Belföld

Mi lett az ígéretekből? – így néz ki jelenleg a tavalyi atlétikai vébé helyszíne

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
Karácsony Gergely főpolgármester és Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester a megválasztásuk után néhány hónappal megállapodtak a kormánnyal öt pontban, melyek teljesülése esetén támogatják a budapesti Nemzeti Atlétikai Központ megépülését. Az ígéretek között szerepelt, hogy megnyitják a stadiont és környezetét a köz számára. A közel 250 milliárd forintból megvalósult létesítmény a tavaly nyári atlétikai világbajnokságra el is készült, a 24.hu azonban csupán egy körbekordonozott építési területet és egy bezárt stadiont talált a helyszínen. A Ferencvárosi Szabadidőpark Baranyi szerint augusztusra megnyílik, de a többi ígéret teljesülése felemás képet mutat.

Karácsony Gergely főpolgármester előző választási kampányának egyik fő szlogenje a „stadionstop” volt – 2019 szeptemberben azt mondta: „az én városomban addig nem épül új stadion, amíg nincsen minden kerületben CT.” 2019 novemberében Karácsony a stadionépítés megakadályozása helyett inkább alkut kötött a kormánnyal, és Baranyi Krisztinával, Ferencváros újdonsült polgármesterével közösen öt feltételt szabtak a kormány nagy tervének, miszerint Budapesten rendezik meg a 2023-as atlétikai világbajnokságot, méghozzá egy új, a Közvágóhídtól délre megépítendő stadionban.

2019. december 30-án a kabinet meghozta a határozatát, amelyben elfogadta a főváros feltételeit. 2023 júniusában Karácsony Gergely azt mondta, ha a kormány nem tartja be a megállapodásukat, nem megy el a budapesti atlétikai vb megnyitójára. Augusztusban azonban bejelentette, hogy mégis elmegy, mivel Gulyás Gergely kancelláriaminiszter írásban is megerősítette: a kormány betartja a megállapodást.

Az alábbiakban végigvesszük, mi volt az öt ígéret, és mi teljesült belőlük.

Farkas Norbert / 24.hu

1. 50 milliárd forint egészségügyre – fele részben teljesült

Az első pontban azt határozta meg Karácsony és Baranyi, hogy a kormány öt év alatt 50 milliárd forintot költ a budapesti járóbeteg- és szakellátásra. Tavaly augusztusig a kormány 20,75 milliárdot adott erre a célra összesen, azóta sem a fennmaradó összeg megérkezéséről, sem annak hiányáról nem adott hírt sem az egyik, sem a másik fél. A 24.hu megkereste a fővárosi önkormányzatot, hogy a fennmaradó mintegy 29 milliárd forint azóta megérkezett-e, kérdésünkre azonban cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ. Ugyanakkor május végén interjút adott lapunknak Karácsony Gergely, amelyben azt mondta, hogy az öt évvel ezelőtti megállapodásban szereplő összegnek eddig „valamivel több, mint a fele, 27 milliárd jött meg, és 23 hiányzik.” Ennek részleteiről a közeljövőben külön cikkben számolunk be.

Az alku ferencvárosi része egyébként teljesült, a kormány 5,6 milliárd forintot biztosított egy szakrendelő megépítésére a Mester utcában, amelynek munkálatai 2022 decemberében meg is kezdődtek, májusban el is készült, és várhatóan szeptemberben meg is nyitják.

2. Plázs, csepeli nagyerdő, diákváros – kisebb részben teljesült

Karácsony és Baranyi második feltétele az volt, hogy a stadion megépítésével együtt induljon meg a zöldfelületek növelése a környéken: parkosítsák a stadion környezetét, épüljön ott egy homokos plázs, valósuljon meg a Csepeli Nagyerdő Program, illetve épüljön meg a közelben a diákváros.

2021 tavaszán nyilvánosságra kerültek a kormány tervei arról, hogy a diákvárosnak szánt terület nagy részén a kínai Fudan Egyetem kampuszát építenék fel. A tiltakozások hatására a Fudan Egyetem megvalósításától a kormány egyelőre visszalépett, azt azonban nem lehet tudni, később lesz-e diákváros, vagy lesz-e Fudan Egyetem.

Vitézy Dávid még 2022 februárjában, a Budapest Fejlesztési Központ (BFK) vezérigazgatójaként mutatta be a Csepel-sziget északi részére vizionált park koncepcióterveit. A park azóta nem haladt tovább a megvalósulás útján.

A második pont ígéretei közül a Ferencvárosi Szabadidőpark áll a legjobban: 2022. április 5-i határozatában a kormány rögzítette a 24,5 milliárd forintosra tervezett park kialakítását.

Igaz, a BFK a létesítmények többsége esetén külön kiemelte, a stadionnal együtt átadásra kerülnek 2023 nyarán, ám ez nem történt meg. Az ígért létesítmények:

  • a Duna-parton egy mintegy 2000 négyzetméteres, részben homokborítású terület utcabútorokkal, növényzettel, közvilágítással,
  • kétirányú futásra alkalmas rámpa, amely a dunai oldalon kialakítandó sétányt köti össze az atlétikai stadion tetejére épített úgynevezett városi gyűrűvel,
  • mintegy 3000 négyzetméter alapterületű játszótér,
  • a lebontott Vituki strand pótlására egy téli-nyári használatú, 33 méteres kültéri medence pihenőterülettel és kiszolgálóhelyiségekkel,
  • kültéri fitneszberendezések, görparkelemek és mászófal,
  • mintegy 2000 négyzetméter alapterületű körbekerített kutyafuttató,
  • szabadtéri mozi.

„A vébé után a területet újra lezárták, hogy a mobil lelátókat elbontsák, és az általunk kért beruházásokat elvégezzék” – számolt be Baranyi Krisztina március 10-én a Ferencvárosi Szabadidőpark megvalósulásának állapotáról a Facebook-oldalán. Azt írta, a munkálatoknak augusztus 31-ig kell elkészülniük. Akkor így állt a helyzet:

  • a déli, közvetlenül a parton lévő területre homokos plázs került nyugágyakkal, pihenőkövekkel, padokkal,
  • nem messze innen kezdődik az a fitneszpark, ahol izomcsoportokra lebontva lehet végigcsinálni egy teljes edzésprogramot,
  • az extrém sportok kedvelőinek egy világversenyek megtartására is alkalmas pálya épül,
  • készen van már a szoborpark és a szabadtéri mozi infrastruktúrája, a mászófalak helyszíne és a kutyafuttató is,
  • nagy kiterjedésű gyepet, az előírtnál nagyobb fákat, rengeteg cserjét és virágot ültetnek,
  • a Vituki strandra vonatkozó közbeszerzés a minisztérium közlése szerint folyik.
LÉPJ BE A FOLYTATÁSHOZ!
Változunk. Csatlakozz hozzánk! Regisztrált olvasóink mostantól exkluzív hírleveleket, cikkeket olvashatnak, mint ez is. És ez csak a kezdet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik