorolt hatásáról, de amit igen, ott biztatóak az eredmények. A kísérleti patkányok, akiknek nagy mennyiségű mandulát adtak, tovább és mélyebben aludtak, mint azok a társaik, akik nem kaptak mandulát.

A kamillatea is kifejezetten pozitív hatású az alvásra. Illetve nem csak az alvásra! A kamillatea nem véletlenül népszerű ital: segíti az immunrendszerünket, és gyulladáscsökkentő tulajdonsága is van. Az alvásra gyakorolt hatása viszont még ennél is fontosabb lehet.

A kamilla számos európai országban elismert nyugtató. Ezt a tulajdonsága a benne lévő apigenin nevű összetevőnek tulajdonítható, ami kapcsolódni tud azokhoz a receptorokhoz, melyeken keresztül bizonyos szintetikus nyugtatók is kifejtik hatásukat. Így az esti kamillatea hozzásegíthet a nyugodtabb, pihentető alváshoz is.

Ami még ennél is meglepőbb hatású növény, az a kivi. Gyümölcse lehet az egyik leghasznosabb esti csemege, ha aludni akarunk. A Columbia University kutatása szerint azok a tesztalanyok, akik kivit fogyasztottak, 42 százalékkal hamarabb aludtak el, és sokkal pihentetőbben is, mint azok, akik nem ettek a gyümölcsből elalvás előtt.

Az sem mindegy, mit iszunk este

Nyilván mindenki tudja, hogy érdemes óvatosan bánni a koffeinnel elalvás előtt, de azt már kevesebben ismerik, hogy az alkohol is össze tudja zavarni az alvásunkat. Hiába érezzük azt, hogy az alkohol elálmosít, az alvásunkat valójában megzavarhatja, kevésbé pihentetővé teheti. Ha innánk este egy pohár bort, érdemes minél korábban elfogyasztani, hogy még legyen ideje kiürülni a szervezetből.

Szponzorált tartalom

A cikk a Phytotec Hungária támogatásával készült.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik