Közélet

Válasz Online: az utóbbi 35 év legnagyobb ingatlanmutyijában a kormány 580 milliárdot fizet titokban Tiborczéknak

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
A közpénzből finanszírozott irodaházügyletek eladói közt Tiborcz István, Garancsi István és Balázs Attila is szerepel. Ebből a pénzből könnyen meg lehetne valósítani például egy metróvonalnyi városfejlesztést, vagy azt, hogy akár húsznál többször felújítsuk a Lánchidat.

A kormány legalább 580 milliárd forintnyi közpénzt fizet ki három ingatlanprojektért a beruházási stop idején, az eladói oldal fő alakjai pedig Tiborcz István, a miniszterelnök veje, Garancsi István az ország egyik leggazdagabb milliárdosa, aki Orbán Viktor barátjaként ismert, és Balázs Attila, a NER-hez köthető gigaberuházásokkal foglalkozó Bayer Construct tulajdonosa – foglalta össze a Válasz Online.

A lap a 24.hu-val egy időben dolgozta fel a nyilvánosság elől elzárt ügyleteket, melyeket a rendszerváltás utáni legnagyobb ingatlanmutyi-sorozatnak nevez. Három giga-ingatlanberuházás érintett: a zuglói Dürer Park irodatornyai, melyek állami megvásárlásáról éppen szerda reggel számoltunk be, a Zugló Városközpontnál, a Bosnyák téren épülő irodakomplexum, illetve a Kopaszi-gát melletti BudaPark ingatlanprojekt. A kormányzati szervek költözködésébe burkolt nagy ingatlanbizniszét teljes egészében az adófizetők pénzéből finanszírozzák, amely a Válasz Online számítása szerint összesen 580–620 milliárd forintba kerülhet a végén.

Ahogy a 24.hu is kiderítette, az állam képviseletében a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. egyezséget kötött egy nem nyilvános kormányhatározat alapján a Városliget mellett irodaházakat építő Dürer Park befektetőjével. Az állam 110, a beruházó későbbi javaslata szerint az inflációra tekintettel esetleg 120 milliárd forintos vételárat fizethet végül az irodatömb megvásárlásáért, amely a Garancsi érdekeltségébe tartozó Market Asset Management és a Tiborcz-közeli Főnix Magántőkealap által közösen jegyzett Dürer Befektető Kft. zuglói gigaprojektje. Az állam tavaly nyár óta hat kisebb részletben összesen 79,9 milliárd forintot, vagyis az eredeti ár mintegy 80 százalékát kifizette már a beruházónak.

A nagyobb alapterületű Bosnyák téri irodanegyedről – amely ügyletét Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő tárta fel – már korábban kiderült, hogy az állam 244 milliárd forintért megveszi a Balázs féle Bayer Constructtól.

Farkas Norbert / 24.hu

Továbbá mint írtuk, a Főnix Magántőkealap nemcsak az említett üzletben, hanem a Kopaszi-gáton épülő BudaPart nevezetű ugyancsak nagyszabású irodaprojektben is érdekelt. A Válasz erről kiderítette, hogy az ingatlanmutyi-sorozat harmadik lépéseként az állam a Kopaszinál hat irodaépületet nézett ki magának 255 milliárd forintért. A többi ügylethez hasonlóan ide is állami szervezetek költözhetnek majd, ebben az esetben ezek többek között a MÁV–Volánbusz-csoport és az Állami Számvevőszék.

A portál nyomozása szerint 2022-ben – egy DAM Invest nevű kft. takarásában – a Tiborcz-féle Főnix Magántőkealap lett a Kopaszi-beruházás legnagyobb, minden fontos döntést blokkolni képes tulajdonosa (Garancsi István és Hernádi Zsolt Mol-vezér koalíciója mellett). Az állam és a NER-es üzletemberek közötti eljárás hasonló volt, mint a másik két esetben.

A miniszterelnök veje által befolyásolt Kopaszi Gát Zrt. 2023. májusában megalapította a kizárólagos tulajdonát képező BudaPart Amarus Kft.-t, majd előszerződést kötött egy meg nem nevezett végfelhasználóval az irodaépületek értékesítéséről. Később az érintett hat ingatlant „bepakolták” a BudaPart Amarus Kft.-be, és 2023. szeptemberében az ingatlanok kapcsán a vevő javára jelzálogjogot, valamint elidegenítési és terhelési tilalmat alapító szerződés jött létre. A felvásárló nevét persze nem írták le, viszont a BudaPart Amarusnak nyilvánosan elérhető hat kivitelezés alatt álló irodakomplexumainak tulajdoni lapján 2023. ősze óta ott díszeleg a magyar állam javára bejegyzett jelzálogjog 255 milliárd forint erejéig, illetve az ennek biztosítására szolgáló elidegenítési és terhelési tilalom.

Az M4-es metróvonal tíz éve 452 milliárd forintból készült el, tehát ez a mai 580 milliárd elég lehetne például egy metróvonalnyi városfejlesztésre, vagy arra, hogy akár húsznál többször felújítsák a Lánchidat – írja a Válasz Online.

Kapcsolódó
A kormány suttyomban megveszi a Dürer Park irodaházait, és már ki is fizetett 80 milliárdot
Ezúttal a Garancsi-Tiborcz páros örülhet, a végösszeg 120 milliárd forint lehet. A Városliget mellé Nagy Márton minisztériuma és a Magyar Fejlesztési Bank költözhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik