Belföld

30 napot kaptak a kiköltözésre a MÁV szolgálati lakásaiban élők, kell a terület a „mini-Dubaj”-projekthez

Szigetváry Zsolt / MTI
Épületek a Tatai úton a Rákosrendező pályaudvar mellett.
Szigetváry Zsolt / MTI
Épületek a Tatai úton a Rákosrendező pályaudvar mellett.

Mindössze harminc napot kapott a kiköltözésre több család Zuglóban, miután a MÁV felmondta a határozatlan idejű bérleti szerződésüket, hangzott el az RTL Híradóban.

Vannak, akik már három évtizede laknak a vasút szolgálati lakásaiban a Tatai úton, és fogalmuk sincs, hova költözhetnének ilyen rövid idő alatt. A MÁV a hírműsor kérdéseire azt válaszolta, a „lehetőségeihez mérten” igyekszik segíteni a családoknak másik bérlemény felajánlásával.

A telep 24 szolgálati lakásának többségét jelenlegi és volt MÁV-alkalmazottak bérlik. Most azért kell menniük, mert az állam erre a területre, a rákosrendezői pályaudvar környékére tervezi a „mini-Dubaj”-projekt: luxus lakónegyedet építhet egy arab emírségekbeli befektető 2000 milliárd forint értékben, miután az állam végrehajtott egy 300 milliárdos infrastrukturális fejlesztést.

Frissítünk!

A történtekre reagált Karácsony Gergely főpolgármester, aki szerint Rákosrendezőn olyan fejlesztésre van szükség, ami a budapestiek lakhatását segíti, erről szól a Fővárosi Önkormányzat Parkváros koncepciója. „Ez nem kezdődhet azzal, hogy embereket hajítunk ki az otthonukból az utcára” – írta. Hozzátette, ilyen eljárással csak a budapestiek érdekeit semmibe vevő, az otthonunkat külföldi érdekeknek kiárusító RákosDubaj-beruházás kezdődhet. A köztulajdonban lévő rozsdaterületek fejlesztésének éppen az lenne a lényege, hogy több megfizethető lakás legyen Budapesten, és ne kevesebb – közölte.

Megszólalt Vitézy Dávid, az Orbán-kormány volt közlekedési államtitkára is, aki embertelennek nevezte az eljárást. Egyben ő is arról írt, hogy az ügy rávilágít arra, hogy nem luxuslakásokra és bevásárlóközpontokra, hanem megfizethető lakásokra van szükség Budapesten.

Reagált a MÁV is: azt írják, az érintett bérlők által ismert és elfogadott, írásos szerződésbe foglalt feltételek szerint zajlik a rákosrendezői terület előkészítése. Mint emlékezetes a tulajdonos elrendelése alapján a MÁV Zrt. közel egy hónappal ezelőtt kiértesítette már az érintetteket a bérleti és egyéb használati jogviszonyok felmondásáról, míg a hátrahagyott vagy engedély nélkül felhúzott ingatlanok jogcím nélküli használóit felszólította a terület elhagyására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik