Élő Belföld

Árvíz: Fókuszban a Duna főváros alatti szakasza, sok a gond a katasztrófaturistákkal

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

A pénteki nap eseményeiről itt olvashatnak.

A tetőzés elhagyta a fővárost, áttevődik a védezekés fókusza

„Ahogy a tetőzés elhagyta Budapestet, a védekezés fókusza a Duna főváros alatti szakaszára, délre helyeződött át ” – idézi a hvg Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivőjét.

A szakember megismételte, hogy több mint 750 kilométeren zajlik jelenleg árvízi védekezés Magyarországon, és az ideiglenes védművek mindenhol 100 százalékos állapotúak. Előfordulhatnak olyan jelenségek, amelyek miatt be kell avatkozni, például előfordult, hogy megcsúszott a töltés, de bíznak abban, hogy nem lesz sok hasonló eset.

A szóvivő külön megszólította a katasztrófaturistákat is, mondván, ha a figyelőszolgálatnak azzal kell foglalkoznia, hogy felhívja az emberek figyelmét, hogy ne menjenek fel a gátra, a töltésre, akkor az alapfeladatát nem tudja elvégezni: a gátak állapotát nem tudja nézni, miközben az lenne a legfontosabb. Példaként említett olyan, a fővárosban dokumentált eseteket, hogy emberek fürdőztek az árvízben, de azt is, hogy Tahitótfaluban két fotós csónakkal borult bele a vízbe.

A katasztrófavédelem munkatársai is figyelőszolgálatot látnak el, a gátakon, töltéseken a vízügyi szakemberek mellett tűzoltók is vannak, hogy ha bármilyen negatív jelenség alakulna ki, akkor a helyszínen azonnal be tudjanak avatkozni. Emellett szombaton még sok logisztikai feladatot kellett ellátni: homokzsákot, homokot kellett bizonyos helyekre szállítani, hiszen az árvízi jelenségek – folyások, csurgások, buzgárok – elfogása igényel homokzsákokat – zárta szavait.

Apad a Mosoni-Duna

Megnyitották a Mosoni-Duna torkolati művet szombat délután, így a Mosoni–Duna apadása is megkezdődik – közölte az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság a Facebook-oldalán.

A Duna térségbeli apadásának és a Mosoni-Duna vízszintemelkedésének következtében szombaton 15 óra 25 perckor a vízszintek kiegyenlítődtek, és kinyitották a Mosoni-Duna torkolati művet, írták, hozzátéve: így a Mosoni–Duna apadása is megkezdődik.

Vadak miatt zárnak le utat Bajánál

A dunai árhullám elől menekülő vadak miatt lezárják szombat és vasárnap éjszakára az 55-ös út Baja és Pörböly közötti szakaszát – közölte honlapján a rendőrség.

A tájékoztatás szerint szombat 22 óra és vasárnap 4 óra, valamint vasárnap 22 óra és hétfő 4 óra között az érintett útszakaszt teljes szélességében lezárják. A közlekedők a forgalom nagyságától függően óránként húsz kilométeres sebességkorlátozás mellett kizárólag rendőri felvezetéssel haladhatnak mindkét irányban. A két nap többi időszakában óránként 60 kilométeres sebességkorlátozás van érvényben, mert a gemenci erdőből az ár elől menekülő vadak gyakrabban bukkanhatnak fel az úton és annak közelében.

Katasztrófavédelem: még öt nap

Jelenleg több mint 755 kilométeren van árvízvédelmi készültség hazánkban, csaknem 307 kilométeren harmadfokú, a Lajtán pedig rendkívüli fokozat van érvényben. Hét vármegye (Bács-Kiskun, Baranya, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Pest, Tolna) 53 településén, valamint a fővárosban, önkormányzati és állami védvonalakon folyik árvízi védekezés – olvasható a katasztrófavédelem szombati összesítésében.

Kisoroszi továbbra sem közelíthető meg közúton, de a település ellátása és tűzvédelme biztosított. A munkálatokat több mint hatezren végzik, és számos önkéntes is segíti a védekezést. Pénteken a katasztrófavédelem 1400 emberrel vett részt az árvízi védekezésben, közülük 148-an a katasztrófavédelmi oktatási intézmény hallgatói voltak. A hivatásos erőkön túl a munkálatokból kivették részüket az önkéntes szervezetek is, 27 önkéntes tűzoltó egyesület és 17 önkéntes mentőszervezet összesen csaknem 300 tagja dolgozott a gátaknál.

Ahogy azt Orbán Viktor miniszterelnök a ma reggeli árvízinfón jelentette, a védekezés a kilencedik napjánál jár, és a számítások szerint még öt nap van hátra. Bár vannak remények, hogy korábban levonul az ár. A Szigetközben nagyjából egy métert apadt a víz, Nagybajcson, Komáromban és Esztergomban pénteken tetőzött a folyó, ma pedig Vácnál, majd Budapestnél leszünk túl a tetőzésen. A Lajta Mosonmagyaróvárnál az eddig mért legmagasabbhoz képest 29 centiméterrel alacsonyabb vízszinttel tetőzik a folyó. Ami a Dunát illeti, a 2013-ashoz képest nagyjából 50-60 centiméterrel alacsonyabb tetőzés várható a különböző szakaszokon. A jelenlegi állás szerint a jövő hét elején nyitható meg a budapesti rakpart a közlekedők számára.

Külön megoldandó feladatot jelentett, hogy Pilismarótnál megcsúszott a töltés, amelyet a búvárok 16 órás munkával erősítettek meg, Vácnál pedig a szennyvízaknák jelentettek gondot, ott már megkezdték a fertőtlenítést.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium államtitkára elmondta, továbbra is működik az ingyenesen hívható árvízi vonal, amelyen keresztül lehet segíteni a védekezést, a koordinációt. A katasztrófavédelem továbbra is jelen van a védekezési munkálatoknál, és minden olyan erővel segít, amely szükséges a védekezéshez, emelte ki a szervezettel kapcsolatban az államtitkár.

Hiába apad a Duna, extrém terhelést kapnak a gátak

Az árvíz lassú levonulása során folyamatos extrém terhelést kapnak a gátak, a figyelőszolgálatot ellátó vízügyes kollégák ébersége és szaktudása kiemelten fontos szerepet kap a védekezés ezen szakaszában – hívta fel a figyelmet az Országos Vízügyi Főigazgatóság szombaton.

Az MTI-nek eljuttatott közleményük szerint Nagybajcsnál már ütemesen apad a Duna, emiatt Győrnél a folyó és a Mosoni-Duna szintje várhatóan még szombaton kiegyenlítődik, mindez lehetővé teszi a Mosoni-Duna torkolati műtárgyának nyitását, a győri vízszint tetőzését. A Lajtán folyamatos az apadás, csaknem 40 centimétert csökkent már a vízszint Mosonmagyaróvárnál a péntek reggeli tetőzés óta – tették hozzá.

A Duna Budapest fölötti szakaszán a változó intenzitású, de folyamatos apadás ellenére továbbra is fokozott figyelemre van szükség a védekezőktől a töltések mentén a buzgárok, szivárgások, csurgások észlelésére és kivédésére. A vízügyes szakemberek továbbra is 24 órás figyelőszolgálatot látnak el – tették hozzá.

Kiemelték, hogy a pénteki nap során például Pilismarótnál a kiépített ideiglenes védművön az árhullám megbontotta a fóliaborítást, amely veszélyeztette a kiépített védvonal állékonyságát. A jelenséget munkatársaik időben észlelték, és megkezdték a szükséges beavatkozást. Az OVF szerint az Országos Műszaki Irányító Törzs vezetője, Láng István azonnal a helyszínre érkezett, hogy koordinálja és felügyelje a munkálatokat. A vízügy és a társszervek munkatársai az érintett szakaszon egy speciális munkagéppel, kővel töltött nagyméretű – úgynevezett big-bag – zsákokat beemelve megerősítették az ideiglenes védvonalat.

A Duna tetőzése szombaton a hajnali órákban érte el Budapestet, 5 órakor 830 centiméteres vízállásnál, a 2013-ban mért legnagyobb vízszinttől 61 centiméterrel elmaradva. A Duna Budapest alatti szakaszán Paksnál előreláthatólag vasárnap éjjel, Bajánál hétfőn este várható a folyó tetőzése, harmadfokú árvízvédelmi szintet megközelítően.

A szervezet a közleményben megköszönte mindenkinek a támogatást, biztatást és törődést, azonban felhívták a figyelmet arra, hogy a Facebook-ra és más közösségi oldalakra ne írjanak felajánlásokról, mert azt ezeken keresztül nem tudják kezelni. Azt javasolták, hogy adományokkal kapcsolatban a karitatív szervezeteket keressék, a lezárásokkal összefüggésben pedig az Útinformot. Hangsúlyozták, hogy az „Árvíz Vonal” telefonszámát csak vízügyi-árvízi információkért – például tetőzések aktuális helye – hívják.

Homokzsáktöltő önkéntesekre már nincs szükség, a segítség aktuális módjairól az önkormányzatok tudnak felvilágosítást adni – áll a közleményben.

Elérte az árvíz a tűzszerészek laktanyáját is

Az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred laktanyájánál is komoly védekezésre van szükség, a víz ereje nem válogat – közölte a honvédelmi miniszter szombaton a Facebook-oldalán.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf a közösségi oldalra feltöltött videójában közölte, hogy Budapesten ezekben az órákban tetőzik a Duna. „Az operatív törzs ülése után rögtön ide, a budapesti tűzszerész és folyamőrezredhez jöttem, amelynek laktanyája a Duna-parton található. A tetőző ár elérte a laktanyánkat is, így látható, hogy meg kell védenünk, és az éjszaka az ezredes egy munkacsoportot rendelt be, hogy a laktanya területét is megvédje” – fogalmazott.

Honvédelmi helikoptert vezényeltek Kisoroszira sürgősségi betegellátáshoz

A Kisoroszi Önkörmányzat a Facebook-oldalán közölte péntek este, hogy az árvíz idejére a Honvédelmi Minisztérium támogatásával megérkezett a településre az éjszakai repülésre is alkalmas helikopterszolgálat a megfelelő személyzettel.

A helikopter sürgősségi betegellátás céljából állomásozik a külvilágtól napokig elzárt településen.

Kérjük, hogy vigyázzanak magukra és egymásra, ha valakinél a víz megjelenése bármilyen gondot okozna, azt jelezze az önkormányzatnak

– tették hozzá.

Orbán Viktor motorcsónakon járta be a budapesti védekezési helyszíneket

Budapesten ellenőrizte a dunai árvízvédelmi munkát szombaton Orbán Viktor miniszterelnök Szentkirályi Alexandra frakcióvezetővel közösen – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Mivel a fővárosban szombaton zajlik az árvíz – hosszan elnyúló – tetőzése, a miniszterelnök reggel a belvárosi védművek állapotát ellenőrizte a belügyminiszterrel és a honvédelmi miniszterrel közösen.

Az operatív törzs ülése után pedig motorcsónakon több budapesti védekezési helyszínt is felkeresett Terdik Tamás budapesti rendőrkapitánnyal és Szentkirályi Alexandrával, a Fidesz fővárosi frakcióvezetőjével.

A területen dolgozó vízügyesek jelentése szerint a töltések mindenhol bírják a nyomást, a helyenként előforduló buzgárokat sikeresen kezelik. Az árvízi védekezés nyugodtan és hatékonyan folyik Budapesten, közölte Havasi.

Lantos Csaba: A paksi atomerőmű épületeit nem érheti el az ár

Megfelelően felkészültek és fokozott figyelemmel kísérik az árhullám levonulását az országos ellátásban meghatározó szerepet betöltő energiahálózatok, energetikai létesítmények üzemeltetői. A Paksi Atomerőműnél pénteken reggeltől másodfokú árvízvédelmi készültség van érvényben. Az erőmű tűzoltószervezete és a vízügyi szakemberek folyamatos felügyeletet biztosítanak a gát és a zsilipek felett. Az átviteli rendszerirányító MAVIR diszpécserszolgálata elővigyázatosságtól tartaléktelephelyen látja el feladatait

– ismertette Lantos Csaba energiaügyi miniszter szombaton.

Az MVM Paksi Atomerőműnél pénteken 6 órakor elrendelték a másodfokú árvízvédelmi készültséget. A létesítményben dolgozók a várható vízszintnek megfelelően, a vonatkozó eljárásrend szerint, ütemezetten hajtják végre a szükséges intézkedéseket. A Duna paksi szakaszán a következő napokban várható a tetőzés, amely előreláthatólag ennek ellenére sem fogja elérni a harmadik fokozatot. A szakemberek ezzel együtt felkészültek egy esetleges további vízszintemelkedésre is.

A töltési szint közel 3 méterrel magasabb a valaha volt legmagasabb vízszintnél, amelytől a mostani árhullám várhatóan több tíz centiméterrel elmarad. Az atomerőmű még ennél is magasabban helyezkedik el, az épületeket tehát semmiképpen nem érheti el az ár. Az atomerőmű munkatársai kezelik a megnövekedett uszadékmennyiséget, a gát és a zsilipek felett a vízügyi szakemberekkel együttműködve biztosítanak folyamatos felügyeletet, olvasható az Energiaügyi Minisztérium közleményében.

A MAVIR tájékoztatása alapján a Duna áradása az átviteli hálózati elemeket – távvezetékeket, alállomásokat – sehol sem veszélyezteti. Az országos diszpécserszolgálat ideiglenesen  tartaléktelephelyen látja el rendszerirányítási és a piacműködtetési feladatait.

Folyamatos a termelés a MOL hazai üzemanyag-ellátásban meghatározó szerepet betöltő Dunai Finomítójában. A százhalombattai üzemnél két zsilipet lezártak, két védekezési pontot jelöltek ki, amelyeket homokzsákokkal biztosítottak. A logisztikában a folyami közlekedés jelenleg szünetel, de a további szállítási módokban nincs fennakadás. A MOL megtette a szükséges biztonsági intézkedéseket az árvízveszéllyel közvetlenül érintett töltőállomásain is.

Lantos Csaba kiemelte,

az áram- és gázszolgáltatók az árvízi helyzethez alkalmazkodva egyes településrészeken átmenetileg szüneteltethetik az ellátást. A levonulást követően, az elárasztott területek hálózatának ellenőrzése után a lehető leghamarabb visszakapcsolják a szolgáltatást.

A tárcavezető hozzátette, hogy az országos energiaellátásban így az árvíz várhatóan nem okoz fennakadást, kimaradást. A szolgáltatások időleges szünetelésére kizárólag az elöntött területeken, az élet- és vagyonbiztonság garantálása érdekében feltétlenül szükséges mértékben kell számítani.

Hajnalban tetőzött a Duna Budapesten

Szombaton hajnali 5 órakor 830 centiméteren tetőzött a Duna Budapesten, írja az Időkép a Vízügy méréseire hivatkozva.

Ez 61 centivel alacsonyabb az eddigi legnagyobb, 2013-as vízállásnál.

Reggel 7 órakor 829 centiméter, 9 órakor pedig már csak 827 centiméter volt a vízállás a fővárosban.

A lap cikkében emlékeztet, hogy közben a felsőbb szakaszokon is apad a Duna. Vácon éjjel tetőzött a folyó 743 centiméterrel, és azóta már 2 centit csökkent a vízszint. Esztergomban pedig 15 centivel alacsonyabb a vízállás a péntek délutáni tetőzés óta, írják.

30 beteget kellett átköltöztetni, mert bejutott a víz a liftaknába

Több mint 30 beteget költöztetett át az Országos Mozgásszervi Intézet (OMINT) péntek este, miután az egyik liftaknában vizet észleltek – közölte az MTI-vel az Országos Kórházi Főigazgatóság pénteken éjszaka.

Azt írták, felmerült annak a veszélye, hogy áramkimaradást okozhat a liftaknában megjelenő víz, ezért a biztonságos ellátás érdekében több mint 30 páciens költöztetését oldották meg az intézet munkatársai kórházon belül, egyik épületből a másikba, az Országos Kórházi Főigazgatóság, az Országos Mentőszolgálat, a katasztrófavédelem és több társszervezet támogatásával, segítségével. Több beteg döntött úgy, hogy a hétvégét otthon tölti; az ő kezelésük hétfőn folytatódik.

Az Országos Mozgásszervi Intézet betegeinek ellátása továbbra is folyamatos és biztonságos – hangsúlyozták.

Orbán dicsérte Karácsony Gergelyt

A miniszterelnök tőle szokatlan módon elismerően beszélt egy ellenzéki politikusról, mégpedig Karácsony Gergelyről.

„Most beszéltem főpolgármester úrral, jelentem jó állapotban van, az együttműködés is rendben van, nem azonosítottunk egyetlen olyan pontot, ahol nehézség adódott volna, tehát a budapesti és az állami védekezés összehangoltan működik. Ez a két rendszer képes volt most is megvédeni Budapestet” – válaszolt Orbán egy kérdésre.

Megcsúszott a töltés Pilismaróton

– Búvárok 16 órás küzdelemben erősítették meg a víz alatt a megcsúszott töltést. Ezért Pilismaróton sem lett baj – ismertette Orbán Viktor, aki beszélt arról is, hogy Vácnál a szennyvízaknák feltörtek a nagy nyomás hatására, de sikerült azt „megfogniuk” a szakembereknek.

Nem döntött rekordokat az idei árvíz

Most már biztosan megmondhatjuk, hogy mennyivel maradt el a valaha mért legmagasabb vízállástól az idei árhullám. Mosonmagyaróvárnál a Lajtánál 29 centiméterrel, Nagybajcsnál a Dunán 50 centiméterrel, Komáromnál 55, Esztergomnál 61, Vácnál 55 centiméterrel, és úgy néz ki Budapestnél 59 centiméterrel lesz alacsonyabb a tetőzés a rekordot jelentő 2013-as árhullámnál – mondta Orbán.

A rakpart jövő hét elején szabadulhat fel, pár nappal korábban, mint gondoltuk volna – jelezte a kormányfő.

Orbán: még öt nehéz napot kell kibírnunk

A védekezés 9. napjában vagyunk, úgy számolunk, hogy még öt nehéz napot kell kibírnunk. 755 kilométeren zajlott az árvízi védekezés a tegnapi nap – kezdet árvízi tájékoztatóját Orbán Viktor miniszterelnök. A Szigetközben már egy métert apadt a Duna, most Vácott tetőzik, ez hamarosan megérkezik Budapestre – tette hozzá.

Ma tetőzik Budapestnél a Duna

Szombat délelőtt várhatóan 832 centiméternél fog tetőzni a Duna az Országos Vízügyi Főigazgatóság előrejelzése szerint.

Karácsony Gergely főpolgármester szerint az árvízi védekezés eddigi legnehezebb napja jön de a főváros 100 százalékos készültségben várja a tetőzést.

„Kollégáim mindenhol lezárták a csatornazsilipeket, az átemelőtelepeket árvízi üzemmódba állították, elvégezték a szükséges védvonali zárásokat és azok megerősítését. Az elhúzódó áradás megterheli a gátak és a védművek állapotát, ami növeli a szivárgások kockázatát, ezért a csatornázási művek figyelőszolgálatának munkatársai éjjel-nappal járják a védvonali szakaszokat. Ha bármilyen árvízi jelenséget (pl. buzgárt, fakadó vagy szivárgó vizet) észlelnek, azonnal riasztják a készenléti egységeinket” – írta a főpolgármester.

Olvasói sztorik