Belföld

Jobban szenvednek a hőségtől a kórtermekben fekvő betegek, mint a 40 fokban operáló orvosok

Szigetváry Zsolt / MTI
Szigetváry Zsolt / MTI
Akad olyan kórház, ahova ventilátort sem lehet bevinni, mert nem bírja az elektromos hálózat, máshol a kávéfőzőket tiltották be, nehogy levágják a biztosítékot. Ilyen helyzetben nehéz lenne a kórtermekbe is klímát telepíteni, pedig a kórházi betegszobák döntő többségében nincs hűtés. Az tény, hogy a klímaproblémák nem a mostani hőhullámmal kezdődtek.

Sok éve fennálló általános probléma az egészségügyben, hogy nem megoldott a klimatizálás, illetve hogy a hűtőberendezések egy része a nagy hőségben megadja magát.

A műtőknek légkondicionáltnak kell lenniük, a szaktárcának az a feladata, hogy ezt a nagy kórházakban, illetve ott, ahol komoly műtétek vannak, biztosítsa

– ezt még öt évvel ezelőtt, 2019 júliusában jelentette be Gulyás GergelyKormányinfón. Már akkor is számos hír érkezett a kórházakból arról, hogy sok helyen elviselhetetlen a hőség – nemcsak a kórtermekben, hanem a műtőkben is. A kancelláriaminiszter elismerte, hogy számos kórházban a légkondicionálóval való ellátottság „nem elégséges.”

Azt kell kormányzati támogatással is segíteni, hogy mindenhol legyenek olyan műtők, ahol a 30 fokos vagy annál melegebb időben is vannak klímák, és ahol ez nem biztosított, ott állunk rendelkezésre

– fogalmazott öt évvel ezelőtt Gulyás.

Eltelt öt év, és a legutóbbi Kormányinfón újra előkerült a kórházi klímák témája. Nem véletlenül: a július közepe óta tartó hőhullám következtében – amelyben egymás után dőltek meg a napi melegrekordok – több kórház klímája is feladta a küzdelmet a hőséggel szemben.

Elhalasztott műtétekről érkeztek a hírek, Gulyás viszont azt mondta, akut operáció nem maradt el, sőt szerinte a befuccsoló klímák ellenére „a műtétek jól állnak”, az elmaradt beavatkozások száma országos szinten nem éri el az egy százalékot. A miniszter szerint a probléma a javítás, ami a háztartási klímákhoz képest jóval bonyolultabb a kórházak esetében. Nem lehet egyik napról a másikra beszerezni és kicserélni a klímát. Szerinte az is nehezíti a helyzetet, hogy a magyar hálózat nincs 38–40 fokra felkészülve, és sok klíma csak 10–12 fokot tud hűteni, ami 38 foknál 26–28 fokos hőmérsékletet jelent – ami még mindig nagyon magas.

Az ombudsman is vizsgálódott már a klímahelyzet miatt

Amikor 2019-ben a klímaválság berobbant az egészségügybe, az alapvető jogok biztosa – egy konkrét ügy kapcsán – vizsgálódni kezdett. 2019 nyarán több híradás és egy országgyűlési képviselőtől származó jelzés számolt be arról az ombudsmannak, hogy a Semmelweis Egyetem klinikáinak több műtőjében nem működött a klímaberendezés, ami steril levegőt juttat a helyiségbe. A Kútvölgyi Klinikai Tömb egyik műtőjében a hőség miatt lett rosszul egy alkalmazott, de máshonnan is érkeztek jelzések problémákról. A helyzet 2020-ra sem oldódott meg, ezért az ombudsman vizsgálatot indított.

LÉPJ BE A FOLYTATÁSHOZ!
Változunk. Csatlakozz hozzánk! Regisztrált olvasóink mostantól exkluzív hírleveleket, cikkeket olvashatnak, mint ez is. És ez csak a kezdet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik