Élet-Stílus

Túlságosan függünk a gyógyszerektől?

gyógyszer (gyógyszer)
gyógyszer (gyógyszer)

Mit tesz ön, ha fáj a feje? Iszik egy nagy pohár vizet, lefekszik pihenni egy jól kiszellőztetett szobába, vagy egyből a gyógyszeres doboz után nyúl és bevesz valamit?

Az elmúlt évtizedekben jelentősen megnőtt a világon a gyógyszerfogyasztás. Egy 2010-es, a The Henry J. Kaiser Family Foundation megbízásából készített felmérés szerint az Amerikai Egyesült Államokban 1999 és 2009 között mintegy 39 százalékkal nőtt a vényköteles gyógyszerekre kiadott vények száma.

Egy másik, 2014-es kutatás szerint az amerikaiak 48 százaléka szedett legalább egyféle vényköteles gyógyszert a kérdésfeltevést megelőző harminc napban, 31 százalékuk pedig kettő vagy több fajta vényköteles szert vett be ugyanezen idő alatt – ez nagyjából 5-6 százalékkal több, mint a 15 évvel korábbi arány.

A vény nélkül kapható gyógyszerek is legalább ilyen elterjedtek: az amerikai Consumer Healthcare Products Association felmérése szerint a felnőttek 81 százaléka nyúl ilyen gyógyszerekhez, ha kisebb panaszokat tapasztal.

Ezen adatok szerint az emberek nagyon sokszor gyógyszerektől várják azt, hogy jobban legyenek és az egészségügyi panaszaik csökkenjenek – még azokban az esetekben is, melyeknél a krónikus betegségek ellen hatékonyan (akár a gyógyszereknél is hatékonyabban) tehetünk az életmód megváltoztatásával.


Kép forrása: Thinkstock

A szívbetegségek, a magas vérnyomás, illetve a magas koleszterinszint ellen bevethetünk egy egészséges ételekben gazdag étrendet, a rendszeres testmozgás, a dohányzásról való leszokást vagy a stressz komplementer módszerekkel való csökkentését. Azonban a koleszterin- és vérnyomáscsökkentők a leggyakrabban felírt gyógyszerek közé tartoznak. “Úgy gondolom, ennek meglehetősen egyszerű oka van. Az emberek számára sokkal könnyebb egy tablettát bevenni, mint megváltoztatni az életmódjukat, lefogyni vagy elkezdeni sportolni” – mondja dr. Ravi Hira, a houstoni Baylor College of Medicine kardiológus kutatója.

Bár gyógyszert szedni tényleg könnyű, bizonyos szerek hosszú távú alkalmazásának súlyos és káros következményei is lehetnek. Az opioid-származékokat tartalmazó fájdalomcsillapító gyógyszerek nagyon népszerűek, de könnyen függőség alakulhat ki velük szemben.

Szeretné tudni évente hány felnőttet veszélyeztet a gyógyszerfüggőség? Olvassa el a folytatást a Házipatika oldalán!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik