Élet-Stílus

Eddig rosszul kezeltük a náthát

megfázás (megfázás)
megfázás (megfázás)

Az alábbi tippekből kiderül, hogy miként (ne) fázzunk meg idén. És a későbbiekben sem.

Ne vigyük túlzásba a C-vitamint, de szedjünk sok cinket

A téli időszakban a legelső dolgok egyike, hogy elkezdjük szedni nagyobb mennyiségben a C- és D-vitamint – mondja Michael Allan, a kanadai University of Alberta munkatársa, de nem ez a legokosabb, amit tehetünk. A több C-vitamin mérsékelten védi a fizikai terheléshez hozzászokott szervezetet, például a sportolókat, attól, hogy megbetegedjenek, de az átlagember szervezeténél is csak 3 százalékkal csökken a megbetegedések esélye. Ha egy átlagos felnőtt évi kétszer fázik meg, a téli C-vitaminkúránknak köszönhetően 15 évente menekülünk meg egy náthától – számol utána Allan.


Kép forrása: Thinkstock

Véleménye szerint jobban tesszük, ha cinkbevételünket fokozzuk. Azon gyermekek például, akik rendszeresen fogyasztanak cinket étrendjükben, évi 1-1,5 náthával kevesebb problémájuk adódik, általános iskolás gyermekeknél évi 6-8 megfázással számolhatunk, ráadásul a megbetegedések hossza is lerövidülhet, akár egy nappal is.

És az alkohol is segíthet…talán

Ugyan mind tudunk arról, hogy egy átmulatott éjszaka legyengíti szervezetünket és a vírusok könnyebben fogást találhatnak rajtunk, de több független kutatás is rámutat arra, hogy a rendszeresen, de mérsékelten ivóknál sokkal kisebb az esélye a megfázásnak. Az viszont, hogy mit iszunk “a betegség ellen”, számít: a bor segít, a sör viszont egyáltalán nem. Ezen kutatásokat persze kezelhetjük kellő szkepticizmussal, de azt azért jó, ha tudjuk, hogy nem kell bánkódnunk, ha a hideg ellen kikérnénk még egy kör valamit.

Kíváncsi még mi használ a nátha ellen? Szeretné tudni, mi az, amit már most érdemes elfelejtenie? Olvassa el a folytatást a Házipatika oldalán!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik