Belföld

Államtitkár lett a romaügyi kormánybiztos

Szajki Bálint /24.hu
Szajki Bálint /24.hu
Nem Kósa Ádám kapja Győrffy Balázs EP-mandátumát.

Sulyok Tamás államfő – Orbán Viktor miniszterelnök javaslatára – Kósa Ádámot és Sztojka Attilát 2024. szeptember 1-jei hatállyal a Belügyminisztérium államtitkárává nevezte ki. A Magyar Közlönyben megjelent határozat nem meglepő, korábban a Népszava írt arról, hogy Sztojka Attila romaügyi kormánybiztos kinevezését azért vonták vissza, mert ő lesz a romapolitikai államtitkárság vezetője, amelyhez a társadalmi felzárkózás, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) és a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság (TEF) felügyelete tartozik majd.

A fideszes parlamenti képviselő államtitkári kinevezését a lap több forrása is tényként kezelte. Sztojka Attila a 2022-es parlamenti választáson Fidesz-listáról került az Országgyűlésbe – a Lungo Drom kegyvesztett elnökét, Farkas Flóriánt váltotta. Az új kormány megalakulásakor ismét kormánybiztos lett. Ő Cigány Közösségek Szövetsége (CiKöSz) elnöke. A szervezet a június 9-én tartott országos roma nemzetiségi választáson fölényesen győzött. A Lungo Drom nem indult. Sztojka Attila a megbízólevelét nem vette át, ORÖ-képviselőként az összeférhetetlenségi szabályok miatt meg kellett volna válnia parlamenti mandátumától is.

A Népszava akkor azt írta, hogy a Fülöp Attila vezette gondoskodáspolitikáért felelős államtitkárságból kiválva – nem feltétlenül ezzel az elnevezéssel – jön létre egy külön fogyatékosságügyi államtitkárság is a Belügyminisztériumban, amelyet Kósa Ádám, a Siketek és Nagyothallok Országos Szövetségének elnökségi tagja, a Fidesz volt EP-képviselője vezet.

Az államtitkári kinevezés egyben azt is jelenti, hogy nem Kósa Ádám kapja Győrffy Balázs EP-mandátumát, amiről a volt fideszes lemondott, miután tettlegességig fajuló vitába keveredett egy nővel. A fideszes politikus volt egyébként az első olyan európai parlamenti képviselő, aki jelnyelven kommunikál. Ő 2009-ben került be az EP-be, ahonnan 60 milliós búcsúpénzzel távozott.

A kormányfő Pintér Sándor javaslatára Kovács Editet szeptember 1-jei hatállyal a Belügyminisztérium helyettes államtitkárává nevezte ki. Orbán Viktor az agrárminiszter javaslatára felmentette Kőrösmezei Csaba Györgyöt, aki életrajza szerint már hat éve a tárca gazdasági helyettes államtitkára volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik