Élő Belföld

Orbán Viktor: Sok rosszat hallok a magyar gazdaságról, ennek egy része politikai ferdítésből fakad

MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán
Orbán Viktor interjút ad a Kossuth rádió óbudai stúdiójában 2024. május 3-án.
MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán
Orbán Viktor interjút ad a Kossuth rádió óbudai stúdiójában 2024. május 3-án.

Csaknem két hónap kihagyás után Orbán Viktor ismét interjút adott a Kossuth rádiónak.

A kormányfő elmondta, hogy

  • ha azt csináljuk Európában, amit eddig, akkor nagy baj lesz: ellép mellettünk az USA és Kína is. A világrendszerváltás, Ázsia felemelkedése szerinte tény, amit a politikusnak figyelembe kell venni.
  • Orbán szerint Magyarország egy gazdasági nekilendülés kapujában áll, a számok biztatóak: a gazdasági növekedés és a beruházási ráta meghaladja az uniós átlagot, az infláció lassan beesik három százalék alá. A lendületet szerinte egyedül az elhúzódó háború törheti meg.
  • Orbán a következő két-három évben érzékelhető bérnövekedésre számít.
  • Orbán arról is beszélt, hogy a nyári békemisszió célja az volt, hogy Európa is kezdjen el gondolkodni a béke kérdéséről. Az európai vezetők szerinte úgy tesznek, mintha ők is háborúban állnának Oroszországgal, holott csak az ukránok háborúznak, mi nem. Elárulta, hogy vannak még a tarsolyában békemissziós akciók, a következő időszakban is lesznek váratlan kezdeményezéseink.
  • A kormányfő üdvözölte, hogy a német kancellár népi nyomásra felismerte a határvédelem fontosságát, és elmondta, hogy a nyugati vezetőknek már csak azt kellene felismerni, hogy nem szabad azokat megbüntetni, akik védik a határokat.

Orbán a német kancellárnak: Üdv a klubban

Orbán szerint a nyugati országok bevándorlóországgá váltak, míg Magyarország a kerítésépítéssel megvédte magát, és Magyarország a magyaroké maradt. Azonban nemrég a németek is felébredtek, és rájöttek, hogy meg kell védeni a határokat. „Ezért mondtam, hogy üdv a klubban” – mondta Orbán, aki szerint a nyugati vezetőknek már csak azt kell felismerni, hogy nem szabad azokat megbüntetni, akik védik a határokat. Orbán szerint nem megbüntetni kell minket, hanem elismerni a teljesítményünket.

Olaf Scholznak népi nyomásra kellett megváltoztatni az álláspontját a migráció tekintetében, ami a demokrácia győzelme, mondta Orbán, aki szerint Európában egyedül Magyarországon kérdezték meg az embereket arról, hogy akarnak-e bevándorlókkal élni.

A nyugatiak, akik fordítva ültek fel a lóra, rájöttek, hogy egyszerűbb, ha azt csinálják, amit az emberek mondanak. Akik valójában elszenvedik a bevándorlás következményeit a sok okoskodó, tojásfejű helyett, akik papíron kimutatták, hogy a liberális bevándorláspolitika milyen jótékony hatással jár

– zárta gondolatait Orbán.

Orbán komoly bérnövekedésre számít és békemissziós akciókra készül

Orbán szerint a bérekről a munkáltatónak és a munkavállalóknak kell megállapodni, tárgyalni szerinte nem a kormánynak kell. Az idei évre komoly béremelésekről tudtak megállapodni, és a mozgástér ezután sem csekély: a következő két-három évben érzékelhető bérnövekedés maradhat fenn. „Ez is része annak a fellendülés előtti állapotnak, amiről beszélek” – tette hozzá.

Ezután a kormányfő rátért a háborúra: szerinte a békemisszió célja az volt, hogy Európa is kezdjen el gondolkodni a béke kérdéséről. Az európai vezetők szerinte úgy tesznek, mintha ők is háborúban állnának Oroszországgal, holott csak az ukránok háborúznak, mi nem.

Mindenkinek az az érdeke, hogy tűzszünet legyen és béketárgyalások, mert ennek a háborúnak nincs megoldása a harctéren. Ha a harctéren nincs valaminek megoldása, akkor megegyezést kell keresni, mindegy, hogy eredetileg kinek mi volt a célja

– mondta Orbán, aki szerint óriási vitát kavartak a békemisszióval Európában, de enélkül egy ilyen párbeszéd nem indulhatott volna el. A német kancellár Orbán szerint olyanokat mondott, amikért néhány héttel ezelőtt megnyúzták volna a német médiában.

Vannak még a tarsolyomban békemissziós akciók, a következő időszakban is lesznek váratlan kezdeményezéseink, melyek közelebb fognak hozni minket a békéhez

– mondta Orbán.

Orbán: Magyarország egy gazdasági nekilendülés kapujában áll

Orbán szerint a hasonló gondolkodású országokkal kell együttműködni. A spanyol miniszterelnök, miután visszatért Kínából, elmondta, hogy az uniós büntetővámok kivetése a kínai elektromosautó-importtal szemben egy elhibázott politika – Orbán ugyanezt hallotta az európai autógyártók vezetőitől, akik inkább versenyeznének.

Sok rosszat is hallok a magyar gazdaságról. Ennek egy része ismerethiányből, más része és politikai ferdítésből fakad

–  mondta Orbán, aki szerint ha a tényeket nézzük, a magyar gazdaság egy fellendülés küszöbében áll: a gazdasági növekedés meghaladja az uniós átlagot, az infláció lassan három százalék alá esik be, a hazai beruházási átlag szintén jobb, mint az európai. A fogyasztás megítélésénél szerinte sokan rossz szemüveget vesznek fel: az emberek alapvetően többet költenek, de vannak, akik a takarékoskodás mellett döntenek. Elmondta azt is, hogy a turisztikai számok azt mutatják, soha annyi magyar nem nyaralt, mint idén.

Ezek mind olyan számok, amik bizakodásra adnak okot

– mondta a kormányfő, hozzátéve, hogy az Európai Bizottság is azt jelzi előre, hogy jövőre Magyarország a harmadik legjobb lesz növekedés szempontjából.

Magyarország egy gazdasági nekilendülés kapujában áll, és túl van a nehezén

– jelentette ki Orbán, aki szerint egyedül a háború tudja ezeket a kilátásokat lerontani. „Egy ellenségünk van: a háború” – tette hozzá.

Orbán: A magyar politika intellektuális tartalma az idő előre haladtával leginkább zsugorodik

Az első kérdés a blokkosodásról szól. Orbán elmondta, hogy a magyar politikában az elmúlt száz évben gyakran használták a semlegesség kifejezést, de inkább katonai-politikai értelemben, és ritkán kötötték össze azt a gazdasággal. A kormányfő egy Mario Draghi, korábbi olasz miniszterelnök által készített tanulmányra hivatkozva elmondta, hogy ha azt csináljuk Európában, amit eddig, akkor nagy baj lesz: ellép mellettünk az USA és Kína is.

A világrendszerváltás, Ázsia felemelkedése létező, aktuális, napi, a politikusok számára figyelembe veendő tény

– mondta Orbán, aki szerint a blokkosodás tragédia Magyarország számára, hiszen nekünk az a jó, ha a világgazdaság egységes.

Orbán sajnálatát fejezte ki, hogy Draghi jelentése nem volt téma itthon, de „a magyar politika intellektuális tartalma az idő előre haladtával leginkább zsugorodik, a botrány politika felé mennek a dolgok”.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik