Belföld

Karsai Dániel az eutanáziáról: Reális esélyünk van a sikerre

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Karsai Dániel reagált a kormány ellenkérelmére, amely nem engedné a halálosan beteg alkotmányjogásznak sem, hogy eldönthesse az élete végén, hogy mi történjék vele. A kormány szerint az állam mérlegelési körébe tartozik az, hogy biztosít-e és ha igen, milyen élet végi döntéseket az egyén számára, valamint álláspontjuk szerint egyáltalán nem tartozik a magánszféra körébe az, hogy az egyén eldönthesse az élete végén mi történjék vele, hogy az élet végi döntést meghozhassa.

– A következő sajtótájékoztatónkat lehet, hogy a Puskás Ferenc stadionba hirdetjük meg, de énekelni, mindenki érdekében, nem fogok – csillantotta meg humorát a gyógyíthatatlan betegsége miatt tolószékbe kényszerült alkotmányjogász, Karsai Dániel, amikor látta, hogy akkora az érdeklődés iránta és az élete méltó befejezéséhez való jogáért indított strasbourgi-pere iránt, hogy kicsinek bizonyult az ügyvédi irodájának tárgyalója.

Az egy éve még versenysportolókat megszégyenítő fizikummal rendelkező ügyvéd már nehezen mozog, elmondása szerint az is több percbe telik, míg feláll a kerekesszékéből, de kedélyállapota szerencsére kifogástalan, amit még a magyar kormány Karsai indítványának teljes elutasítására irányuló ellenkérelme sem tudott megtörni.

– Annyit talán előzetesen mondhatok, hogy a kormány észrevételeit olvasva azért nagy reménytelenség érzete nem töltött el. Reális esélyünk van a sikerre. Ha már megvettük a jegyet Strasbourgba, sőt a szállást is lefoglaltuk, akkor már nem fogjuk visszamondani, hanem ott leszünk – jelentette ki Karsai Dániel.

Galéria
Mohos Márton / 24.hu
Dr. Karsai Dániel sajtótájékoztatója ügyvédi irodájában 2023. október 25-én.

Az idővel teljes lebénulással járó ALS-sel diagnosztizált (lásd keretes írásunk a cikk végén) Karsai azt kérte az Emberi Jogok Európai Bíróságától, hogy értelmetlen szenvedés helyett méltósággal vethessen véget az életének, amikor eljön az ideje, mert a hatályos magyar szabályozás ezt nem teszi lehetővé számára. Sőt, az, aki segítene neki kijutnia egy olyan országba, ahol legális az eutanázia, bűncselekményt követ el.

A magyar kormány 14 oldalas ellenkérelmében kitértek erre a kérdésre, vagyis arra a büntetőjogi tilalomra, ami büntethetővé teszi a halálos beteg külföldre utaztatását, hogy ott egy asszisztált öngyilkosságban, eutanáziában vegyen részt. Itt a magyar kormány azt emelte ki észrevételeiben, hogy ez jelen esetben nem releváns, hiszen Karsai Dániel, a beteg egyén, amikor még teljesen mozgásra képes, egyedül is szabadon kiutazhat külföldre és véget vethet az életének.

Emiatt is tettük fel a kérdést az ügyvédnek, hogy vajon felvették-e vele a kapcsolatot a kormány részéről a beadványával, vagy egyáltalán az állapotával kapcsolatosan?

Velem hivatalosan, hivatalos személy nem vette fel a kapcsolatot, sem állam, sem politikai párt szintjén

– jelentette ki Karsai Dániel, aki hozzátette: Én magam állok mindenki rendelkezésére. ha most öt perc múlva csörög a telefonom, felveszem és beszélgetek. Ha jön egy emailt, válaszolok.

A kormány védekezése középpontjában igazából az áll, hogy a bíróság korábban egy hasonló ügyben már döntött. Ez a Pretty-ügy, és a kormány álláspontja szerint ezt a kérelmet annak idején elutasította a bíróság, és a jelen ügyben, ennek mintájára a kormány szerint elutasító döntés kell, hogy szülessen. – Ez egy 21 éves ítélet és azóta voltak életvégi döntésekkel kapcsolatos strasbourgi nagy döntések. A gyakorlat már nem ott áll, mint akkor. Nyilván, ha teljes elutasítás álláspontja lenne, akkor minek töltenénk időt, hogy beadjunk ilyen beadványt. Én voltam már többször Strasbourgban, éltem is kint négy évet, tehát turisztikai célból nem megyek oda. Azért viszont igen, mert úgy gondoljuk, hogy ez az ügy jó eséllyel megnyerhető – kommentálta Karsai Dániel, aki megjegyezte: „olyan ügy, amilyen az enyém, ahol a teljesen tiltó szabályozást kellene megváltoztatni, az én legjobb tudomásom szerint nem volt.”

A kormány az ellenkérelmében azt is kifejtette, hogy az állam mérlegelési körébe tartozik az, hogy biztosít-e és ha igen, milyen élet végi döntéseket az egyén számára, valamint a kormány álláspontja szerint egyáltalán nem tartozik a magánszféra körébe az, hogy az egyén eldönthesse az élete végén mi történjék vele, hogy az élet végi döntést meghozhassa.

A kormány végül hivatkozott a diszkrimináció tilalmára is, mely szerint a magyar jog nem tesz különbséget az egyének között, hogy életfenntartó ellátásra szorulnak vagy sem. Így a kormány szerint minden emberre ugyanúgy vonatkozik a magyar életvégi döntések szabályozása.

Mohos Márton / 24.hu Dr. Karsai Dániel

A kormány ellenkérelmére Karsaiéknak november 6-ig van idejük (eredetileg másodika volt a határidő, de Karsaiék kérelmére a bíróság ezt pár nappal kitolta), hogy a válaszaikat részletesen kifejthessék. A tárgyalásra egy hónap múlva kerülhet sor, november 27-án és 28-án.

Feltették a kérdést Karsai Dánielnek, hogyha elutasítják Strasbourgban, megfontolja-e Svájcot, ahol legális lehetőség van az eutanáziára?

Még semmilyen életvégi döntést nem hoztam. Lehet, hogy azt a döntést fogom hozni, hogy végigcsinálom az utolsó leheletig, mert találok értelmet az életemben a teljes passzivitás és inaktivitás szakaszában is. A választási szabadságot azonban magamnak és a velem hasonló helyzetben lévő sorstársaimnak meg akarom szerezni

– jelentette ki az alkotmányjogász.

ALS

Az ALS az amiotrófiás laterálszklerózis (avagy Lou Gehrig-betegség) egy motoros neuronbetegség, a köznyelvben gyakran csak „idegsorvadásos betegség”. A betegség az akaratlagosan mozgatható izmokat beidegző agyi és gerincvelői mozgató idegsejteket pusztítja. Az ALS jellemzően aszimmetrikusan egy testtájon kezdődik – gyakran valamelyik végtag (leginkább felső végtag) törzstől távoli részén, majd onnan fokozatosan terjed felfelé, illetve tovább a törzsre, a nyakra, és végül olyan agytörzsi funkciók is elvesznek, mint a beszéd, rágás, nyelés, légzés. A motoros sejtek fokozatos elvesztése a vázizomzat folyamatos bénulását és sorvadását okozza.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik