Nagyvilág europoli

60 milliós búcsúpénzzel távozhat a fideszes rekorder az Európai Parlamentből

Koszticsák Szilárd / MTI
Kósa Ádám az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban 2019. július 16-án.
Koszticsák Szilárd / MTI
Kósa Ádám az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban 2019. július 16-án.

Bőkezűen bánik az Európai Parlament a távozó képviselőivel: főszabály szerint minden hivatalban töltött évük után egy havi tiszteletdíjra jogosultak, amit átmeneti ellátás címen kapnak meg, azonban legalább hat hónapnyi illetményre jogosult minden képviselő. Így akik csak egy ciklust, azaz öt évet töltöttek Brüsszelben, azoknak is fél évnyi pénz jut: mivel jelenleg 10 377 euró a képviselői tiszteletdíj, ez 62 262 eurót (közel 25 millió forintot) jelent. Hét ilyen magyar képviselő van:

  • Hidvéghi Balázs (Fidesz),
  • Trócsányi László volt igazságügyi miniszter (Fidesz),
  • Tóth Edina (Fidesz),
  • Rónai Sándor (DK),
  • Ara-Kovács Attila (DK),
  • Cseh Katalin (Momentum),
  • Donáth Anna (Momentum)
  • és Gyöngyösi Márton (Jobbik).

A fideszes Járóka Lívia ugyan húsz éve lett EP-képviselő, de 2014-ben nem került be az EP-be (akkor 10 havi végkielégítést kaphatott), és csak 2017-ben, Pelczné Gáll Ildikó lemondása után lett ismét tagja a testületnek. Ezért ő most hét havi búcsúpénzre számíthat, ami 72 368 eurót (közel 30 millió forintot) jelent.

Három EP-képviselőnk két ciklust, azaz tíz évet dolgozott az EP-ben, nekik már 103 770 euró, azaz 41 millió forint jut: az MSZP-ből a ciklus közben kilépő Ujhelyi István és a fideszes Bocskor Andrea és Deli Andor.

A fideszes Kósa Ádám – az első olyan európai parlamenti képviselő, aki jelnyelven kommunikál – 2009-ben került be az Európai Parlamentbe, így neki 155 655 euró jár, hozzávetőleg 61,5 millió forint.

A volt EP-képviselők ráadásul 63 éves koruktól európai nyugdíjra is jogosultak lesznek, minden teljes év után a havi tiszteletdíj 3,5 százalékát kapják meg.

A most távozók közül Trócsányi László – a Károli Gáspár Református Egyetem rektora, aki visszautasította az alkotmánybírói felkérést – és Ara-Kovács Attila koruknál fogva máris jogosultak erre, ez nekik havi 1816 eurót (720 ezer forintot) jelent, ami a magyar átlagnyugdíj háromszorosa.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik