Belföld

Tiborczos kérdésre Ctrl+C Ctrl+V válasz jött

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
Magát idézte Fónagy államtitkár, amikor fönőkét arról kérdezték, miként tudnak 580 milliárdot költeni kormányzati negyedre, ha az MNV ingatlanértékesítésből származó tervezett bevétele ennek az összegnek a töredéke.

Szabó Rebeka (Párbeszéd) a nemzetgazdasági minisztert arról kérdezte, Tiborcz István irodaházainak megvásárlását finanszírozza-e az MNV Zrt. ingatlanértékesítési terve. Az ellenzéki képviselő a kérdést azért tartotta indokoltnak, mert Nagy Márton április 8-án egy sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy idén

  • a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő felgyorsítja az „állami feladat ellátásához nem szükséges” ingatlanvagyon értékesítését,
  • 39,2 milliárd forint bevétellel számolnak, amiből 32,7 milliárd forint várható az állami ingatlanok értékesítéséből.

Tavaly már feltérképezték a minisztériumok értékesíthető állami ingatlanjait, a jövőben számba veszik a háttérszervezeteknél, az állami vállalatoknál lévő ingatlanállományt is. Ezen a sajtótájékoztatón az MNV Zrt. vezérigazgatója, Lakner Zsuzsa egyebek mellett közölte, hogy 256 ezer vagyonelem szükséges a központi költségvetési és egyéb állami szervezetek feladatellátásához, és ezek a releváns szervezetek birtokában vannak.

Szabó Rebeka szerint a fentieknek élesen ellentmond, hogy az állam kiugróan magas, kb. 580 milliárd forintos összegért megvásárolta a Balázs Attilához, Tiborcz Istvánhoz és Garancsi Istvánhoz köthető irodaházakat Zuglóban, a Dürer Parkban, és a Kopaszi-gátnál, ami csaknem hússzorosa az MNV Zrt. ingatlanértékesítésből származó tervezett bevételének.

Az ellenzéki képviselő úgy véli, ez alapján nem ok nélkül következtetnek arra független elemzők,  hogy az állam lényegében kisegítette a kormányközeli oligarchákat, mert azok piaci körülmények között nem tudják hasznosítani az említett ingatlanokat.

  • Mi indokolta a zuglói, Dürer Park-i és a Kopaszi-gátnál található irodaház-komplexumok
    megvásárlását?
  • Van-e összefüggés az MNV Zrt. ingatlanértékesítési terve és a NER-oligarchákhoz köthető ingatlankomplexumok megvásárlása között?
  • Ha nincsen, mi magyarázza ezt az ellentmondást?

Nagy Márton nem válaszolt, de Fónagy János sem bíbelődött sokat azzzal, hogy a látszólagos ellentmondást elmagyarázza. Az államtitkár átmásolta azt a válaszát, amit korábban adott a DK politikusának, Arató Gergely kérdésére adott.

Kapcsolódó
A kormány szerint jelentős spórolás a Dürer Park megvétele
Fónagy János államtitkár vezette le, miért jó üzlet beruházási stop idején 580 milliárdot költeni kormányzati negyedre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik