Belföld

Többszáz milliós kárt okozott egy hevesi számlagyár, kilenc fő ellen emeltek vádat

Többszáz millió forinttal károsította meg a költségvetést egy hevesi számlagyár. A Heves Megyei Főügyészség kilenc főt állít bíróság elő különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt.

A vádirat szerint a bűnszövetség vezetője nyolc évvel ezelőtt pénz ígéretével rávette az irányítása alatt dolgozó férfit – akivel jelen üggyel összefüggésben az eljárást megszüntették –, arra, hogy alapítson két céget, továbbá egy gazdasági társaság üzletrészeit is megvásároltatta vele, annak ellenére, hogy a férfi nem akart és nem is volt képes arra, hogy a cégekkel gazdasági tevékenységet végezzen.

A főügyészség tájékoztatása szerint a banda vezetője ezek után rávette az ismerősét arra , hogy nyisson bankszámlát, illetve ügyfélkaput a cégeknek, majd adja át neki az ezekkel való rendelkezéshez szükséges kódokat, így egyértelművé téve azt, hogy ki is irányítja a cégeket valójában.

A bűnszövetséget vezető azért alapíttatta meg és íratta ismerőse nevére a cégeket, hogy azok nevében kiállított valótlan tartalmú és alakilag hamis számlákat tudjon a rendelkezésére bocsátani olyan gazdasági társaságok vezetőinek, akik jogosulatlanul csökkenteni akarták a vállalkozásaik általános forgalmi adó fizetési kötelezettségét.

A bűnszövetség vezetője 2015-ben összeismertetett két ügyvezetőt azért, hogy a férfi cégvezető segítségével a cége nevében kiállított valótlan tartalmú számlákat szerezzen meg a női terhelt által vezetett gazdasági társaság részére, így a vádlottak valótlan tartalmú hirdetési és reklámtevékenységről szóló számlákat állítottak ki és fogadtak be a könyveléseikbe annak ellenére, hogy valós szolgáltatásnyújtás nem történt.

A bűnszövetség vezetője 2015-ben több, mint 340 millió forintot vetetett fel az ismerősével, illetve vett fel saját maga a megalapíttatott cégek bankszámlájáról abból az összegből, amelyet a fenti két gazdasági társaság egyike utalt át a valótlan tartalmú számlák kifizetésének a színlelése céljából.

A bűnszövetség vezetője 2020-ban a vele szemben elrendelhető vagyonelkobzás meghiúsítása érdekében több személyt is rávett arra, hogy írjon alá egy olyan valótlan tartalmú adásvételi szerződést, mely szerint megvásárolta, más esetben eladta az ő és rokona tulajdonában álló ingatlant, melyre ezen ügyletek alkalmával több személy részére haszonélvezeti jogot is alapíttatott.

Az ügyészség hat év börtönt és hat év közügyektől eltiltást és 354 millió vagyonelkobzást kért a bűnszövetség vezetőjére beismerés esetére. Rajta kívül még két vádlottra kért letöltendőt az ügyészség.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik