Belföld

Blikk: Szlovákiából beszerzett robbanóanyagot, a trotil alapanyagát használhatta az esztergomi robbantó

Máthé Zoltán / MTI
Máthé Zoltán / MTI

Még tegnap is – 12 nappal a robbantás után – helyszíneltek a zsaruk az esztergomi Búbánatvölgy városrész kis utcájában, ahol J. László irtózatos detonációt előidézve végzett a TEK egyik kommandósával, egyben magát is a másvilágra küldte – írta a Blikk. A lap közölte, a Központ Nyomozó Főügyészség által vezetett nyomozásban a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda bűnügyi technikusai hajtották végre a robbanás utáni helyszínelést, amelynek során egy 38 méteres, illegálisan épített alagutat találtak a robbantó kertje alatt. J. László ezt tárolásra használhatta, illetve, ha folytatta volna a veszélyes fúrást – az alagút nem volt megfelelően alátámasztva, bármikor beomolhatott volna –, akkor egyfajta menekülő útvonalat alakíthatott volna ki magának két dűlőút között, egy lakatlan telek felé.

– Egy alagút ásása rengeteg földmunkával, kitermeléssel, annak elhelyezésével jár, ám mindebből mi semmit nem vettünk észre, valószínűleg éjjel dolgozhatott – mondta a Blikknek a robbanás közelében lévő tanya egyik dolgozója. Úgy beszélik, a háza feletti kertben egyengette el a felszín alól kitermelt földet, mintha egy új veteményest csinálna.

Esztergom város önkormányzatának építésügyi hatóságához a Blikk információi szerint nem érkezett semmiféle kérelem J. Lászlótól arra, hogy az ingatlanán bármilyen föld alatti pincerész kialakítását tervezné. Andrási Imre építészmérnök, igazságügyi szakértő a lapnak elmondta, egy olyan pince építése, bővítése, amely az építési tevékenység után meghaladja a 20 m3 légteret és a 2 méteres mélységet, már nem csak engedélyköteles, de statikai vizsgálathoz, szakhatóság engedélyhez kötött, amelyben arra is ki kell térni, hogy a földmunkák mennyire veszélyeztetik a pince környékének útjait, környezetét, lakóingatlanjait, a talaj erózióját.

Lapunk is megírta már, hogy J. László Magyarországon engedély nélkül nem beszerezhető, nagy mennyiségű vegyi anyagot tárolt légmentesen az ingatlana alatt ásott alagútban. A Blikk információi szerint ez a trotil nevű robbanószer alapanyagát képező vegyület a Szlovákiában ipari használatra könnyebben beszerezhető hexogén. Szoba-hőmérsékletű levegőn illékonnyá válik, és nagy erejű robbanás előidézésére alkalmas.

– A katonai és a polgári robbantástechnika munkálatai során is többnyire ilyen robbanóanyagból álló tölteteket alkalmaznak – magyarázta Száraz Pál, nyugalmazott tűzszerész. – A kémiai nevén trinitro nevű anyag tiszta állapotban fehér, kristályos szerkezetű. Láng hatására nyílt levegőn erős fény kíséretében felrobban.

Amikor a Terrorelhárítási Központ munkatársai a négy és fél órán át tartó tárgyalás után behatoltak az épületbe, robbanás történt, a detonáció következtében életét vesztette egy terrorelhárító, rajta kívül még nyolc rendőr és három tűzoltó sérült meg. A robbantást végrehajtó férfit kisebb bűncselekmények miatt körözték, valamint az ügyészség hivatalos személy elleni erőszak miatt is folytatott ellene eljárást.

Frissítés

A cikk pontatlanságot tartalmaz – mondta a 24.hu-nak Szekeres Tibor vegyészmérnök, pirotechnikus. A szakember közölte, hogy a trotilnak nem alapanyaga a hexogén, ami nem illékony, ellenben stabil robbanóanyag, beszerzése nem egyszerű, haditechnikai engedélyhez kötött.

 

A trotil alapanyaga a toluol nevű oldószer, ami tényleg folyadék és illékony, de semmi köze a hexogénhez.

 

Szekeres Tibor elmondta azt is, hogy trinitro nevű anyag nincs, a Blikknek nyilatkozó szakértő feltehetően a trinitrotoluolra gondolhatott, ami a TNT vagy trotil.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik