Belföld

38 méteres alagutat épített a házától és gázmaszkot viselt az esztergomi robbantó, aki halálos csapdával várta a rendőröket

Máthé Zoltán / MTI
Máthé Zoltán / MTI

A nyomozó ügyészség több hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt indított nyomozást az esztergomi robbantás ügyében, amelyben egy 34 éves, kétgyermekes rendőr meghalt, 11 egyenruhás pedig megsérült.

A Központ Nyomozó Főügyészség lapunknak küldött közleménye szerint nagy erőkkel, több napig tartó megfeszített munkával végezték a szemlét szakértők és tűzvizsgáló szaktanácsadó bevonásával.

A szemle megállapította, hogy az elkövető egy 38 méter hosszú alagutat épített magának a házból kiindulva, amely a robbanás ellenére épségben maradt

– közölte az ügyészség.

Az eddig beszerzett adatok szerint az elkövető olyan, Magyarországon engedély nélkül nem beszerezhető, nagy mennyiségű vegyi anyagot tárolt légmentesen az ingatlanban, amely szobahőmérsékletű levegőn illékonnyá válik, és nagy erejű robbanás előidézésére alkalmas.

Az elkövető a rendőrségi akció idején a vegyi anyagot tartalmazó tartályt felnyitotta –  nem kizárhatóan szándékosan a nagyobb robbanás érdekében felborította –, majd a cseppfolyós anyag a levegővel keveredett.

Az is kiderült, hogy a robbantó gázmaszkot viselt a házban, amelyet csak akkor vett le, amikor az épületből kilépve a rendőrökkel tárgyalt. A férfi a gázmaszkot a robbanáskor is viselte. Az elkövető szándéka kétséget kizáróan arra irányult, hogy kioltsa az intézkedő rendőrök életét.

A Központi Nyomozó Főügyészség a bűncselekmény mielőbbi teljes körű kivizsgálása érdekében továbbra is haladéktalanul végrehajtja a szükséges eljárási cselekményeket. A helyszínen jelenleg is nyomozati cselekmények folynak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik