Élet-Stílus

Egy lány, akinek a vérében van a siker

A tizenöt éves Axente Vanessa sosem járt modelliskolába, mégis a legnagyobb divatcégek versengenek érte.

Álomkarriernek is nevezhetnénk az övét. A családban nővére törte a modellszakma felé az utat. Először Benedettát szerződtette egy hazai ügynökség, majd felfigyeltek az akkor még tizenhárom éves, 181 cm magas Vanessára is. A fiatal lány még a zalaegerszegi Csányi-iskola padjait koptatja, de már most feltűnt Chanel-bemutatón és több neves külföldi divatlap címlapján is. Rajonganak érte a fotósok és a magyar modellvilág egyik legnagyobb ígéreteként tartják számon.

A szabadidejében kosarazó lány így nyilatkozott a szakma lehetőségeiről: „Sokan azt gondolják, hogy drága modelliskolákban kell megtanulni pózolni és végigmenni a kifutón, de ez nem így van, nekem mindent magamnak kellett megtanulnom. Csak egy órát foglalkozott velem egy idősebb modell, megtanította, hogyan kell járni a színpadon. Azután rám adtak egy magas sarkút, és már ott voltam a közönség előtt egy budapesti bemutatón. Nagyon izgultam, de csak az első öt méteren. A show után egyre több felkérést kaptam. A hazai divattervezők közül dolgoztam Mojzes Dórival, bemutattam a Use tervezőcsoport és Ahn Tuan, valamint Nanushka ruháit, és szerepeltem az összes hazai divatlapban.”

Vanessa elfogadta a szakma íratlan szabályait és szülei felügyelete mellett, sokszor idősebb nőnek alakítják át a divatanyagokhoz. “Nincs sok beleszólásom” – válaszolt arra a kérdésre, hogy megválogathatja-e, mit adnak rá, hogyan alakítják a külsejét. „A hajamat nem engedem levágni vagy befesteni, ha rövid hajat akarnak, parókát viselek. És nem vetkőzöm”- jelölte ki a határokat, amin kívül már nem szólhat bele abba, hogy éppen elegáns harmincasnak, vagy húsz év körüli sportolónak öltöztetik be. Csak a legritkább esetben néz ki annyinak, amennyi. Azt mondja, egyedül Japánban tapasztalta, hogy nem öregítik a modelleket.

„Nyáron kilenc hetet töltöttem Tokióban, a budapesti ügynökség ajánlott ki a partnereinek. Apa kijött velem az első héten, felmérni a terepet, aztán hazarepült, de ott maradt velünk két másik magyar lány anyukája. A japán ügynökség is nagyon figyelt ránk, a magyarokkal pedig naponta skype-on tartottuk a kapcsolatot”- mesélt külföldi élményeiről Vanessa.

„Elég sok fotózásom volt Tokióban, és divatbemutatókon is szerepeltem, Chanel– és Gucci bemutatón is felléptem már. Nagy élmény volt ez az út, és úgy érzem, hogy ott váltam igazából modellé. Sokkal magabiztosabb lettem, mint azelőtt, a válogatásokon nem okozott gondot, hogy pózoljak, játsszak az arcommal. Ez nagyon fontos, mert át kell tudni alakulni, hogy ne váljon unalmassá az ember, ne ugyanúgy nézzen ki az összes fotón.”

A japán munkát szingapúri út követte, ekkor készült a Harpers Bazaar e havi számának címlapfotója Vanessáról, ahová édesapja kísérte el.

A tini modell előtt egyelőre a keleti országok kapui állna nyitva, ugyanis az a szabály, hogy a nagyobb, európai divatvárosok, mint például Párizs és Milánó, 16 éves kor alatt nem foglalkoztatnak modelleket. Ezért hamarosan nagy változások előtt áll a tizenöt esztendős lány, akinek álmai munkái között szerepel, hogy egyszer egy Gucci-, Dolce Gabbana– vagy Dior-kampányban ő legyen a cég reklámarca.
S az álom egyáltalán nem lehetetlen, ahogy Vani példáját elnézzük: aki tehetséges, annak van helye a nemzetközi modellpiacon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik